JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez mortimer » 28 cze 2014, o 17:50

skoro zaakceptował, to zwrot dostaniesz na 100%.
trwa to kilka dni - w moim przypadku po 5 dniach był zwrot.
i jak już było wspomniane - zwrot pojawia się na wyciągu w dniu, kiedy zamówienie było opłacone.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez blanszer » 30 cze 2014, o 10:55

Witam, proszę o poradę co mam robić. Czekam na przesyłkę, lecz od 26 maja status się nie zmienił, ciągle jest:
2014-05-26 15:03, Despatched to overseas (Country code: PL)
2014-05-20 14:34, Information Received (This is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article)
SINGAPORE SŘ5 Despatch 4114
Mam dalej czekać na paczkę czy otwierać spór o zwrot pieniędzy? Jakie są szanse że paczka jednak dojdzie?
Jak pisałem do sprzedawcy to kazał czekać cierpliwie, przedłużył okres ochrony o 40 dni i napisał że skontaktuje się z pocztą.
blanszer

Telefon:: HTC

Postprzez mała1984 » 30 cze 2014, o 12:59

Witam,
Wielokrotnie robiłam zakupy na Ali, ale pierwszy raz otworzyłam spór.
Numer przesyłki sprzedający podał mi natychmiast po dokonaniu wpłaty, 22 czerwca dokonałam płatności i otrzymałam numer przesyłki. Niestety do dnia dzisiejszego przesyłki nie można śledzić.
Sprzedający odpisał na moją wiadomość: really sorry for this. my friend. we send the shoes to post. but post tell us they don't receive the shoes. if you want, we can send new shoes to you. or give you refund. and if you want us to send new shoes to you. pls cancel the dispute first. thank you.
Nie chcę zakończyć sporu , bo później nie można otworzyć go ponownie, czekać na zwrot kosztów? Ile czasu to może trwać??
Dziękuję za pomoc.
mała1984

Telefon:: nokia

Postprzez lexio » 30 cze 2014, o 13:13

Napisz ,że nie chcesz ponownie wysyłki tylko zwrot i niech akceptuje spór , Spór można anulować i ponownie zakładać ale jak jest eskalowany to już nie i wtedy nie wolno zamykać
lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez mała1984 » 30 cze 2014, o 18:44

Dziękuję, napisałam mu, że chcę zwrot, czekam na odpowiedź sprzedawcy.
Ile czasu ma Ali na zwrot środków?
mała1984

Telefon:: nokia

Postprzez Libero » 30 cze 2014, o 19:26

Od 3 do 10 dni chyba.
Libero
NewsMan

Pochwały: 8
Telefon:: OnePlus One
ROM: CYANOGEM MOD 11S

Postprzez fistaszka » 30 cze 2014, o 20:42

Hej, może ktoś kto już się zna na sporach mi pomoże- kupiłam na ali produkt, chińczyk miał kilka dni na przetrawienie i wysłanie, dostałam numer śledzenia przesyłki, ale w systemach trackingowych śladu nie było, więc czekałam cierpliwie na wysłanie... kiedy cierpliwość się skończyła otworzyłam spór, i chińczyk następnego dnia już wysłał przesyłkę tak, że ładnie ją tracking pokazuje. Chińczyk odrzucił spór, bo paczka została wysłana.

Moje pytanie brzmi- jak mogę skasować spór teraz, ale tak, żeby nadal mieć program ochrony kupującego? Mam takie opcje: zaakceptować, modyfikować, skasować lub eskalować spór.

Nie chce eskalować, bo już grzecznie poczekam na swoją przesyłkę, ale nie chcę też dać swojemu sprzedającemu pieniędzy w ciemno, przed otrzymaniem przesyłki do ręki..
fistaszka

Telefon:: Xiaomi RR 1S
ROM: MIUI Polska

Postprzez lexio » 1 lip 2014, o 11:30

modyfikuj spór i go zakończ lub od razu skasować( cancel dispute) , nie eskalować ani nie akceptować . Ja dla pewności zawsze modyfikuje i kończę ( cancel dispute kończy spór z ponownym otwarciem w razie czego )
lexio
AKTYWNY

Postprzez fistaszka » 1 lip 2014, o 14:12

Jak to modyfikujesz i konczysz spór? Gdy wchodze w modyfikacje sporu, to mi pokazuje znowu te opcje co przy otwieraniu nowego dispute, czyli tak jakbym teraz sie chciala o cos innego klocic? Tak mam robic, dopoki mi paczka nie przyjdzie?
Ja chce miec mozliwosc jeszcze dzialania, gdyby produkt nie byl zgodny z tym co bylo w aukcji...
fistaszka

Postprzez lexio » 1 lip 2014, o 14:20

jak masz opcje "cancel dispute " to to wystarczy i będzie można znów założyć w razie kłopotów
lexio
AKTYWNY

Postprzez fistaszka » 1 lip 2014, o 21:08

ok, dzieki, moj blad- nie umiem czytac, balam sie kliknac cancel dispute, bo mi wyskoczyla informacja ze juz nie bede mogla znow otworzyc sporu, tylko nie doczytalam, ze tylko jesli czas purchase protection sie skonczyl...
fistaszka

Postprzez Vitek88 » 4 lip 2014, o 15:20

Witam. Mam problem bo zamówiłem przesyłkę w kwietniu i do tej pory nie dotarła. Przed zakończeniem ochrony otworzyłem spór i ostatnio dałem eskalowanie sporu. Dostałem maila że ali się tym zajmie ale mija już ponad tydz. i cisza. Co robić?
Vitek88

Telefon:: Star

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI