Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez Doman » 2 wrz 2014, o 10:11

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jakim przewoznikiem szla paczka?
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez bumbum » 2 wrz 2014, o 12:33

przez Holandię. Oczywiscie została przekierowana do UP Poznan 2 zamiast do Gorzów. Teraz raczej wszystkie paczki, nawet te poczta Netherlanden i z innego województwa i tak trafiają do UP Poznan. Mowa o smartphonach, bo paczki z pierdółami ida na gorzów i zieloną górę prosto z komornik.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez szymon_rysiu » 2 wrz 2014, o 12:52

Witam! Miał ktoś przyjemność z wer pruszzcz gdański? Mam zatrzymanie przesyłki w cle? Muszę czekać na list od nich czy można jakoś szybciej to załatwić? Czy oni ślą dalej paczke do mnie a swoją drogą wysylaja list o zaplacenie podatku?
Jiayu G3/Star W450/Elephone P6i/iOcean X8 mini/Meizu M2 Note
szymon_rysiu
AKTYWNY

Pochwały: 35
Telefon:: Jiayu G3

Postprzez Doman » 2 wrz 2014, o 12:55

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No wlasnie chyba nie wszystkie. Ja wczoraj dostalem telefon z NLPost i bylo bez VATu, a jestem z Poznania. Takze jak widac to nadal loteria. A pytalem Ciebie o przewoznika, bo probuje znalezc tutaj jakas najlepsza metode/regule na wysylki, ale widac takiej nie ma.
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez bumbum » 2 wrz 2014, o 12:58

mortimer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

certyfikaty-ce-dla-roznych-modeli-do-pobrania-t5460.html

Jest tam tez oswiadczenie gdyby ktos nie miał certyfikatu. Wzór takiego oswiadczenia ponoć mozna otrzymać w UC.
CE nie jest ponoć potrzebne bo ono nie jest wymagane dla osoby fizycznej bez wprowadzania do obrotu.
Nie mozna zatrzymac towaru który nie jest na liscie towarów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi.
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zatrzymac moga gdybys wprowadzał do obrotu.
Zatem co to jest wprowadzenie do obrotu?
Cytuję "W uzasadnieniu wyroku z 24 maja 2005 r. (sygn. akt I KZP 13/2005)Sąd Najwyższy stwierdził, że wprowadzenie do obrotu oznacza pierwszą transakcję wyrobem. " oraz "Decydujące zatem dla przyjęcia, że towar został wprowadzony do obrotu, jest stwierdzenie, że uprawniony został pozbawiony faktycznej możliwości rozporządzenia danym przedmiotem.W pojęciu mieści się więc tylko pierwszy akt zaistnienia towaru w obrocie."

Nie wiem na ile to by przeszło w poznaniu, ale w innych urzędach własnie takie cos przechodzi i ponoc to jest prawnie.

Autor postu otrzymał pochwałę
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez piotr_ali » 2 wrz 2014, o 13:11

szymon_rysiu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja wczoraj dostałem paczkę z zenfonem 5, udało sie bez Vatu, jej trasa:
Wysłanie przesyłki 2014-08-22 13:39 SINGAPORE SŘ2
Nadejście przesyłki 2014-08-27 19:54 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2014-08-28 02:12 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-08-28 22:01 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-08-29 05:14 WER Pruszcz Gd.
Zatrzymanie przez urząd celny 2014-08-29 10:05 WER Pruszcz Gd.
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2014-08-29 10:15 WER Pruszcz Gd.
Wysłanie przesyłki 2014-08-29 17:11 WER Pruszcz Gd.
Nadejście przesyłki 2014-08-29 21:06 WER Lisi Ogon
Nadejście przesyłki 2014-08-30 11:47 UP Toruń 2
wydaje mi się, że otwierali paczkę, bo jedna z taśm różniła się od innych, ale, że w paczce były też silikonowe plecki i folia, może pomyśleli, że tam same takie pierdoły i puścili. Na paczce mam dwie pieczątki, jedna z Wawy, że objęli procedurą celną, druga pieczątka, że dopuścili do obrotu z Pruszcza.
Pozostaje Ci czekać, sam chyba lepiej nie wychodź przed szereg, może się uda i nie naliczą.
piotr_ali

Telefon:: htc desire

Postprzez szymon_rysiu » 2 wrz 2014, o 13:18

piotr_ali napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja wczoraj dostałem paczkę z zenfonem 5, udało sie bez Vatu, jej trasa:
Wysłanie przesyłki 2014-08-22 13:39 SINGAPORE SŘ2
Nadejście przesyłki 2014-08-27 19:54 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2014-08-28 02:12 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-08-28 22:01 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-08-29 05:14 WER Pruszcz Gd.
Zatrzymanie przez urząd celny 2014-08-29 10:05 WER Pruszcz Gd.
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2014-08-29 10:15 WER Pruszcz Gd.
Wysłanie przesyłki 2014-08-29 17:11 WER Pruszcz Gd.
Nadejście przesyłki 2014-08-29 21:06 WER Lisi Ogon
Nadejście przesyłki 2014-08-30 11:47 UP Toruń 2
wydaje mi się, że otwierali paczkę, bo jedna z taśm różniła się od innych, ale, że w paczce były też silikonowe plecki i folia, może pomyśleli, że tam same takie pierdoły i puścili. Na paczce mam dwie pieczątki, jedna z Wawy, że objęli procedurą celną, druga pieczątka, że dopuścili do obrotu z Pruszcza.
Pozostaje Ci czekać, sam chyba lepiej nie wychodź przed szereg, może się uda i nie naliczą.

Tak tylko w tym przypadku nie ma statusu zatrzymanie przesylki w cle a u mnir mam juz taki status a z tego co sie orietnnuje to juz jest wtedy bankowy vat. Cirkawi mnie tylko jak dlugo to u nich trwa
szymon_rysiu
AKTYWNY

Postprzez szymon_rysiu » 2 wrz 2014, o 13:44

W ogole to idiotyczna ta podroz tej paczki tak jak kolega wczesniej tez pisal. Paczka z warszawy idzie do pruszcza gdanskiego a pozniej na lisi ogon pod bydgoszcza. Jak by nie mogla isc od razu na lisi ogon i tam byc zatrzymana.

Zastanawiam sie caly czas czy dzwonic do nich zeby mi dali inf co potrzebuja i wyslac mailem czy lepiej sobie darowac i spokojnie czekac az napisza do mnie.

A jak to w koncu jest jak tel nie a ce to poprostu go odsylaja czy moga sie mnie csepiac ze chce takie cos do obrotu wpuscic? Dodam ze telefon nie jest podrobka tylko chinska produkcja.
szymon_rysiu
AKTYWNY

Postprzez Robbo » 2 wrz 2014, o 13:50

Lisi Ogon chyba nie cli...
Warszawka zepchnęła robotę na Pruszcz a tamtym się nie chciało.
Jakby paczka była otwierana byłaby zaklejona folią PP i opis z wagą przed otwarciem i po zamknięciu.

Naklikane z Onda v989
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez szymon_rysiu » 2 wrz 2014, o 14:37

Nie wytrzymalem i zadzwonilem, o dziwo dodzwonilem sie od razu nie musialem czekac naeet minuty. Szybciej odbieraja niz moja zona, tak na marginesie ;) pani powiedziala ze mam jej przeslac tylko skan platnosci z paypala czy tego z czego placilem, wiec wyslalem tylko wycinek z konta. Powiedziala ze nic wiecej nie chce ale podejrzewam ze zsraz bedzie chciala jeszcze skan z ali. Pani mi powiedziala ze to nie jest jeszcze pewne ze zaplace, ze ktos tam musi zobaczyc dokumenty i wtedy podejmie decyzje. Zapytalem dlaczego paczka poszla do nich a nie na lisi ogon i odpowiedziala ze to zalezy od wer warszawa. Jezeli oni puszcza to juz idzie bez cla a jak oni jakis " worek z telefonami" przesla do pruszcza gd do sprawdzenia to wtedy u nich ktos decyduje o oplacie. Powiedziala mi tez ze jak bedzie vat to oni puszczaja paczke ale wtedy naliczaja vat i przy odbiorze trzeba zaplacic. Takze teraz czekam na decyzje i info od pani. Podejrzewam ze powiedziala ze jeszcze nie koniecznie bedzie vat bo zalezy to kwoty, z tego co lamietam to chyba do 40 $ jest zwolnienie. Ale moze sie myle?
szymon_rysiu
AKTYWNY

Postprzez Gravis » 2 wrz 2014, o 14:40

Mi zwolnili paczkę za którą zapłaciłem 52$
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez szymon_rysiu » 2 wrz 2014, o 14:50

Ja placilem nie cale 290 zl wiec zobaczymy do jutra powinno sie wyjasnic.
szymon_rysiu
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI