Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

2 gru 2014, o 16:19

paczka z Chin za pośrednictwem NL

2 gru 2014, o 16:21

No to udajesz czy na prawdę nie rozumiesz? Niby dlaczego chcesz żeby Twoja paczka była traktowana jako nadana w Holandii, skoro przyszła z Chin?

2 gru 2014, o 16:39

Dzięki za wsparcie.

Czytałam całe forum :). Wiem, ze naciągają i jakie kancelaria daje kary tj. 2000 płn itp... Tylko celnik mi powiedział, ze nie znam polskiegoprawa i będę musiała odpowiadać za naruszenie go, ze kancelaria nałoży na mnie duże kary...

Czy odbierać pismo z kancelarii? Jesli tak, to co mam im odpisać, ze bylam nieświadoma, czy jak?

Co moze zrobić mi kancelaria i czy jest sie czego bać? Czy mogę uniknąć kary, czy sprawa pójdzie do sadu?

2 gru 2014, o 16:47

Pismo odebrać możesz, choćby po to żeby przeczytać czego od Ciebie chcą. Natomiast ja bym nic im nie odpisywał. Paczki z Chin nie odbieraj, nic do UC nie wysyłaj, ew. informację, że nic nie zamawiałaś, to nie Twój zakup i niech Cię nie straszą bo nie zrobiłaś nic nielegalnego.
Mam dziwne przeczucie, że ten celnik blisko współpracuje z tą kancelarią i posyła im potencjalne ofiary...

2 gru 2014, o 16:58

piter-x napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ponawiam pytanie co mam wyslać jak dostane pismo z UC, czy wystarczy screen z Ali z zakładki my order view detali czy musi być z aukcji całej czyli jak wygląda tel itp. Dodam że nie mogę podglądać tej aukcji została chyba usunięta, snapshot tez.

2 gru 2014, o 17:05

Fakt, na tej stronie tej informacji jeszcze nie było (wcześniej tylko jakieś kilkaset razy). Wysyłasz screen zakładki financial, ważne żeby było widać kwotę i numer przesyłki, oraz screen płatności. Możesz dodać dane z dowodu. I tyle.

2 gru 2014, o 17:14

Laraminasciente napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

daj link do aukcji wtedy łatwiej będzie Ci doradzić.

2 gru 2014, o 17:30

piter-x napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ponawiam pytanie co mam wyslać jak dostane pismo z UC, czy wystarczy screen z Ali z zakładki my order view detali czy musi być z aukcji całej czyli jak wygląda tel itp. Dodam że nie mogę podglądać tej aukcji została chyba usunięta, snapshot tez.

Możesz dać z view detail.

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

2 gru 2014, o 17:33

Laraminasciente napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Napisze tylko tyle :

NIE WYSYŁAJ NIC DO ŻADNEJ KANCELARII !!!

Co robić jak dostaniesz od nich jakieś pismo masz w linku poniżej.

viewtopic.php?p=132759#p132759

2 gru 2014, o 20:04

U57 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No niestety paka trafiła na celny do Przemyśla...

Tutaj aktualny tracking

Nadanie przesyłki 2014-11-20 18:52 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2014-11-21 14:27 GUANGZHOU
Nadejście przesyłki 2014-12-01 09:14 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2014-12-01 16:48 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-12-02 00:53 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-12-02 07:39 WER Rudna Mała
Wysłanie przesyłki 2014-12-02 10:30 WER Rudna Mała
Nadejście przesyłki 2014-12-02 13:07 UP Przemyśl 2

Czekam na list i zapewne trzeba papiery wysłać ?

Tutaj mam pytanie :

Lepiej z telefonu zrobić Screen i wysłać czy lepiej normalnie z komputera?
Z Komputera wystarczy fragment strony z zakupem i potwierdzeniem przelewu czy trzeba całość cały pulpit ?
Jak wy osobiście wysyłaliście

I ostatnie pytanie po wysłaniu papierów jak długo trzeba czekać ?

2 gru 2014, o 20:06

Czekaj spokojnie, to że tam trafiła to jeszcze nie jest 100% VAT ;)

2 gru 2014, o 20:55

UP Przemyśl 2 - stąd już tylko do Ciebie bez Vat-u. To urząd pocztowy a nie urząd celny. Gdybyś miał Vat to paczka została by w Warszawie.
Odpowiedz