Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez blue_voyager » 29 kwi 2015, o 21:57
A co ma się z nią dziać? Leży sobie w magazynie i czeka na swoją kolej. Nie wszystkie przesyłki są poddawane rewizji, nie jest to potrzebne do naliczenia VATu.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez razer84 » 30 kwi 2015, o 19:29
Dostałem już list. Normalnie jak czekanie na wyrok :P
Chciałem jeszcze na przyszłość zapytać co oznacza w trackingu poczty pozycja w kolorze zielonym Nadejście przesyłki WER Zabrze Reszta pozycji jest normalnie na czarną czcionką.
-
razer84
-
- Telefon:: lt18
- ROM: 2.3.4
przez dominiss1990 » 30 kwi 2015, o 19:42
To oznacza, że paczka została dostarczona do WER Zabrze. Czasami jest na zielono, czasami na czarno.
-

dominiss1990
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 32
- Telefon:: Jiayu G4S 2/16
- ROM: 4.4.3 SPAOSP
przez razer84 » 1 maja 2015, o 22:43
A jak to jest z naliczaniem tego VAT? Rozumiem że liczą od ceny zakupu która jest przeliczana po jakimś kursie. Czy jest to kurs z dnia w którym kupiłem? Czy z dnia w którym celnik zajmuje się przeliczeniem?
-
razer84
-
przez Doman » 2 maja 2015, o 07:41
A ma to dla Ciebie jakies wieksze znaczenie, skoro i tak nie masz na to wplywu? Jesli z kwota cos sie nie bedzie zgadzac to jedyne co mozesz zrobic to pisac odwolanie.
Poza tym pomysl logicznie. Jak kupujesz towar w Polsce to VAT placisz w dniu zakupu w sklepie czy w dniu kiedy dostawca/dystrybutor kupil towar u swojego dostawcy? Liczy sie zawsze wartosc i kurs na dany dzien! Nikt sie nie bawi w grzebanie w historii.
-
Doman
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 17
- Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4
przez razer84 » 2 maja 2015, o 20:38
Dzieki za odpowiedź i linka. Czyli jeśli zakładam że w długi weekend celnicy nie pracują to w poniedziałek wezmą kurs z na maj, czyli pare ziko taniej na vacie wyjdę, niż jakbym dosłał dokumenty pod koniec kwietnia. blue_voyager ja lubie Google, wyGooglowało mi niedawno ten temat :D
-
razer84
-
przez Grech » 2 maja 2015, o 23:01
Warto byłoby sprawdzić co dokładnie daje zapłacenie tych 900 zł. Bo może się okazać że ktoś zapłaci, będzie myślał że już wszystko załatwił a może się okazać że ta zapłata była swego rodzaju przyznaniem się do winy i ta kancelaria sypnie innym paragrafem i wtedy będzie trzeba płacić tysiące. Są teraz akcje typu copyright trolling. Kancelarie wysyłają jakieś zawiadomienia o nielegalnym udostępnieniu jakiegoś filmu i żądają zapłaty. Jeśli ktoś zapłaci jest to jednoznaczne z przyznaniem się do winy i wtedy zaczyna się jazda.
Tak przy okazji. Skoro forum współpracuje z różnymi sklepami to może rozpoczęłoby jakąś współpracę z adwokatem czy nawet jakąś kancelarią? Jakiś forumowicz ma problemy. Zgłasza się do danej kancelarii, dostaje jakąś tam zniżkę i ma wszystko wyłożone na tacy.
-

Grech
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 10
przez ALEX-77 » 2 maja 2015, o 23:17
Dla mnie najgorsze nie jest to że przesyłkę zatrzymają mi na cle ,tylko to czekanie później , list dostaje zawsze na drugi dzień od statusu ,i wysyłam co trzeba natychmiast , no a później się zaczyna tydzień czekania

ehh.. to jest połowa czasu przesyłki z Chin !! ,tym z Celnego (delfin) nigdy nie spieszy

-

ALEX-77
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 27
- Telefon:: Xiaomi Redemi Note
- ROM: MIUI Polska
przez blue_voyager » 3 maja 2015, o 08:23
Piszesz jakbyś nie znał realiów. Myślisz, że jak dostaną Twoje papiery to lecą clić Twoją przesyłkę? Nie, trafia ona kolejki iluś tysięcy innych przesyłek. A druga strona tego medalu, to poczta, która tą przesyłkę dostarcza potem kilka dni (na pewno dłużej niż leży ona w UC).
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI