Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
14 lip 2015, o 18:13
jeżeli sprzedawca wysłał inną pocztą bez wcześniejszego uzgodnienia, to i tak spór możesz otworzyć. a jeżeli uc zatrzyma to tym bardziej będziesz miał powód.
końcówka SG oznacza Singapore i przesyłka idzie właśnie tą pocztą.
dziękuję bardzo za odpowiedzi ;) jak widać zdania są różne . Też uwazam że trochę bezsensowne jest zakładanie sporu , ale skoro sprzedawca dał możliwośc wyboru to może pare $ uda sie odzyskać ;)
14 lip 2015, o 18:18
I na tym zakończę rozmowę, bo myślałem, że rozmawiam z poważnym człowiekiem.
14 lip 2015, o 18:26
może sobie zakładać spór ali i tak to odrzuci i dostanie ostrzeżenie ponieważ poczta Singapur jest droższa i szybsza . Spór nie będzie uzasadniony a już o vat to jest w regulaminie ali ,że nie będą takie spory uwzględnianie
14 lip 2015, o 19:47
Moja paczka wysłana Hungary Post 6 dzień siedzi w UK czy to normalne dla tej poczty ??
14 lip 2015, o 20:24
I na tym zakończę rozmowę, bo myślałem, że rozmawiam z poważnym człowiekiem.
Skoro tak myślałeś, to już rozpocząłeś naprawdę słabo. Uważam, że ową rozmowę można było rozpocząć spokojnie i wówczas w takim samym tonie kontynuować. Może następnym razem będzie lepiej...
14 lip 2015, o 20:35
Ehh nie mi to rozstrzygać ale blue i lexio mają według mnie rację i zgadzam się z ich opinią że nie ma sensu otwierać sporu gdyż cn, nl, sg, se itp. to jeden ten sam grzyb, co innego jakby sprzedawca wysłał przesyłką nierejestrowaną albo kurierem ( i tym samym naraził kupującego na dodatkowe koszty) ale często spotykam się z czymś takim że jest podana metoda wysyłki np. china post a wysyłka idzie nl post itd itd. Jak ktoś kupuje trochę na ali to wie że takie rzeczy są na porządku dziennym i nic w tym dziwnego nie ma. Nawet nikt z nas nie pomyśli żeby otwierać spór z takiego powodu. Ja rozumiem że kolega który zadał to pytanie - czy otwierać spór - raczej nie ma doświadczenia skoro pyta o takie rzeczy, po za tym ma tylko 2 posty na koncie więc tym bardziej można tak wnioskować. Jednak dla mnie bezsensem jest otwierać spór z takiego powodu no chyba że się chce po prostu spróbować wyłudzić częściowy refund od sprzedawcy... Można przyjąć że skoro miał wysłać pocztą A a wysłał pocztą B to nie wywiązał się z umowy, ale nie każdy wie że są tu też pewne niepisane zasady na aliexpress. Kolega bercik0700 chciał się dowiedzieć co ma zrobić i poznał nasze opinie na ten temat, a zrobi jak będzie uważał. Takie jest moje zdanie, możecie się z nim zgadzać bądź nie.
14 lip 2015, o 20:39
Moja 7 dotarła do UK i wysłana w tym samym dniu szła 7 dni do Budapesztu, skąd dzisiaj wysłali ją dalej. Więc wygląda na to, że to normalne dla tego przewoźnika :)
14 lip 2015, o 20:44
ja od 6 dni mam taki status : Parcel arrived in One World UK sorting Centre Heathrow London .Martwi mnie to że to jest status o przybyciu a nie ma nic o wysłania u ciebie też tak było czy miałeś jakiś status o wysłaniu ?
14 lip 2015, o 21:14
Faktycznie u mnie po Twoim statusie wskoczył status Departed LHR, chociaż to że go nie ma nie musi automatycznie oznaczać, że paczka stoi.
Rozumiem, że śledzisz na stronie:
http://www.oneworldexpress.co.uk ?
14 lip 2015, o 21:35
Ja dodam od siebie jeszcze jedno, i zaznaczam, że to moja opinia. W takim podejściu jak kolega napisał "może pare $ uda sie odzyskać" widać zwyczajne dziadowanie. Towar zapłacony, otrzyma go choć inną pocztą niż zamówił - będę się upierał, że solidniejszą i szybszą, więc pewnie dostanie szybciej, ale próbuje coś wyciągnąć bo było niezgodnie z zamówieniem. No można, może nawet coś dostanie (choć nie wierzę), ale naprawdę nie sądzicie, że smrodek pozostaje?
Tyle OT.