CM12 jak i niemal wszystko oparte o Androida 5.0/5.1 jest biedne w funkcje i możliwości a i nierzadko posiada różnego rodzaju problemy z funkcjonowaniem i wydajnością. Sam po kilku chwilowych spotkaniach z CM12 na innych telefonach całkowicie straciłem jakąkolwiek chęć przynajmniej jego wypróbowania.
Przez kilka miesięcy używałem dzień w dzień LineageOS od kolegów z włoskiego forum i mogę tylko jak najbardziej chwalić. Używałem od bety7 do najnowszej 10 i jestem zachwycony, działa to bardzo dobrze, wyjątkowo stabilnie, i jest pozbawione błędów (a może nie pamiętam o żadnym, bo jeśli były to widocznie były na tyle mało znaczące że nie potrafię nawet jednego wymienić, co najwyżej beta9 notowała regularne przycinki), nie występował na nim problem z bluetooth (pierwszy pod tym względem idealny system).
Nigdy nic się nie wysypało (chyba, że w 100% z mojej winy
) nigdy się nie zrestartował, potrafił działać przez wiele dni i wciąż nie sprawiał problemów.
Spolszczony tak samo jak typowy LineageOS/CyanogenMod, czyli blisko perfekcji i blisko 100%.
Wszystkim polecam. Można instalować i zapomnieć o problemach.
System oznaczony jest jako beta, ale to tak jak cały LOS, system wciąż jest zbyt świeży i oficjalnie nie istnieje jeszcze nawet jedno wydanie oznaczne jako 'wydanie stabilne'.
http://www.androidiani.com/forum/intern ... icial.html Podany tutaj link dotyczy CM14, ale to tylko post jest nieaktualizowany, wersja włoska jest na bieżąco -
http://www.androidiani.com/forum/moddin ... icial.htmlW razie pytań i niejasności: CM14 nie żyje, w ogóle cały CyanogenMod nie żyje bo umarł jakieś pół roku temu. Jak feniks z popiołów powstał na nowo i urodził się jako LineageOS
LineageOS = CyanogenMod w nowszym, lepszym wydaniu.
Mimo wszystko, regularnie spotykam się z inną Z7 Max która działa na oryginalnym systemie z BangGood i za każdym razem widocznie odczuwalne jest znacznie sprawniejsze działanie samego systemu jak i części zwyczajnych aplikacji a płynność wszystkich animacji jest znacznie wyższa względem customów.
Tylko NubiaUI posiada tak dobry sterownik do pamięci NAND i nawet w Androbenchu różnice są bardzo duże, na korzyść NubiaUI, chociażby odczyt sekwencyjny to 150MB/s gdzie na każdym testowanym przeze mnie customie było to w okolicach 110MB/s.
Mając przed sobą dwie Nubie, jedna na stocku i jedna na customie, za każdym razem mam chęć wrócenie do NubiaUI, różnice w płynności są naprawdę znaczące.