Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez radius4 » 3 lis 2015, o 17:23
Ok to pocieszyliscie mnie. Dzięki tak zrobię. Dam znać.
-
radius4
-
- Telefon:: Lenovo
- ROM: 4GB
przez XerofaN » 6 lis 2015, o 12:06
Witam,
zamowilem 02.11 Meizu MX4 pro i poki co mi nie wyslali i wczoraj napisalem i sie dowiedzialem ze musza go sprawdzic czy cos. zalezalo mi na czasie, wzialem DHL, a zostaly jeszcze im 4 dni na wysylke wiec to troche moze jeszcze zajac. teraz pytanko czy nie bedzie problemow jak anuluje order i 11.11 zamowie ten sam model w nizszej cenie bo beda spore przeceny? jako powod moge dac ze zbyt dlugi czas realizacji. co sadzicie?
-
XerofaN
-
- Telefon:: Xperia SP
przez blue_voyager » 6 lis 2015, o 12:08
Skoro mieszczą się w terminie to jaki to powód? Jeśli przekroczą czas to zamówienie samo się anuluje. Możesz próbować anulować zamówienie ale sprzedawca musi się na to zgodzić, nie możesz go do tego zmusić.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez XerofaN » 6 lis 2015, o 12:12
ok to moge podac powod ten pierwszy ze poprostu juz tego przedmiotu nie chce. pytam sie jak to najlepiej zrobic bo to moje pierwsze zakupy :) to najpierw napisac do sprzedawcy? mam mu walnac prosto z mostu ze za 5 dni bedzie mial 30$ mniejsza cene czy poprostu ze rezygnuje a potem kupic u innego sprzedawcy albo u niego i udawac gloopka?? :P
-
XerofaN
-
przez blue_voyager » 6 lis 2015, o 12:15
Możesz napisać cokolwiek. W 99 przypadkach na 100 sprzedawca poda Ci numer przesyłki nawet jeśli fizycznie paczki nie wyśle. Zrobi tak żeby nie tracić sprzedaży. A to, że Ty możesz kupić ten telefon taniej, to jego raczej mało obchodzi. Jeśli sprzedawca zgodzi się na anulowanie zamówienia będzie to świadczyło o tym, że tego telefonu po prostu nie ma i w najbliższym czasie nie będzie miał.
Powtarzam, nie możesz zmusić sprzedawcy żeby anulował zamówienie.
-

blue_voyager
- VIP
-
przez XerofaN » 6 lis 2015, o 12:18
ok ale jak zaczac? najpierw napisac do neigo wiadomosc czy poprostu dac order cancelation i wtedy on sie zgogdzi lub nie?
-
XerofaN
-
przez fake4r » 6 lis 2015, o 12:20
I jeszcze taka kwestia - jak już się zgodzi anulować zamówienie tylko np. będzie chciał żebyś wybrał inny powód niż Ty sam zaznaczasz to zrób to. W przeciwnym razie poda Ci fałszywy numer a Ty dopiero będziesz mógł otworzyć spór po 10 dniach. Strata czasu, przerabiałem to. Mimo że to z ich strony lekki szantaż to i tak lepiej wybrać co oni chcą i ma się spokój.
-

fake4r
- VIP
-
- Pochwały: 215
- Telefon:: Redmi Note 8
przez blue_voyager » 6 lis 2015, o 12:21
Tak, Cancel Order, wybierasz powód i tyle. Jeśli się zgodzi, to czekasz na pieniądze, do 15 dni roboczych. Jeśli nie, to czekasz na wysyłkę.
-

blue_voyager
- VIP
-
przez XerofaN » 6 lis 2015, o 12:30
w sumie nie mam nic do stracenia :) takze sprobujemy.
-
XerofaN
-
przez XerofaN » 6 lis 2015, o 14:06
dostalem odpowiedz ze maja paczke gotowa i czy mi wysylac to odpisalem ze przepraszam ale chce cancel order i cisza ;/
-
XerofaN
-
przez DarK SimoN » 10 lis 2015, o 14:05
Jest to mój pierwszy zakup na Ali i wyszło na to, że nie udany. Na początku sprzedawca wystawił numer trackingowy przesyłki i myślałem, że wszystko jest w porządku i od ponad tygodnia jest już w drodze. Dzisiaj napisał, że nie posiada towaru i żebym wybrał sobie inny, ja mu na to odpisałem, że nie chce nic innego. Rozumiem, że jak minęło tylko pare dni to AliExpress trzyma moje pieniądze. Co w takiej sytuacji należy zrobić? Powinienem od razu otworzyć spór czy może sprzedawca kliknie jakiś refund czy coś?
-

DarK SimoN
-
- Telefon:: LG
przez KarlosW » 10 lis 2015, o 14:11
Tylko eskalacja. Szkoda czasu i zamrożonych dolców.
-

KarlosW
- VIP
-
- Pochwały: 33
- Telefon:: thl w200
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI