przez basswitek » 4 lis 2016, o 09:17
A czy kojarzysz kiedy ostatnio komuś wysłali refurb i jaki to był telefon ? Czytałem o kilku przypadkach z marką Meizu (ale nie wiem czy to pewne), gdzie refurby tych modeli były też masowo w innych sklepach, tyle że oznaczone. O innych przypadkach i innej marce z refurbów nie słyszałem.
Może gdyby chodziło o jakieś starsze modele, to jakaś szansa i wątpliwość mogła by być. Ale refurby najnowszych modeli telefonów ? Czy to nie brzmi absurdalnie ? Na stronie mają oznaczone teraz, które są refurby a które nie, być może kiedyś tak nie było. Ja w ciągu roku kupiłem u nich 5 telefonów, 6 idzie właśnie do mnie (Redmi 3s) i jestem spokojny. Jak jakieś telefony, które się dopiero co na rynku pojawiły, miałyby być refurbami ? Przecież to niedorzeczne, w takie bajki nikt nie uwierzy. Z tego co obserwuję mają najczęściej najlepsze ceny na Xiaomi, Meizu, LeEco - a dlatego że od razu obniżają je. Wtedy zaczyna się dyskusja że to jakiś przekręt, że to niemożliwe żeby mieli takie ceny - a potem się okazuje że inne sklepy obniżają ceny do podobnego poziomu, czyli można, ale lepiej trzymać wyższą cenę i doić kupujących. Na przykładzie Mi4c 3/32 za 145$ , idę o zakład że to nie żaden przekręt tylko normalna oferta, którą za pare miesięcy może będą miały te "pewniejsze" sklepy. Są oferty tańsze od Goldway czy innych firm, gdzie lecą tu linki na okrągło, często do bardzo wątpliwych "promocji", więc w sumie może to i nie dziwne, że taki rzeczywiście tani sklep jest tu niewygodny i czym prędzej trzeba wymyślać refurby Redmi Pro albo LeEco, które weszły miesiąc czy dwa miesiące temu do sprzedaży... Po trochę dłuższym moim pobycie na tym forum, tak to dla mnie właśnie zaczyna wyglądać.