Aktualne nr despatch w Warszawie - SINGAPORE POST

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Aktualne nr despatch w Warszawie - SINGAPORE POST

Postprzez mentorkmk » 12 maja 2020, o 21:46

a teraz dla odmiany miła wiadomość od Ali, mój termin odbioru 26.05 przesuniety na 25.07, no to sobie poczekamy
mentorkmk
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: brygada RR

Postprzez klopps » 12 maja 2020, o 22:22

Mi też dziś z automatu przedłużyli o 30 dni.Zobaczymy czy znowu jakieś paczuszki przyjdą,jak twierdzi Alipaczka.
klopps

Pochwały: 1
Telefon:: lg

Postprzez peciak » 13 maja 2020, o 09:04

A co w przypadku, jak nie chcę przedłużenia czasu odbioru, i po 60 dniach zgłoszę spór? Oleją to, czy zwrócą kasę?
peciak

Telefon:: Mi5

Postprzez rodan77 » 13 maja 2020, o 09:43

peciak napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Spróbować możesz ;-)
rodan77
VIP

Pochwały: 94
Telefon:: Meizu 16

Postprzez elenthar » 13 maja 2020, o 11:15

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Losowo. Czasem oddają kasę, a czasem 3 razy każą Ci czekać po 10 dni. Też nie chcę, żeby mi coś przedłużali. Za 10 dni kończy mi się czas ochrony pierwszej przesyłki. Kiedy Wam automatycznie przedłużyli? Po 60 dniach?
elenthar

Telefon:: Apple

Postprzez peciak » 13 maja 2020, o 11:44

Ja zamawiałem 28.03.2020, status stoi na 07.04.2020, przedłużyli wczoraj do 16.08.2020r. Czyli przedłużyli po 45 dniach od zamówienia o 96 dni. Łącznie niby mogę czekać na przesyłkę ponad 140 dni. To jakaś kpina.
peciak

Telefon:: Mi5

Postprzez elenthar » 13 maja 2020, o 11:53

To wygląda na to, że sprzedający przedłużył... Jakby co mam zamiar powoływać się na deklarację w ofercie, że 60 dni dostawa albo zwrot pieniędzy, ale może g... to da.
elenthar

Postprzez rodan77 » 13 maja 2020, o 12:13

Ja wczoraj pisałem do Meizu Store (bo od nich kupowałem) to mi napisali, że ten orientacyjny czas dostawy, który jest na aukcji wpisuje Aliexpress a nie oni więc nie czują się zobligowani do dotrzymania tych terminów :)
Oczywiście zawsze mogę im odesłać ale to na swój koszt.

W help center Aliexpress jest taki zapis:

"3, Q: Why did the estimated delivery countdown time or buyer protection time extend to 90 days?

A: The delivery time of the in-transit orders shipped from Mar. 1st will be extended another 15-30 days due to coronavirus outbreak, the total estimated delivery countdown time / buyer protection time is extended to 90 days.
We will extend the reception countdown to ensure your order reception and payments. If not received then, you can open a dispute to apply for a refund.
Kindly suggest waiting in patience and we apologize for any caused inconvenience. Your understanding will be highly appreciated!"

6,Q: My order has been sent out. I am a bit worried. I don't want it anymore. What should I do?

A: Please note that the package of the order is in transit and it could not be cancelled now. If you do not want it, you may try to return the package before its acceptance. When the package was on its way back to the seller, you can open a dispute for a refund.
Besides, please don't worry about your shopping. You may refer to latest clarification of WHO that packages from China are not at risk of contracting Coronaviruses since the virus do not survive long on objects (link available at: https://twitter.com/WHO/status/1223532656778010624?s=19). Please rest assured of the safety of our packages.
rodan77
VIP

Postprzez em59 » 13 maja 2020, o 12:23

Kit wciskają, to sprzedający przedłuża ofertę i można się na podstawie niedotrzymania warunków umowy domagać zwrotu zapłaty. Już tak robiłam...godząc się na warunki sprzedającego często pozbawiamy się prawa do zwrotu...też na prośbę sprzedającego odwołałam spór i teraz muszę walczyć o zwrot na kartę, bo Ali mimo, że sprzedający w cholerę ludzi zrobił w bambuko, to oddaliło roszczenie (sprzedający jeden numer dostawy podawał dla kilku klientów), dostał ten na którego wypadło "bęc".
em59

Telefon:: xiaomi

Postprzez Marcino20 » 14 maja 2020, o 08:32

Meizu store i inni mogą się nie zgadzać z czasem wpisanym przez Ali ale sprzedając na ich platformie zgadzają się na warunki tam panujące, więc jest 60 dni i koniec. Teraz faktycznie Ali daje od jakiegoś tygodnia czy dwóch już 90 dni, ale to jest klarownie napisane w każdej ofercie. Także jak kupiłeś na starych zasadach (możesz wejść w szczegóły zamówienia i tam jest screen z zakupionej oferty i pisze pod ceną:
"Seller Guarantees:
ships out within 7 business days
On-time Delivery 60 days") to w takim czasie ma wysłać i ma dotrzeć jak było deklarowane w momencie zakupu. Zakładasz spór i jest zwrot kasy, nie raz tak miałem i to sprzedawca może przedłużyć czas ochrony jak dobiega końca, nie Ali.Nie raz przedłużali, ale mijało 60 dni, spór i zwrot kasy, proste.
U mnie na jednym zamówieniu sytuacja wygląda np. tak:
2020.03.30 23:30 (GMT-7): Departed country of origin
2020.03.29 11:14 (GMT-7): Shipment left country of origin warehouse
2020.03.29 11:14 (GMT-7): Shipment accepted by airline
2020.03.29 00:29 (GMT-7): Shipment at country of origin warehouse
2020.03.28 23:59 (GMT-7): Shipment dispatched
oczywiście jest to SG Post poprzez ASS, na Alipaczce mam ostatni status wysłanie z kraju nadania 10.04 i cisza, na stronie naszej PP tak samo jest 10.04, ale loty stoją, więc sądzę, że dotrze do mnie w czerwcu, ale 28.05 jak minie 60 dni zakładam spór jak nie dotrze.
Marcino20

Pochwały: 6
Telefon:: Huawei P30 Pro

Postprzez elenthar » 14 maja 2020, o 11:04

Niestety nie jest tak. Mam przesyłkę, której minęło 5 dni temu 60 dni od dnia wysyłki. Przesyłka dotarła pod inny adres. Zamieściłam w sporze dowody, że nie została doręczona do mnie. Kazali mi czekać kolejne 10 dni, bo sprzedający przedłużył czas ochrony. Absurd maksymalny, ale jak widać mają wywalone na 60 dni albo zwrot.
elenthar

Postprzez rodan77 » 14 maja 2020, o 11:14

Marcino20 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kibicuję Ci z całego serca żeby było tak jak piszesz, jednak mój wrodzony sceptycyzm i doświadczenie w chińskich zakupach nie pozwala mi być optymistą :)
rodan77
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI