JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez krzychu8888 » 13 kwi 2015, o 18:10

krzychu8888 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

ktoś podpowie ? Chińczyk dalej myśli a czas do zakończenia sporu biegnie... czas minie i co ? Ali odda kase ? a jak chińczyk nie odbierze paczki wróci do mnie i będe miał i kase i telefon ?

OK już wiem że jeśli czas minie (został 3 dni to Ali zwróci mi kaskę ) a co z towarem który wysłałem ale Chińczyk go nie odebrał ? Wróci do mnie ? po jakim czasie ?
krzychu8888

Telefon:: Galaxy S5

Postprzez blue_voyager » 13 kwi 2015, o 18:21

Jeśli Ali przyzna Ci refund, to pewnie sprzedawca podejmie paczkę. Chyba że nie zdąży przed jej odesłaniem, to wróci do Ciebie. Ale nie pytaj kiedy, bo kto to mógłby wiedzieć.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez panpiotus » 14 kwi 2015, o 10:12

Otworzylem spor, sprzedajacy zaproponowal 10$ zwrotu, otworzylem Dispute i ali odpisalo mi ze powinien byc full refund bez zwrotu towaru:

Regarding your order<66518153843966>, I am sorry that you didn't get an adequate solution from the seller. We checked the information and supportive evidence you provided for this dispute, your claim about different style is accepted.

For this dispute, Aliexpress can provide you the following solution:

Full refund, without returning goods.
If you have already settled the dispute with seller, please inform us so that we can follow this dispute based on the settlement; If the seller provides valid counter evidence as response, we might update options you could choose.

Do Dispute mam opcje Respond - mam im (ali) odpisac ze sie z nimi zgadzam czy czekac te 2 dni na reakcje sprzedawcy?
Obrazek
panpiotus

Telefon:: KOMORKOWY

Postprzez blue_voyager » 14 kwi 2015, o 10:21

Czekasz na reakcję sprzedawcy, a właściwie na minięcie terminu, bo pewnie w takiej sytuacji sprzedawca już nic nie odpisze.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez panpiotus » 14 kwi 2015, o 15:51

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

mam teraz cos takiego (zakonczenie dispute):
Obrazek
Sprzedawca odpisal: i can refund you 10$ ale w Refund Amount mam 19,79$
Co mam teraz zrobic i ile mi zwroca 10$ czy 19,79$ ?
panpiotus

Telefon:: KOMORKOWY

Postprzez tomik » 14 kwi 2015, o 15:57

Witam,

Ostatnio miałem problem z produktem od chińczyka po eskalacji sporu i oczekiwaniu około 4 tygodni w końcu wygrałem spór(tak mi się wydaje) i tutaj pojawia się moje pytanie(to mój pierwszy spór). Co teraz?? Mam coś takiego:
Obrazek

Czy otrzymam zwrot na kartę?? Jeśli tak to w jakim czasie to nastąpi??

Dziękuję z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
tomik

Telefon:: samsung
ROM: rom

Postprzez marcoos1 » 14 kwi 2015, o 16:54

@panpiotus
Otrzymasz 19,79 (tamta kwota 10$ to powielenie ostatniej informacji od sprzedawcy).

@tomik
Tak, otrzymasz zwrot na kartę (tą która płaciłeś). Ja czekalem niecały tydzień chyba
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 14 kwi 2015, o 17:30

tomik, zadajesz pytanie, na które odpowiedź bez problemu znajdziesz w FAQ tego działu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez kombajnik » 14 kwi 2015, o 18:22

Siema, chcę Was prosić o pomoc żeby mnie żółtek nie wykiwał. Kupiłem szkło hartowane do Asusa T100 jednak przyszło popękane.

Z chinolem jestem na takim etapie rozmów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz ostatnia korespondencja

Obrazek

Z ostatniej wiadomości rozumiem że chinczyk nie chce mi oddać kasy tylko wyśle mi od nowa towar lepiej zapakowany (swoją drogą ten był też dobrze zapakowany, nie wiem chyba z kosmosu musiała ta paczka spaść żeby się to szkło rozbiło, chyba że wysłał mi specjalnie pękniete (?)). Co mam teraz kliknąć w sporze, accept? Nie chce zostać z zepsutym szkłem i bez kasy.
kombajnik
VIP

Pochwały: 20
Telefon:: Xperia XZ1 Compact
ROM: Stock

Postprzez shayk » 14 kwi 2015, o 18:25

Jeśli zaakceptujesz to dostaniesz zwrot całej sumy ale musisz odesłać szkło do niego..
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
Pomagam w zakupach z Chin
shayk
VIP

Pochwały: 41
Telefon:: elephone

Postprzez kombajnik » 14 kwi 2015, o 20:11

shayk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No ale nie chce tego robić, po ch* komuś rozbite szkło? Poza tym pewnie 1/3 tej kwoty pokryje przesyłka zwrotna do Chin... jak to rozegrać z tym co on napisał, czyli że wyśle mi od nowa towar? Chodzi mi o to żebym był przez ten dodatkowy czas pod ochroną kupującego.
kombajnik
VIP

Pochwały: 20
Telefon:: Xperia XZ1 Compact
ROM: Stock

Postprzez blue_voyager » 14 kwi 2015, o 20:14

A co w tym trudnego? Prosisz o wydłużenie czasu ochrony, sprzedający ma taka możliwość.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI