Obiecałem małą recenzję słuchawek Zircon. Przepraszam za formę i drobne błędy. Od dawna już nie pisałem dla ludzi tekstów a poniższy zbiór przemyśleń był sklecony w pracy na przerwie sniadaniowej. Słuchawki otrzymujemy w ładnym małym pudelku. Wewnątrz znajduje się tacka z plastiku, w którą wczepione są słuchawki a także dwa dodatkowe zestawy gumek do słuchawek. Dodatko kilka małych kartek zapisanych chińskim maczkiem i kartka typu zdrapka zapewne do sprawdzenia autentyczności słuchawek. Same urządzenie nabyłem w kolorze białym (są dostępne tylko białe i czarne). Wykonanie urządzenia jest na bardzo wysokim poziomie (jednym z najlepszych z jakim spotkałem się przez wiele lat użytkowania temu podobnych urządzeń). Kabelek jest w oplocie co zapobiega robieniu się supłów, same słuchawki są wykonane z nie do końca wiem jakiego materiału. Myślę, że jest to coś ceramicznego. Gumki są z bardzo miękkiego tworzywa dobrze tłumiącego dźwięki otoczenia a przy tym nie powodującego szybko dyskomfort. Końcówka kabla jest dość nietypowa ale wydaje się być solidna. Przypomina troszkę gwóźdź i kabel nie wychodzi bezpośrednio z góry tegoż gwoździa ale odrobinę niżej co zapewne zapobiega i utrudnia uszkodzenie. Może w końcu opiszę to co najważniejsze czyli moje osobiste odczucia jakie miałem po kilku dniach obcowania z muzyką płynącą ze słuchawek.
Odbiór muzyki stoi na bardzo wysokim poziomie nie osiągalnym w słuchawkach z jakimi miałem do czynienia do tej pory (przynajmniej nie w słuchawkach mobilnych przeznaczony do podpinania pod różne urządzenia) i napewno nie w cenie 15 dolarów. Muzyka jest bardzo szczegółowa, separacja na bardzo wysokim poziomie i najlepiej to odczuwam słuchając klasycznych instrumentów. Słucham właśnie dyskografię 2Cellos na spotify i nawet słyszę kiedy przyciągają smyczkiem po strunach. Słuchawki raczej są z rodzaju neutralnych czyli ani nie dysponuja za duża ilością basu ani sopranu. W sprawie odbioru innych typów muzyki niech wypowiedzą się inni. Słuchawki posiadają mały pilot na którym znajdziemy mikrofon o dobrej jakości i mały klawisz pozwalający na np odebranie rozmowy czy też zatrzymanie lub zmianę odtwarzanego utworu. Pilot znajduje się na kablu prowadzącym do prawej słuchawki. Z minusów jakie zaobserwowałem. Słuchawki otrzymujemy bez jakiegokolwiek klipsa, którym moglibyśmy przypiąć kabel np do koszuli co wymusza zakładanie słuchawek za szyję i tu pojawia się kolejny drobny problem. Do lewej jak i prawej słuchawki dochodzą takiej samej długości kable. W skrócie. Słuchawki na pewno są warte uwagi i polecenia.
Wysłane z mojego MX_Base przy użyciu Tapatalka
Pochwały przyznane za posta: 2