JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez basa » 17 paź 2015, o 23:25

Tak jezeli dales powod ze przesylka nie dotarla a tracking dziala eskalowac mozesz 20tego sprawdz tylko licznik ile masz czasu na odpowiedz sprzedawcy czy nie jest krotszy , wtedy napisz do sprzedawcy aby ciagnac disupte dalej do dwudziestego , pamietaj tylko ze eskalacja to rozwiazanie ostateczne i po jego zamknieciu nie da sie juz ponownie otwierac a samo rozsztrzyganie przez ali i ich decyzja moze trwac nawet 2 tygodnie - oczywiscie powinna byc na twoja korzysc. Sprobuj napisac do sprzedawcy ze nie zgadzasz sie na przedluzenie czasu ochrony bo czekasz juz za dlugo i zeby zaakecptowal twoj dispute bo bedziesz go i tak eskalowal jest szansa ze szybciej dostaniesz refund niz czekanie na interwencje Ali , chociaz czasem sprzedawcy po eskalacji od razu akceptuja sami spory.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez marcoos1 » 18 paź 2015, o 00:22

Ja mam nieco podobną sytuację, ale zakup był we wrześniu.
Otworzyłem spór (gwarancja dostawy już minęła). Sprzedawca błaga mnie bym dał mu jeszcze czas, bo on wysłał itd (tracking skończyl się po wyjściu z Chin juz dawno).
Przedłużył okres ochrony.
Anulowałem spór i powiedziałem, że jeśli nie dojdzie przez tydzień to otwieram ponownie i nie ma zmiłuj.
Nie ma co być bucem i spierać się o kilka dni, ale jeśli nie dojdzie to jego problem
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez damianqONE » 18 paź 2015, o 09:16

"You can view the seller's proposal in your dispute information. You can continue to negotiate a solution until 10 calendar days 3 hour 48 minute 35 second " a czas ochrony mam 31dni, więc nie wiem czy dać mu ten czas i anulować spór czy jednak eskalować, przedmiot jest za kilka $ więc nie jest to nic mega wartościowego, ale jednak się należy ;)
damianqONE

Telefon:: MOTOROLA

Postprzez KarlosW » 18 paź 2015, o 09:44

Ja 2 dni temu eskalowalem 8zl. Jak chinol sobie jaja robi to nie ma o czym z nim rozmawiać.
KarlosW
VIP

Pochwały: 33
Telefon:: thl w200

Postprzez marcoos1 » 18 paź 2015, o 09:48

Twoja decyzja czy chcesz mu dać szansę. Spór zawsze można otworzyć jeszcze raz.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez damianqONE » 18 paź 2015, o 10:26

a przy eskalacji w takich sytuacjach ali raczej w przeważającej ilości jest ZA kupującymi? w sensie czy przy eskalacji prawie na pewno pójdzie to na moją korzyść?
damianqONE

Telefon:: MOTOROLA

Postprzez blue_voyager » 18 paź 2015, o 12:56

Jeśli racja jest po Twojej stronie, to tak. Trudno żeby Ali rozstrzygało spór po Twojej myśli gdy to sprzedający ma rację.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez existe » 18 paź 2015, o 16:08

damianqONE napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

NIE !!!!
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez awe » 20 paź 2015, o 11:45

Jestem obecnie w trakcie sporu ze sprzedawcą.
Spór eskalowałem.
Sprzedawca (nie wiem na co licząc) po eskalacji sporu zaproponował mi zwrot 0USD bez konieczności odsyłania towaru.

Mam teraz 2 opcje:
- Cancell arbitration (co nie wchodzi w grę)
- View Seller Solution,
Po wejściu w zakładkę View Seller Solution są 2 opcje:
- Accept solution (czego nie chcę)
- No thanks, po wybraniu "no thanks" nic się nie dzieje.

Przycisk View Seller Solution nadal jest widoczny, nadal mogę się zgodzić na propozycję 0USD lub nie zgodzić.

Tak powinno być ?. Wydaje mi się, że po tym jak wcisnę przycisk, że nie zgadzam się, powinno pokazać się w sporze odrzucenie przeze mnie tej propozycji sprzedawcy.

Zetknął się może ktoś z taką sytuacją?
awe

Telefon:: nokia

Postprzez existe » 20 paź 2015, o 12:45

nie pamietam takich przyciskow, ale skoro juz zrobiles escalate to czekasz, czekajac wyslij maila podkreslajac ze zadasz full refound - czy ile tam
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez awe » 20 paź 2015, o 13:10

Czekam, niepokoję się tylko o to, czy zespół ali nie będzie czekał aż ja nie ustosunkuję się do propozycji sprzedawcy.
awe

Telefon:: nokia

Postprzez IgIa » 20 paź 2015, o 13:15

Już dwa tygodnie ciągnie mi się escalate. Dziś po raz drugi odlicza 3 dni z informacją:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ile to jeszcze może trwać?
IgIa

Pochwały: 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI