Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 13:45

rodan77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie ma oficjalnego stanowiska, a Ty nie siej zamętu i plotek takim wpisem niepotwierdzonym nigdzie, oprócz rozmowy tel. z miłą Panią lub Panem.

Moje 2 telefony i TV-Box są w UP Przemyśl, dokumenty wysłane na odpowiedź na ich pismo ( 9 stycznia - 14 stycznia, standardowy o wysłaniu docu potrzebnych do odprawy ), a przez tel. powiedziano mi, że dopiero jak będą sprawdzać przesyłki zdecydują, czy poleci do mnie,czy zostanie zwrócony z powodu braku CE - nie było mowy o żadnym UKE.

Także jak widzisz, co rozmowa tel. to inne info, a to co wypisujesz to sianie plotek i domysłów zupełnie niepotrzebne.
zjac

Pochwały: 6
Telefon:: Cubot

Postprzez rodan77 » 7 lut 2017, o 13:49

O ile się nie mylę to właśnie po to jest forum, zeby się wymieniać informacjami. Takie info uzyskał kolego dziś w UC Przemyśl.
Jeśli masz inne, to proszę podziel się.
rodan77
VIP

Pochwały: 94
Telefon:: Meizu 16

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 13:50

rodan77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

INFO przez telefon to żadne info, słyszysz to co ktoś mówi aby zakończyć rozmowę. Masz papier z UC, masz info - nie masz papierka nie masz nic.

Wg. Twojego wpisu moje telefony są już zakwalifikowane do naliczenia opłat i odesłania do mnie ( bo przecież dostałem od nich pismo ), a tak nie jest.
zjac

Postprzez rodan77 » 7 lut 2017, o 14:14

zjac, napisałem, że telefony, które teoretycznie mają znak CE też są kierowane do kontroli w UKE.
Wiem, ze Pan/Pani celnik mogą ściemniać, ale niestety nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować.
Koniec offtopu.
rodan77
VIP

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 14:19

OFF TOP zrobiłeś Ty, nie wiem po co rzucając tu info - jak pisałem w żaden sposób nie poparte jakimś oficjalnym stanowiskiem, tylko rozmowa tel. do tego przyznałeś teraz, że Pan/Pani celnik mogą ściemniać.

Napisałeś kolejność:
- weryfikacja w UC, potem ewentualnie UKE
- jak OK, dostajesz pismo o przesłaniu docu do doprawy
- otrzymujesz telefon.

Na to odpisałem Ci, że tak nie jest bo ja miałem dokładnie inaczej:
- pismo o przesłaniu docu
- info ( tak - telefoniczne ), że teraz będzie etap sprawdzania tel. pod względem CE i dodatkowo nie było mowy o UKE, tylko albo idzie do mnie, albo wraca do Chin.

A więc nie wiem po co kolejny wpis z domysłami do tego co powiedział celnik przez tel.

Proponuje umieszczać tutaj potwierdzone organo leptycznie postępowania UC, a nie domysły na podstawie rozmów tel. z UP/UC, bo te rozmowy co jedna to inna.
zjac

Postprzez rodan77 » 7 lut 2017, o 14:23

Popieram. Niech admin skasuje wątek, bo wszystkie informacje w nim zawarte są uzyskane telefonicznie.
rodan77
VIP

Postprzez blue_voyager » 7 lut 2017, o 14:24

zjac, sam wrzucasz posty "dzwoniłem i powiedzieli mi" a masz o to pretensje do innych. Na razie nie ma oficjalnego stanowiska i pewnie prędko nie będzie, więc na razie wszytko co mamy to nieoficjalne wieści. Bądź więc łaska nie robić tu za pierwszego regulatora.
I skończcie z moderowaniem tego wątku i decydowaniem co z nim zrobić. Wątek zostaje bo jet potrzebny.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 14:26

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Takie info wrzucałem w odpowiedzi na czyjeś wpisy.
zjac

Postprzez blue_voyager » 7 lut 2017, o 14:28

I co , twoje info lepsze od innych? Powiedziałem, przystopuj.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 14:35

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Absolutnie nie lepsze, pokazuje, że niby z tego samego urzędu a inne.

Widzę, że ja mam stopować, inni mogą pisać. Rozumiem. Nie wszyscy mogą ( za to niektórzy moją dostawać warna, bana ).
zjac

Postprzez mentorkmk » 7 lut 2017, o 14:48

zjac, ja mam swoje info nie na zasadzie mila pani/pan chca mnie zbyc, tylko jak kolega kolezance po fachu bez info o konkretnym telefonie a o procedurze, nie jest to oficjalna wykladnia bo takiej nie ma, ale mysle ze sprawdzone tak, jak moze byc na chwile obecna
styczniowe telefony byly jeszcze traktowane uznaniowo,
wszystko co przyszlo do UP2 i UP1 w lutym, z automatu idzie do uke jesli nie ma na pudełku ew CE i instrukcji w jezyku polskim etc
mentorkmk
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: brygada RR

Postprzez zjac » 7 lut 2017, o 14:57

mentorkmk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To znaczy, że chcesz powiedzieć, że dodają sobie roboty dodatkowej sprawdzając po dacie wpłynięcia na magazyn ?
Znajomy celnik kontaktował się z Oddziałem celnym na Ofiar Katynia, bo myślałem, że coś pchnie moją odprawę.
Niestety końce stycznia zamknęli dopiero paczki z 2016 roku. Mają ( na tamtą chwilę ) ponad 600 paczek i nowe ciągle dochodzą. Nie chce mi się wierzyć, że jeszcze segregują: ta ze stycznia puszczamy, ta z Lutego do UKE.
zjac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI