Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez baxy » 3 cze 2016, o 11:24

Jeszcze nie dostałem ale wisi już w komornikach
baxy
AKTYWNY

Pochwały: 1

Postprzez blue_voyager » 3 cze 2016, o 11:28

:roll: Ode mnie dostałeś odpowiedź, nie od UC. Co jest jeszcze nie jasne?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez noir4ever » 7 cze 2016, o 15:01

Witam,
Zamówiłem zegarek za 49 dolarów. Na zdjęciu była widoczna połowa zegarka i był podany tylko model, bez firmy i loga. Paczka została zatrzymana w Urzędzie Celnym skąd dostałem pismo, które następnie wypełniłem oraz wysłałem im skany przelewu za zegarek i stroną produktu myśląc, iż skończy się tylko na cle. Jednak niestety parę dni temu przyszło pismo z kancelarii prawnej, którego nie odebrałem ( w razie czego mogę w każdej chwili odebrać ).
Zanim ktoś zacznie 'trollować' powiem, iż przeczytałem ostatnich ponad 150 stron tego forum. Nibiru napisał na forum, by w ogóle się tym nie przejmować i schować list do szuflady. Jednak żadna z osób, które miały tego typu problemy nie napisała jak zakończyły się u nich te 'sytuacje'. Pytanie - odebrać list i odpowiedzieć na niego, czy po prostu olać sprawę i poczekać na rozwój sytuacji?
noir4ever

Telefon:: LG

Postprzez swiezak82 » 7 cze 2016, o 15:13

swiezak82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez noir4ever » 7 cze 2016, o 15:22

Oczywiście, że przeczytałem - od tego zacząłem;-) Jednak użytkownik Bułka nie dała jednoznacznej odpowiedzi jak to się zakończyło. Niby został szalik wysłany z powrotem do Chin, a w sumie kancelaria powinna go zniszczyć. Więc nie wiem, czy odbierać pismo, czy olać. Poza tym różniły się te sytuacje, ponieważ 'u mnie' był napisany model zegarka.
noir4ever

Postprzez jacek512 » 7 cze 2016, o 15:40

Mój telefon niby zwolniony ale od 3 dni nic się nie ruszył. To znaczy, że mam czekać na list z UC? Najczęściej po zwolnieniu w Szczecinie od razu szedł na pocztę a tutaj postój. Co o tym myślicie?
Nadejście przesyłki 2016-05-30 22:06 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2016-05-30 22:06 International Postal System
Nadejście przesyłki 2016-06-02 04:06 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2016-06-02 16:25 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2016-06-02 21:07 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2016-06-03 04:51 WER Szczecin
Zatrzymanie przez urząd celny 2016-06-03 10:11 WER Szczecin
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2016-06-03 10:11 WER Szczecin
x800>x600>LG-P700>Redmi Note 2>M1 note>K910>ZOPO ZP998>A820>GT-S5830
jacek512

Postprzez blue_voyager » 7 cze 2016, o 19:35

No i pewnie poszło na pocztę, tylko gdzieś po drodze utknęło. Możliwe, że właśnie na Twojej poczcie leży i czeka aż wydadzą do doręczenia.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez swiezak82 » 8 cze 2016, o 02:27

noir4ever napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W ostatnim poście masz 3 warianty do wyboru
viewtopic.php?t=10582
Wybierz któryś z nich i daj znać jak poszło.
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez lagarto » 8 cze 2016, o 09:15

noir4ever napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja bym się również zastanowił kto udostępnił Twoje dane osobowe tej kancelarii prawnej. Bo nie wiem czy istnieje legalna droga, którą mogli wejść w ich posiadanie.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez noir4ever » 8 cze 2016, o 12:22

swiezak82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W ostatnim poście masz 3 warianty do wyboru
viewtopic.php?t=10582
Wybierz któryś z nich i daj znać jak poszło.

Wiem, że są 3 warianty, tylko, że mojej sytuacji nigdzie nie ma, ponieważ ja nie odebrałem pisma z kancelarii. Więc nie wiem czy odebrać, czy olać sprawę. Znając życie, to pewnie po jakimś czasie będę musiał stawić się na przesłuchanie do Urzędu Celnego no i pewnie sprawa sadowa zaocznie i oby umorzona.
noir4ever

Postprzez noir4ever » 8 cze 2016, o 12:29

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja bym się również zastanowił kto udostępnił Twoje dane osobowe tej kancelarii prawnej. Bo nie wiem czy istnieje legalna droga, którą mogli wejść w ich posiadanie.

Wydaje mi się, że powinno być tak - celnicy zgłaszają firmie Casio, a ona Kancelarii, ale w rzeczywistości jest chyba tak, że celnicy dają po prostu cynk Kancelarii. Odnośnie danych osobowych, to pewnie mają podpisana jakąs umowę z Casio i w zwiazku z tym mają dostęp do danych osób, których paczki zostały zatrzymane. Mogę się oczywiście mylić.
noir4ever

Postprzez noir4ever » 9 cze 2016, o 11:56

Tak jak myślałem, okazało się, że celnicy gdy trafią na podrobioną rzecz, zgłaszają od razu sprawę do kancelarii prawnej, która reprezentuje akurat danego 'pokrzywdzonego' i w związku z tym przekazują jej również nasze dane.
Natomiast odnośnie nieodebrania listu od kancelarii, to wyczytałem, że niestety skutkuje to tym, iż podobnie jak w przypadku przesyłek sądowych i administracyjnych uważa się je za odebrane po upływie 14 dni od pierwszego ich awizowania.
"Jak wskazał Sąd Najwyższy w sprawie II CSK 655/2011 w świetle art. 61 Kodeksu cywilnego nie jest konieczne, dla skuteczności złożenia oświadczenia woli innej osobie, by adresat tego oświadczenia zapoznał się z treścią pisma zawierającego oświadczenie. Uznaje się za wystarczające to, że miał możliwość zapoznania się z treścią pisma."
Hmm... nie jestem specem, ale wydaje się, że nie obejdzie się bez odebrania pisma z kancelarii i odpowiedzi na nie.
noir4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI