[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez wacie72 » 13 mar 2015, o 10:42

Na pewno nie wysłał przesyłki , numer by się już pojawił w śledzeniu.
Podaj numer śledzenia , może wysłał przesyłką nierejestrowaną ale wtedy przeważnie też numer "opisuje" że jest fałszywy.
wacie72
VIP

Pochwały: 49
Telefon:: Redmi Note 7

Postprzez patunczyk » 13 mar 2015, o 11:37

RH156023711CN
patunczyk

Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 13 mar 2015, o 11:40

Przesyłka nie jest po prostu jeszcze nadana na pocztę, wygenerowano tylko numer przesyłki.
FAQ się kłania, zadajesz pytania, na które tam znajdziesz odpowiedź w ciągu kilku minut:

faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez patunczyk » 13 mar 2015, o 11:58

Czy FAQ rzeczywiście odpowie mi na pytanie, które zadałam: " jak długo Wy byście czekali na pojawienie się jakiejkolwiek informacji w trackingu?"
Jeśli tak, to proszę mi wskazać w którym konkretnie miejscu. Bo chyba nie widzę.

Radziłabym czytać trochę dokładniej wypowiedzi innych, bo później właśnie czyta się tylko takie odpowiedzi "FAQ się kłania, zadajesz pytania, na które tam znajdziesz odpowiedź w ciągu kilku minut"., a ja tylko chciałam się poradzić osób bardziej doświadczonych w temacie.
patunczyk

Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 13 mar 2015, o 12:04

Owszem, FAQ odpowiada na Twoje Pytanie:

P: Dostałem numer przesyłki ale żaden Tracking go nie znajduje. Co się dzieje?
O: Spokojnie, nadanie numeru nie jest jednoznaczne z wysłaniem przesyłki, jedynie z jej wprowadzeniem do systemu. Sprzedawcy (zwłaszcza Ci mniejsi) zwykle czekają aż uzbiera się większa ilość przesyłek i dopiero wtedy zawożą je na pocztę. Przesyłka pojawi się w trackingu wtedy gdy fizycznie znajdzie się na poczcie. Jeśli minął długi czas od podania numeru a nie pojawił się żaden status przesyłki, możesz napisać do sprzedawcy maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, czasami to motywuje sprzedawcę do działania.
Czasami czas wysyłki wydłużają (i to znacznie) święta, które akurat trwają w Chinach. Sprawdź czy akurat to nie jest przyczyną opóźnień.

Czego oczekujesz, podania ile dni czekać? To zależy od twojej cierpliwości.
A skoro założyłaś spór, to tym bardziej nie wiem w czym problem. Sprzedawca ma określony czas aby się do niego ustosunkować, jeśli go odrzuci, eskalujesz go.

I jeszcze jedno, większość opóźnień w ostatnich tygodniach ma swoje źródło w świętach Nowego Roku.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Maltis » 13 mar 2015, o 12:36

@blue_voyager

Tutaj właśnie trzeba poradzić koleżance a nie odsyłać do FAQ. Po miesiącu to normalne żże szuka ona porady u doświadczonych użytkowników. Co innego jeżeli ktoś na drugi dzień od podania numeru sra się i wypytuje. Tutaj sytuacja jest inna.

A odpowiadając na pytanie koleżanki. Ja też zakładałbym spór. Juz dawno po chińskich świętach a chińczyk ewidentnie kręci bo nie chce mu sie na poczte isć lub w ogole nie ma zamiaru. Spór trzeba założyć a jak będzie pyskował to eskalować. On już tego nie wyśle zapewne. A daj koleżanka linka do sprzedawcy.

Autor postu otrzymał pochwałę
NUBIA z5s->XIAOMI Mi3->IUNI U2->XIAOMI Mi4->NUBIA z7(nie MAX nie MINI)-> XXX
Maltis
VIP

Pochwały: 20
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI v6 4.4.4

Postprzez herbatkowy » 13 mar 2015, o 12:40

Do mnie doszła paczka dziś odebrałem, całość trwała 12 dni.

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Był ZOPO C2 Platinum, Lenovo A820, iOcean X7 HD, Umi C1, Asus Zenfone 5 2/16, Meizu M1 note, Xiaomi redmi note 2 , LG G Flex 2, Xiaomi Redmi Note 3 PRO, Xiaomi RN4 3/32
herbatkowy
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: Redmi Note 5 4/64
ROM: global

Postprzez Dankan » 13 mar 2015, o 13:05

Mam takie pytanie: Nie wiecie ile miej więcej wynosi czas aktualizacji trackingu w Post NL?
Bo na pewno nie jest to natychmiastowe, a wiem że przy tej poczcie trwa to zawsze najdłużej.

Pozdrawiam
Dankan

Telefon:: nokia

Postprzez Krasendo » 13 mar 2015, o 13:07

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ok, tyle że na stronie pp nie ma żadnego trackingu odnośnie RS234755496NL tego numer. Tylko kraj nadania i kraj odbiorcy + rodzaj listu.
Krasendo

Telefon:: Xperia SP
ROM: Cyanogenmod 11

Postprzez blue_voyager » 13 mar 2015, o 13:23

Przesyłki NL pojawiają sie na stronie PP bodajże od Amsterdamu. Co nie zmienia faktu, że gdy przesyłka bedzie zatrzymana przez UC, to taki status sie tam pojawi.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI