Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

15 lis 2015, o 15:44

Witam, mam pytanie, jeżeli kupiłem telefon (Elephone P7000) i po 2 miesiacach doslownie wszystko w nim padło, tzn:
Bateria spuchła, 1/4 dotyku na górze nie działa, Głośnik trzeszczy, telefon ma randomowe rebooty, białe kropki na wyswietlaczu, Czy w tej sytuacji jezeli chinczyk nie chce tego uznac na gwarancje czy moge zalozyc spór? Co teraz mam zrobić w takiej sytuacji?

15 lis 2015, o 19:19

nakrec filmik zalacz i otworz spor - mozesz liczyc tylko na stosowna opinie administratorow, zakladam, ze w aukcji jest napisane ze ma te 2 miesiace gwarancji

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

16 lis 2015, o 00:04

Witam jakiś czas temu zakupiłem telefon na aliexpress to był mój pierwszy zakup w tym serwisie.
Dokonałem płatności za pomocą platnosci.pl następnie otrzymałem od sprzedawcy numer paczki
podobno paczke wysłał 11.11.2015 do dnia dzisiejszego numer nie działa komunikat z DHL
(w tym miejscu jest numer przesyłki) (Not found): No result found for your DHL query. Please try again.
Dodatkowo chciał bym dodać ze sprzedawca chyba mnie zablokował bo nie mogę wysłać do niego wiadomości
Znikneła strona przedmiotu z aliexpress.com
Znikneła strona firmy z aliexpress.com
Przed zablokowaniem mnie sprzedawca zapewnial mnie że jutro wyśle nowy numer ale minęły już 2 dni i cisza.
Czy nie padłem przypadkiem ofiarą oszusta ? Jeśli tak to co mam dalej robic by odzyskać pieniądze bardzo proszę o pomoc. Dodam ze sprzedawca miał same pozytywne opinie. Cena była normalna rynkowa żadna okazja.
Tyle zostało po stronie sprzedawcy i przedmiotu
http://www.aliexpress.com/store/1937789

16 lis 2015, o 00:15

@up
U takich kołków się nie kupuje. Gościa juz nie ma. Telefonu nie dostaniesz.

Dispute otwierales? Poczytaj jak to zrobić. Są tematy o tym na Forum.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

16 lis 2015, o 00:45

Firma krzak - krzaak się wyrwie i po firmie.
Zawsze sprawdzaj feedback, ilość transakcji i jak długo firma na aliexpress istnieje.
Otwórz dispute i próbuj odzyskać hajs - telefonu nie zobaczysz

16 lis 2015, o 01:36

You can "Open Dispute" 5 days after the seller ships your item(s). If you have any questions about the order, please contact the seller.
taki mam komunikat jak chce otworzyć spor
jak myślicie jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy i ile to może trwac ?

16 lis 2015, o 08:22

faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html

17 lis 2015, o 16:44

Dzień przed upływem czasu wysłania przez sprzedawcę fona dostałem nr nadania ( notabene nr przesyłki jest już wykorzystany i widnieje jako doręczony- doszedł do odbiorcy w lutym ).
Otwierać spór ?

17 lis 2015, o 18:44

TAK

19 lis 2015, o 15:06

Szukałem , ale nie znalazłem.
Proszę o pomoc .

Po otwarciu sporyu mam obecnie
You can view the seller's proposal in your dispute information. You can continue to negotiate a solution until 11 calendar days 1 hour 15 minute 29 second .

Z kolei ochrona kończy się za dzień.
1days 20hours 32minutes 47seconds Purchase Protection will end

Czy dobrze rozumiem, że nadrzędny jest teraz spór i 11 dni, a ochrona po wygaśnięciu w dniu jutrzejszym nie wpłynie na moją niekorzyść ?

19 lis 2015, o 15:09

Pokaż screen to będzie wiadomo od razu o co chodzi. Ale z tego co piszesz to po prostu sprzedający dał swoją propozycję i możesz na nią przystać lub negocjować dalej. Ja to tak zrozumiałem...

19 lis 2015, o 15:22

Witam. 26.10. kupiłem narzędzia za 104 dolary. Po kilku dniach dostałem od chińczyka numer przesyłki: RS341223031NL Po wpisaniu numeru przesyłki na stronie 17track wyskakuje informacja, że paczka została nadana w Holandii a krajem docelowym jest Izrael. Ponad tydzień temu nacisnąłem open dispute jako powód "No tracking information" z pełną refundacją 104 USD i napisałem sprzedawcy, że przesyłka o numerze, który mi podał zmierza do Izraela. Sprzedawca odrzucił dispute i napisał, że przesyłka idzie do Polski, tylko chwilowo jest w Izraelu. W odpowiedzi dispute wpisał też kwotę zero. Nie zareagowałem na to. Obecnie z odliczanych 12 dni pozostały 3 dni po których, z tego co zrozumiałem nastąpi automatyczne eskalowanie disputy.
Czy przed automatycznym eskalowaniem jest potrzeba, żebym modyfikował w dispute kwotę (ja żażądałem full refund 104 USD, sprzedawca wpisał w odpowiedzi 0.) Czy wystarczy jak zostawię jak jest. Ewentualnie jak zamknę dispute przed automatycznym eskalowaniem - nie stracę możliwości ponownego otwarcia dispute i sporu.
http://genfoto.org/images/orbitowski/aliexpres.jpg
Odpowiedz