Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
12 lis 2013, o 20:39
@up - Tego się właśnie obawiałem, że gościu nie będzie wiedział o co chodzi, co teraz...?...
12 lis 2013, o 21:01
Bez śledzenia też powinna dojść :P
12 lis 2013, o 21:19
Koledzy pytanie z serii nietypowych
Odebrałem dziś moje v967s. Cena jaka wyszła to 427,21zł. Jednak celnicy naliczyli mi Vat od 728zł. I teraz pytanie- czy można otworzyć paczkę, czy może muszę odesłać do jakiejś expertyzy? Czy to wogóle jest jeszcze do załatwienia? Pytam bo nikt tam nie odbiera a 70-80 zł droga nie chodzi!
12 lis 2013, o 21:31
A na jakiej podstawie obliczali VAT? Musieli mieć przecież jakieś dokumenty od Ciebie. Nie zapomnij, że oprócz VATu doliczają jeszcze jakieś śmieszne opłaty manipulacyjne więc możliwe, że stąd ta różnica.
12 lis 2013, o 21:38
manipulacyjne to jakieś 7zł, a różnica jest od podstawy opodatkowania. Wzięli 728 zł, zamiast 427,2 (zaokrąglone 428). Tylko nie wiem czy mogę paczkę otwierać czy czekać na ich decyzję?
12 lis 2013, o 21:50
Ja bym napisał maila i poczekał na odpowiedź. Potem mogą uznać, że próbujesz ich wykiwać i mogą już nie uznać 'reklamacji'.
12 lis 2013, o 22:02
Może literówke zrobili :) a może biorą pod uwagę tak jak w autach wartośc rynkowa a nie deklarowaną .
12 lis 2013, o 22:06
nawet na allegro są tańsze! i to z zyskiem solidnym sprzedawców!
12 lis 2013, o 22:07
Jasne ale nie szukajmy logiki w urzedach RP.
12 lis 2013, o 22:11
U mnie odwrotnie, bo za v987 zapłaciłem 220,8$, w banku wyszło jakieś 722zł, a VAT + koszty manipulacyjne naliczyli tylko 154zł.
12 lis 2013, o 22:18
Nie wiem co tam jest odwrotnie, koszty takie jak należy.
A koledze z góry radzę rozwiązanie, które się stosowało za czasów, gdy telefony służyły do dzwonienia - zatelefonować i zapytać.
No i na logikę nie widzę powodu, dla którego otwarcie paczki miałoby cokolwiek zmienić, może prowizorycznie bym wszystko najpierw ofotografował.
12 lis 2013, o 22:37
Chodziło, mi, że odwronie, niz koledze, któremu naliczyli za dużo,
bo ja sie cieszę, kupiłem telefon po kursie 3,22$, a VAT zapłąciłem po niższym.
W sumie jest O.K, no wszystko wyniosło mnie 876PLN za v987, czyli nie jest źle, bo czułem ten VAT od początku.