[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez kubaratan » 28 maja 2013, o 23:00

Poczekam jeszcze maks 2-3 dni i otworzę z nim spór.... kupiłem lenovo a660 u Lensen Group CO.,LTD. Store i niby mają bardzo wiele pozytywów itd. ale widocznie od czasu do czasu olewają klientów :/
kubaratan

Postprzez Jacko » 29 maja 2013, o 00:30

Witam.

Tak sobie czytam te Wasze przygody z azjatyckimi pocztowcami... Widzę że bijecie rekordy szybkości dostawy... A jaki jest rekord długości?
Mam 3 strony, na których sprawdzam swoją przesyłkę:
[hide]1. http://track-chinapost.com/startairmail.php
2. http://www.17track.net/index_en.shtml
3. http://www.track-trace.com/post[/hide]
Korzystam z trzech, bo czasem na jednej informacje pojawiają się szybciej lub są bardziej szczegółowe. Ja zamawiałem ZTE v970. 28 marca. Po kilku dniach dostałem numery trackingowe. Po dwóch tygodniach paczka pojawiła się w bazie danych. Dziś mijają równe 2 tygodnie od czasu pojawienia się statusu: "Departure from China" czy "Departure from outward office of exchange". Powinno to tyle trwać? Wczoraj minęły 2 miesiące od dnia złożenia zamówienia. Dobrze chociaż, że co jakieś 2 tygodnie zmienia się status paczki w systemie - przynajmniej widać, że się przemieszcza. Ale ile to teraz może potrwać? Mam już jej wypatrywać w polskim systemie, czy możliwe, że będzie się jeszcze rozbijać po jakichś innych lotniskach?
Tracę już cierpliwość, choć mam kolegę, który zamówił słuchawki... Czeka 2,5 miesiąca a paczka ma ciągle jeden jedyny status: "Collection" ;]
Ostatnio edytowano 29 maja 2013, o 06:20 przez Jacko, łącznie edytowano 2 razy
Jacko

Postprzez marx » 29 maja 2013, o 06:29

Jest w internecie strona na której jest monitorowany czas dostaw z aliexpress, Wyobrażcie sobie ze jest on obecnie na poziomie 45 dni !!!!

to jest czas sredni dla wszystkich krajów.

Chińczycy zawsze postępowali tak że po kilku dniach nadawali paczki.
Tylko ostatnie rekordowo szybkie dostawy do polski wyrobiły w was przekonanie że 8 dni to standard, ale tak nie jest.
Dostawa 10-20 dni to niezły czas.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez bartazzz » 29 maja 2013, o 08:44

marxxx, tez tak uważam. Trzeba założyć średnio 20-30 dni a wszystko co przyjdzie szybciej trzeba traktować jako miła niespodziankę
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez marx » 29 maja 2013, o 11:12

dokładnie, jak ktoś się nastawia na 10 dni może być i nawet bedzie rozczarowany. połowa sprzedawców z allegro popłynęło kiedyś na terminach dostaw ponad 30 dni, zbierali nagatywy.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez bartazzz » 29 maja 2013, o 11:20

mi wyszedł chinatronic 15dni, przy czym myślę że około 5-7 mógł ściemnić. I tak uważam że to szybko, dotychczas chodziło mi wszystko po 20-35 dni
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez piter-x » 29 maja 2013, o 23:18

Prosze o informacje kiedy od statusu "27-May-2013, The item left Hong Kong for its destination on 27-May-2013" - powinna pojawić sie możliwość sledzenia przesyłki na stronie poczty polskiej. Przesyłka realizowana przez hong kong airmail.
piter-x

Telefon:: Star S5

Postprzez mlb » 29 maja 2013, o 23:25

Minimum 3 dni .
mlb
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez piter-x » 30 maja 2013, o 10:27

Dzięki za info - przesyłka jest już w polsce - czekam tylko na dostawe :)
piter-x

Telefon:: Star S5

Postprzez Jacko » 31 maja 2013, o 01:20

A powiedzcie mi... Jeśli zadzwonię na pocztę, na oddział przesyłek zagranicznych w celu zasięgnięcia informacji, czy moja paczka jest już w Polsce... Oni tam opierają się na tej samej bazie, którą sami możemy śledzić przesyłki na stronie PP, czy może mają jakąś swoją wewnętrzną, w której np. przesyłka już jest, ale czeka na przepuszczenie przez Urząd Celny czy coś takiego? Chodzi o to, czy jeśli sam nie widzę przesyłki w systemie, to mam po co dzwonić i wypytywać?
Jacko

Postprzez mlb » 31 maja 2013, o 07:53

Wg mnie maja podobny system . Co Ci da taka informacja ? Dla mnie bezsens . Te strony ktore sa udostepnione na tym forum w zupelnosci wystarczaja . Ktos kiedys dobrze napisal , najwiecej szumu i krzyku robia ludzie, ktorzy pierwszy raz zamawiaja . Zamowisz kolejne i juz nie bedziesz wchodzil na statusy nawet po kilka dni .
mlb
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez ryyyiu » 1 cze 2013, o 13:43

Witam, mam pytanie, dlaczego u wszystkich sprzedawców czas wysyłki przez Singapore Post pisze od 15-60 dni, a sami sprzedawcy mówią, że czas przez SP wynosi około 30 dni, to jakim cudem tutaj niektórzy piszą, że przez SP dotarło w 7 dni?
ryyyiu

Pochwały: 10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI