Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
30 cze 2015, o 10:02
no i co niby tam jest napisane odkrywczego? Ze w Wawie puszcza i moga zatrzymac na nastepnym, tyle ze w Rudnej tez puscili i zatrzymali dopiero w Przemyslu, tego nie czaje. Wie ktos o co chodzi? I czy raczej to puszcza czy beda cos naliczac?
30 cze 2015, o 10:10
Jak dla Ciebie to mało odkrywcze, to napisz to lepiej.
Masz wyraźnie napisane:
P: Skąd mam wiedzieć, że moja przesyłka została zatrzymana przez Urząd Celny?
O: W trackingu pojawi się najpierw status „Zatrzymanie przez Urząd Celny”, później „Zatrzymanie w cle”. O ile pierwszy status nie przesądza jeszcze naliczenia podatku, to drugi z reguły tym się właśnie kończy. Często status „Zatrzymanie przez Urząd Celny” pojawia się w WER Warszawa, później przesyłka jest zwolniona i status „Zatrzymanie w cle” pojawia się dopiero w kolejnym WERrze.
Czego nie rozumiesz? Po prostu przesyłkę clą w ostatnim WERrze robiącym odprawy przed miejscem dostawy.
30 cze 2015, o 16:29
Przesyłka pomału zmierza do Ciebie, a nikt nie jest jasnowidzem, nawet Ty jak widać, więc nikt Ci nie powie jaki będzie dalszy los twojej przesyłki. Po prostu musisz czekać na rozwój sprawy a nie z niecierpliwości skrobać posty.
1 lip 2015, o 00:12
U mnie też paczka była w 2 urzędach celnych, ale dotarła na miejsce w ciągu 5dni od zamówienia z tym, że moja paczka leciała z Czech i jak się okazuje chyba nic nie naliczyli bo zapłaciłem kurierowi taką kasę jaką miałem zapłacić i jak narazie nic więcej nie przyszło i przyjść nie powinno jeśli dobrze rozumiem FAQ:)
1 lip 2015, o 12:02
Możesz się wypowiedzieć jak co czy zostały ci naliczone automatycznie jakieś opłaty celne, co może by wyjaśniało krążenie przesyłki po agencjach, czy po prostu taką drogę miała do pokonania zanim dotarła do ciebie
1 lip 2015, o 23:06
Nie ma cła między krajami UE, to nie było możliwości, abyś zapłacił cokolwiek...
2 lip 2015, o 00:11
No widzisz - dzięki za uświadomienie haber01 :)
3 lip 2015, o 11:04
Witam,
zamówiłem dla kolegi "podróbkę" rakietki do tenisa ziemnego. Aktualnie status jest:
Zatrzymanie przez urząd celny 2015-07-01 16:32 WER Warszawa
Jest szansa, że to puszczą? Jeżeli zmieni się na "zatrzymano w cle" to co robić? Lepiej nie odpisywać na ich list?
Dzięki za odpowiedź.
4 lip 2015, o 19:07
Witam. Jak to jest jeśli nie odpowiesz na list czyli zignorujesz i po tych 20 dniach oni odsyłają do nadawcy? Czy numer śledzenia zostaje nadal ten sam? Czy w Polsce przez ten WER w ktorym zatrzymali naliczają jakieś koszty wysyłki i przez kogo zostają one pokryte?