przez numer21 » 18 lis 2014, o 01:23
witam
przeglądam forum i się trochę gubię, chciałbym porady jaki kupić smartfon z Chin do następujących zastosowań:
- rozmowy (dual sim, 1-2 godz dziennie)
- GPS (szybki fix + yanosik) oraz wiadomo dobra bateria (choć mam ładowarkę samochodową, to mógłby ze 3-4 godz na navi pociągnąć)
- internet, fb itd, ok. 1-2 godz dziennie
KONIECZNIE:
- zero mulenia! (w gry nie gram, ale przeglądarka 5-8 zakładek plus muzyka w tle i powinno chodzić płynnie), Wildfire S tak mulił (mimo ROMów), że musiał skończyć na kostce brukowej
- dobra bateria (chcę dual sim i użytkować jeden tel jako prywatny i służbowy, trochę rozmów i czasem GPS; ma wytrzymać bez problemów od 6 do 23 przy 2 godz rozmów i 2 godz netu/navi)
- dobry GPS, szybki fix, bez gubienia sygnału itd (Nokia E52 ma wystarczający; HTC WIldfire S ujdzie, Samsung Galaxy Mini S5570 już lekko słaby)
POŻĄDANE:
- dobra jakość wykonania; ceniłem HTC Wildfire S bo po 3 latach ekran jak nowy, obudowa spasowana i kilka małych rysek, szacun; Nokia E52 podobnie; Galaxy Mini tragedia, ekran sam się rysuje, obudowa tandetny plastik; LG L5 bez rewelacji)
NIE ISTOTNE:
- wydajność w grach, nie gram wcale
CO NA FORUM?
znalazłem trochę opinii:
Zenfone 5 2/16 > Coolpad F1 > Jiayu G4S > Redmi 1S
Jiayu G4S - najlepsza bateria, ale przez to grubszy, GPS gorszy niz u konkurencji
Coolpad F1 - cienszy ale wiekszy, lepszy GPS, slabsza bateria
ASUS Zenfon 5 - jeszcze wiekszy, jeszcze slabsza bateria, lepsza wydajnosc w grach
Redmi 1S - ogolnie slabszy od konkurencji, mniej RAM, ale i najtanszy
-jeśli preferujesz wydajność przy niezbyt dobrym zarządzaniu energią, to Zenfone 5
-jeśli nie przeszkadzają tobie pewne braki w wydajności (na szczęście telefon i tak posiada 2GB RAMu) ale chciałbyś bez obaw telefon z rana odłączać od ładowarki i korzystać z niego następnego dnia, to Honor 3C
BUDŻET: najlepiej do 130$, mogę naciągnąć do 150-160$
używam telefonów dość długo (2-3 lata) więc chcę, żeby za 2 lata nie był to zabytek i nie może rozlecieć się za szybko
WYBÓR:
- trochę skłaniam się ku Redmi 1S, dobra cena i powinien dać radę
- kusi mnie markowość Asus i Lenovo, może warto wziąć coś od nich, bo będzie lepiej wykonane i w razie awarii łatwiej o naprawę w PL?
- jakość GPS: czy koniecznie Snapdragon (Redmi 1S) lub Intel (ZenFone 5), bo mediateki mają słabe GPSy?
czy jakiś chiński smartfon zapewni płynne działanie, dobrą baterię i dobrą jakość wykonania w cenie do 130 (ew. 160) dolarów?