[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez basa » 7 wrz 2014, o 12:29

lajsta napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak zamkniesz spór kasa poleci do Chińczyka i masz popapane. Co najwyżej możesz go zmodyfikować ale ja bym tego nie robił - eskaluj.

Dla informacji dla mniej doswiadczonych użytkownikow którzy mogą czytać powyższe rady garstka faktów:

- spór o ile nie jest eskalowany można zawsze zamknąć i otworzyć ponownie poki termin ochrony nie dobiegnie do końca
- kasa leci do chińczyka tylko w przypadku kiedy potwierdzimy odbiór lub skończy sie termin ochrony
- eskalowanie sporu wiąze sie z tym ze po jego zamknięciu nie ma mozliwosci ponownego reklamowania transakcji (czyt. nie mozna otworzyc ponownie sporu)
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez lexio » 7 wrz 2014, o 12:53

Moje dwie paki z NL
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

a słynne Urumqi nadal

lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez jaku06 » 7 wrz 2014, o 13:20

Witam,
Nurtuje mnie pewne zasadnicze zagadnienie, mianowicie: Zakładając hipotetycznie, że telefon kupiony na Ali trafia na niemiłych celników i zostaje oclony. Następnie papierki, zwolnienie, opłata, odbiór i wszystko ok, ale... Przypuśćmy, że telefon w transporcie miał pecha i uległ uszkodzeniu. Sprzedawca natomiast nie dysponuje drugim egzemplarzem, (powód z resztą mógłby być jakikolwiek - nieistotne) w następstwie czego proponuje odesłanie towaru i zwrot kasy. Obie strony przystają na takie rozwiązanie, należność wraca i tutaj powstaje pytanie. Czy jest możliwość ubiegania się o zwrot zapłaconego podatku VAT a jeśli tak to gdzie? W Urzędzie Skarbowym właściwym miejscowo? Czy np. Urzędzie Celnym który dokonał naliczenia? (oczywiście podpierając się kompletem dokumentów powstałych na zaistniałą okoliczność)
Czy ktoś już doświadczył takiej przygody? :-)
Warto przeanalizować powyższą ewentualność bo nigdy nie wiadomo co i na kogo trafi :-)
jaku06

Telefon:: RAZR XT912
ROM: 4.1JB

Postprzez pbalinski » 7 wrz 2014, o 13:23

Despatch 4213 SŘ5 pojawił się wczoraj ze statusem 2014-09-06 12:23, Package sent, SINGAPORE SŘ5. Zobaczymy ile będzie leciał do Warszawy :)
pbalinski

Pochwały: 1
Telefon:: Samsung Galaxy S3

Postprzez znafca » 7 wrz 2014, o 13:49

Ile teraz średnio trzeba czekać aż wawa ocli przedmiot? Moja paka zatrzymana w czwartek na cle, zakładając że w poniedziałek dostane polecony i od razu podeśle im wszystko na maila - wyrobią się do końca tygodnia ??
znafca

Pochwały: 7
Telefon:: Redmi Note Pro
ROM: MIUI

Postprzez jaku06 » 7 wrz 2014, o 13:59

znafca napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Trudno powiedzieć. Bywa, że przesyłkę ślą dalej np. do WER Zabrze i stamtąd dopiero informują poleconym o konieczności wysłania kompletu dokumentów. Niemniej po dokonaniu formalności np. drogą mailową przesyłkę zwalniają zwykle w przeciągu 2-3 dni. A dalej to już sprawność poczty decyduje o dacie odbioru (oczywiście za pobraniem)
jaku06

Telefon:: RAZR XT912
ROM: 4.1JB

Postprzez mediauser » 7 wrz 2014, o 14:30

Aby przesyłka była oVATowana musi zostać zatrzymana w WER Warszawa? Bo etui do telefonu już 24 godziny jest w UP Siedlce 2, a z Warszawy do mojej miejscowości Siedlce to trochę nie po drodze :/
mediauser

Telefon:: Nokia

Postprzez Albin » 7 wrz 2014, o 14:36

Mam pytanie.
Nie jest to moja pierwsza przesyłka z Chin, ale mam taki status od dłuższego czasu:

Zawsze za 1-2 dni pojawiał się komunikat "Package sent (nazwa miasta)". Prawie dwa tygodnie nic się nie zmieniło. To normalne, czekać na WER Warszawa czy może Chińczyk nie wysłał?
W China Post mam takie statusy:

Z góry dziękuję za pomoc.
Albin
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Redmi Note 3 Pro

Postprzez basa » 7 wrz 2014, o 14:40

@mediauser
Prawdopodobnie padłeś ofiarą standartowej zagrywki chińczyków , czesto robia tak ze przesylki o malej wartosci puszczaja przesyłka nierejestrowana , w tym samym czasie jak sprzedali cos drozszego do danego kraju w tym wypadku do Polski i puscili to przesylka rejestrowana wrzucili ci numer tej przesyłki abyś myslal ze wszystko idzie ok liczac ze ta nierejestrowana dojdzie w tym samym czasie. Ten sam numer pewnie moglo dostac jeszcze kilka innych polakow ktorzy kupili w tym samym czasie. Potem Chinczyk bedzie sie wymigiwal ze napewno wszystko ok i przedluzal az w koncu przesylka znajdzie sie u ciebie w skrzynce i wszysscy beda prawie zadowoleni :)

@Albin
Zdarza sie czasem ze nie ma kolejnego statusu i po tym pojawia sie juz nadejscie przesyłki do WER Warszawa , mialem tak juz kilka razy.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez znafca » 7 wrz 2014, o 14:44

mediauser napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nikt nie będzie Ci vatował etui do telefonu :) czekaj aż listonosz przyniesie Ci do domu
znafca

Pochwały: 7
Telefon:: Redmi Note Pro
ROM: MIUI

Postprzez Albin » 7 wrz 2014, o 14:46

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś ;)
Albin
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Redmi Note 3 Pro

Postprzez volf51 » 7 wrz 2014, o 15:40

Panowie dział jest przeznaczony na przesyłki status tracking itp. Dział o stawkach celnych i opłatach wat itp jest gdzie indziej nie zaśmiecajmy wątku
lg l7 - zopo zp 998 - oneplus one -lenovo k3 note- oneplus one - leeco le pro 3 x720
volf51

Telefon:: Leeco. Le. Pro 3
ROM: Lineage OS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI