JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez krzychu8888 » 16 kwi 2015, o 16:50

krzychu8888 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

ktoś podpowie ? Chińczyk dalej myśli a czas do zakończenia sporu biegnie... czas minie i co ? Ali odda kase ? a jak chińczyk nie odbierze paczki wróci do mnie i będe miał i kase i telefon ?

OK już wiem że jeśli czas minie (został 3 dni to Ali zwróci mi kaskę ) a co z towarem który wysłałem ale Chińczyk go nie odebrał ? Wróci do mnie ? po jakim czasie ?

OK już wiem wszystko ale teraz:

Wchodząc w Distupe ukazała się taka informacja:

Dispute Escalated - Waiting for both parties to respond

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam teraz czekać te daw dni aż Ali zakończy spór i zwróci kasę ? bo zaczyna mnie to [.....] (sorrki za wyrazy)

Dostałem jeszcze takiego e-maila

Mam czekać ? wyżej wskazane 2 dni ? Sprzedawca dał "Escalate Dispute" przecież wysłałem mu paczkę czeka na debila na poczcie ;/ ktoś pomoże ?
krzychu8888

Telefon:: Galaxy S5

Postprzez blue_voyager » 16 kwi 2015, o 16:59

Tak, masz czekać aż Aliexpress rozstrzygnie spór.
A za wyrazy dostaniesz następnym razem ostrzeżenie
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez siemaniec » 17 kwi 2015, o 13:17

Aliexpress rozstrzygnęło spór ma moja korzyść (pełen zwrot, bez odsyłania towaru). Chińczyk zaproponował 6$ (z 29 $). Ja się oczywiście z tym nie zgadzam, bo to ewidentna wina sprzedającego.
Leci czas. Czy coś mam z tym robić? Ja nie mam już nic do dodania w tym sporze. Czy po upływie tego czasu będzie tak jak zadecydowało Aliexpress?
siemaniec

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE Grand X In

Postprzez blue_voyager » 17 kwi 2015, o 13:39

Nie rozumiem co Ty piszesz. Skoro Ali rozstrzygnęło spór na Twoją korzyść (czyli de facto zakończyło spór) to jak sprzedawca może Ci proponować coś innego? Jak zakończony spór może dalej biec?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez siemaniec » 17 kwi 2015, o 14:34

Nie wiem, może czegoś nie rozumiem. Nie mogę dodać fotki, bo serwis nie przyjmuje.
Tu są linki do zdjęć.
http://www.mediafire.com/view/t743dbd5b ... ispute.jpg
http://www.mediafire.com/view/0xt7rux4g ... li_dsp.jpg

1 foto:
"Order NO:
66335144228120 (Dispute Case NO:4007582970)
Status:
Dispute Escalated - Waiting for both parties to respond
Reminder:
To move forward with this case, both the buyer and seller need to provide enough evidence (such as clear pictures or any other relevant information) to support their case within 2 calendar days 19 hour 41 minute 53 second Forged or modified evidence will not be accepted. "

Pod spodem 3 opcje: Respond, Cancel arbitration, View Seller Solution

2 foto:
"Thank you for contacting AliExpress.
Regarding your order<66335144228120>, I am sorry that you didn't get an adequate solution from the seller. We checked the information and supportive evidence you provided for this dispute, your claim about wrong size is accepted.
For this dispute, Aliexpress can provide you the following solution:
Full refund, without returning goods.
If you have already settled the dispute with seller, please inform us so that we can follow this dispute based on the settlement; If the seller provides valid counter evidence as response, we might update options you could choose."
siemaniec

Postprzez blue_voyager » 17 kwi 2015, o 15:31

Spór nie jest jeszcze zakończony. Aliexpres przychyla się do twoich roszczeń ale czeka jeszcze na ewentualne wyjaśnienia/dowody ze strony sprzedawcy mogące mieć wpływ na decyzje.
Musisz czekać do końca podanego terminu.

Autor postu otrzymał pochwałę
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez siemaniec » 17 kwi 2015, o 15:39

Dzięki za info. Myślałem, że jak Aliexpress przychyla się do moich roszczeń, to już jest wszystko załatwione po mojej myśli. Zobaczymy za 3 dni.
siemaniec

Postprzez krzychu8888 » 17 kwi 2015, o 17:46

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

wchodząc w Distupe mam :

Muszę wysłać np skan potwierdzenia wysłania ? czas biegnie zostało 1dzień i 14h piszę do chińczyk ale on w ogóle mi nie odp.. nie chce po prostu stracić kasy
krzychu8888

Postprzez blue_voyager » 17 kwi 2015, o 18:46

Człowieku, myśl! Wiadomo, że taki pracownik Aliexpress, który ma podjąć decyzję w sporze, musi to zrobić na podstawie czegoś. Nie będzie rzucał monetą, dlatego chce mieć możliwe najwięcej danych, na których oprze swoją decyzję. Wobec tego prosi obie strony o przekazanie wszelkich możliwych informacji i dowodów (zdjęć, skanów, korespondencji pomiędzy stronami), które mu pomogą "wydać wyrok". Jeśli masz coś takiego to wyślij, jeśli już wszystko napisałeś i wysłałeś to po prostu czekaj.
Ze sprzedawcą już nie pisz, w końcu po to eskalowałeś spór (czyli wystąpiłeś o pośrednictwo) żebyś nie musiał tego robić.

Prościej Ci już tego nie potrafię wytłumaczyć.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez patrolk » 18 kwi 2015, o 18:35

czy ja muszę jakoś odpowiadać do ali spór zmienił status ale ja żadnego emaila nie dostałem
Obrazek
patrolk

Telefon:: s4 mini

Postprzez krzychu8888 » 18 kwi 2015, o 21:08

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

to nie ja eskalowałem spór tylko chińczyk, i OK poczekam do końca, przecież odsyłając paczkę do chińczyka podałem nr przesyłki
krzychu8888

Postprzez Jacke55 » 20 kwi 2015, o 08:42

Mieliście doświadczenia z podrobionymi telefonami xiaomi ? Jak ali zapatruje się na takie spory ?
Jacke55
AKTYWNY

Pochwały: 21
Telefon:: opo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI