[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez Maximus_pax » 26 lis 2015, o 16:05

abilidian napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tutaj znalazłem jakiś ślad:
http://global.cainiao.com/detail.htm?ma ... 75791630CN

Autor postu otrzymał pochwałę
Maximus_pax

Pochwały: 1
Telefon:: Neo N003

Postprzez Re4ctioN » 26 lis 2015, o 20:32

Maximus_pax napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też jest to jedyna strona, na której mój tracking number się wyświetla. Z tą różnicą, że ja mam SG Post, ale status mam ten sam tj. Order fulfillment complete. Co w ogóle znaczy ten status? Moim zdaniem chodzi tylko o to, że Chińczyk "zarezerwował sobie" numer śledzenia i powiadomił pocztę, że wyśle paczkę, ale sam fakt wysłania nie nastąpił i teraz od Chińczyka zależy kiedy on to wyśle.

Pytanie: sklep na ali "Apolloshow - ostatnio zmienili nazwę na DOOGEE Smartphone- Flag-ship Store" powiadomił mnie, że wysłał przesyłkę 19ego i do tej pory jakikolwiek ślad szukania przesyłki po podanym numerze śledzenia jest właśnie na powyższej stronie. I tu pytanie - ile czekać na pojawienie się jakiejkolwiek informacji przed jakimiś krokami typu spór? Raz sklep zapytałem ale brak odzewu. Wcześniej odpisywali po 3 dniach na inne pytanie, więc nie będę się bawił w pytania, skoro mają w dupie wiadomości. :D

EDIT: Poczytałem o tym Cainiao tutaj http://www.grupaalibaba.pl/cainiao.html
Okazało się, że to firma logistyczna obsługująca ileś tam centr logistycznych, kurierów poczt etc, której w 48% właściciel jest ALIBABA GROUP czyli spółka matka między innymi naszego Aliexpress. Spojrzałem więc na te statusy jeszcze raz i pokrywa mi się status Order fulfillment complete idealnie godzinowo i dniowo z mailem od ali, że sprzedawca wysłał przesyłkę. Tylko pamiętajcie o tym, że należy godzinę przesunąć aby się zgadzało, bo wiadomo - zmiana stref czasowych. Sprawdziłem też inne paczki i obserwacje te same. Więc ten status najprawdopodobniej połączony jest po prostu z systemem aliexpress i jest to bardziej powiadomienie, że paczka została wysłana.

Dodatkowo z tego co widzę to statusy na global.cainiao są identycznie sformowane, jak w tej opcji "Track order" w zakładce My Orders na ali, więc aliexpress najprawdopodobniej korzysta właśnie z trackingu firmy, której jest głównym udziałowcem.

No. To może kilku osobom coś rozjaśniłem. Telchina jest dobrze indeksowane w google więc na przyszłość innych niecierpliwych też mój post naprowadzi trochę bardziej na jakieś informacje, co się z ich paczkami dzieje. :)

Autor postu otrzymał pochwałę
Re4ctioN

Telefon:: Xiaomi Red Rice
ROM: MIUI 3.11.29

Postprzez abilidian » 26 lis 2015, o 23:09

Maximus_pax napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzięki za info :)
abilidian

Telefon:: Lenovo

Postprzez Stonish » 27 lis 2015, o 07:34

Hej wszystkim, jestem początkującym kupującym z Chin, póki co siedzę na AliExpress i mam już kilka rzeczy za sobą. Maszynka do golenia przyszła po 2 tygodniach, kółka iskrzące do rolek równierz. Zamówiłem Równo miesiąc temu kamerę sportową xayiomi i ślad po niej zaginął prawie 3 tygodnie temu:

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Sprzedający nic nie wie, chcial zebym na poczte sie przeszedl sprawdzic czy tam jest, ale to raczej maloprawdopodobne - paczke zamowilem na adres firmy, ZAWSZE są tu ludzie wiec zawsze jest ktos kto moglby paczke odebrac. Powinienem sie martwic czy to normalne? Szkoda, kurde chcialem miec ta kamerke na swieta, a tu slabo to wyglada :/
Stonish

Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 27 lis 2015, o 07:43

Statusy wyglądają na NL Post. Jakbyś poczytał kilkanaście ostatnich stron tego wątku, wiedziałbyś, że ten przewoźnik ma ostatnio sporo opóźnień. Zresztą prawdę mówiąc nie jest to jakieś niebywałe opóźnienie, to są Chiny, dostawy mogą trwac dlugo.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 27 lis 2015, o 08:07

To już nie są nawet normalne opóźnienia tylko jakieś anomalie. I nie wiem czy to w ogóle kiedyś dotrze bo coś mi to kiepsko wygląda..
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 27 lis 2015, o 08:17

No nie wiem. Półtora, dwa lata temu takie (a nawet sporo większe) opóźnienia miała China Post. Wtedy NL Post należała do najszybszych i najpewniejszych. Jak widac wszystko się zmienia, bo w tej chwili CN potrafi dostarczyć przesyłkę do Polski w 4-5 dni. Dla mnie nie ma norm czasowych w dostawie z Chin, wszystko co dojdzie w okresie ochrony jest ok. A że czasami diabli człowieka biorą? Cóż, taka jest specyfika zakupów w Chinach.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 27 lis 2015, o 08:45

Nie dziwiłbym się może jakby to tyle trwało faktycznie ale z Chin, a tu z tej Holandii żeby prawie 3 tygodnie cisza była to jest dla mnie trochę dziwne, tym bardziej że jakieś inne późniejsze transporty stamtąd dochodzą w miarę szybko.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Comaamoc » 27 lis 2015, o 09:29

Stonish napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja i jeszcze co najmniej 2-ch użytkowników forum mamy identyczne statusy przesyłki PostNL jak ten wyżej, widocznie "jadą" jednym transportem. Co ciekawe, ludzie otrzymywali przesyłki, które z NL wyszły znacznie póżniej. Pewnie to mało prawdopodobne ale wygląda to jakby ktoś przeoczył jeden kontener i gdzieś się buja niezauważony. Też mi zależy na szybkiej dostawie bo leci mi telefon i teraz jestem skazany na katowanie się na mulącym samsungu ale na razie staram się nie panikować bardzo bo to "dopiero" miesiąc przy przesyłce z Chin w czasie przedświątecznym - przynajmniej tak to sobie tłumaczę :)
Comaamoc

Telefon:: xiaomi

Postprzez Eddy20 » 27 lis 2015, o 10:35

U mnie również te same statusy z tego samego dnia i godziny, niestety nic poza czekaniem zrobić nie można, oby tylko doszło przed świętami ;)
Eddy20

Telefon:: Sony

Postprzez Levi23 » 27 lis 2015, o 11:47

I już jest :)
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka
Levi23

Postprzez Luk » 27 lis 2015, o 13:06

jest jakiś sposób na regularne dostawy z chin? chyba tylko kurierami typu fedex/ems co?
Luk

Telefon:: Xperia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI