[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez Kwasek28 » 13 cze 2014, o 22:02

Kupilem buty i za 2 dni skonczy mi sie czas przeznaczony na dotarcie przesylki. Niestety w miedzyczasie zgubilem karte, z ktorej kupowalem te buty. Mam teraz nowa. Jak otowrze OPEN DISPUTE o zwrot kasy to ja otrzymam jesli nie posiadam juz tamtej karty z ktorej placilem wczensiej?
Kwasek28

Telefon:: samsung

Postprzez korek2 » 13 cze 2014, o 22:15

@Damian_waw
O co chodzi? Przecież masz zwolnione z cła?

Wysłane z mojego JY-G5S
korek2

Pochwały: 2
Telefon:: Jiayu G5S

Postprzez basa » 13 cze 2014, o 22:37

Kwasek28 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie otrzymasz kasy
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez Damian_waw » 13 cze 2014, o 22:46

Wydaje mi się ze jeśli jest zwolnione przez urząd oznacza ze procedura się zakończyła to muszę teraz zapłacić za cło i VAT. Może się mylę ?

Ogólnie każdy lub przeszło 80procent liczy po cichu ze nie będzie musiał ponosić kosztów dodatkowych.
A pisze to by ci którzy czytają forum wiedzieli ze tal nie jest. Wątków nie czyta już nikt kto paczkę dostał.

Takie info tylko, każdy sam decyduje czy kupuje czy nie.
Damian_waw

Telefon:: n52

Postprzez Sid » 13 cze 2014, o 22:54

Zamawiałem już wiele paczek i z racji tego że mieszkam na śląsku to zawsze wszystkie szły do mnie przez Zabrze (trochę na około). Czyżby teraz PP usprawniła swoją logistykę :?:

Wysłanie przesyłki 2014-05-31 13:46 SINGAPORE SŘ2
Nadejście przesyłki 2014-06-12 07:36 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-06-12 23:27 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-06-13 03:37 UP (moje miasto)
Sid
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez drago68 » 13 cze 2014, o 23:02

basa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie otrzymasz kasy

KASA ZOSTANIE ZWRÓCONA. Warunkiem jest aby karta była przypisana do konta. A nie sama wirtualna karta.
Kasa wraca także na konto karty gdy jest już data ważności nieaktualna lub zastrzeżona a ma się w posiadaniu nową do tego konta.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Sid » 13 cze 2014, o 23:04

Damian_waw napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mylisz się. Zwolnienie oznacza że paczka idzie normalnie dalej. Tylko status "Zatrzymanie przesyłki w cle" oznacza że dalej nie pójdzie do momentu jak nie prześlesz im odpowiednich dokumentów o które cie poproszą w liście (potwierdzenie płatności z banku, dane zamówionego przedmiotu ze sklepu oraz twoje dane). Jak myślisz skąd mieliby wiedzieć ile i czy w ogóle powinieneś zapłacić Vat-u ?
Ostatnio edytowano 13 cze 2014, o 23:11 przez Sid, łącznie edytowano 1 raz
Sid
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez lajsta » 13 cze 2014, o 23:08

Damian_waw napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Chwilunia - przesyłka była zatrzymana w cle, tak? Jeśli zwolnili ją a Ty nie dostałeś listu i nie wysyłałeś im skanów z transakcji i potwierdzenia dokonania przelewu to raczej nie bedzie VAT-u, bo niby na jakiej podstawie mieliby go naliczyc, he? Chyba, że podesłałeś im te kwity w ciągu tych 4 dni - to wtedy jest VAT, jest żałoba ;) Jeśli nie, to w poniedziałek cieszysz się nowym fonem i to nie po "prawie miesiącu" tylko w "niewiele po 3 tygodniach" :mrgreen:
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez KingdomPL » 13 cze 2014, o 23:48

To ja się pochwalę moim nowym rekordem: 5dni via China Post
Wysłanie przesyłki 2014-06-08 13:47 SHANGHAI
Nadejście przesyłki 2014-06-12 09:43 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-06-12 18:15 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-06-13 00:28 WER Rudna Mała
Wysłanie przesyłki 2014-06-13 04:46 WER Rudna Mała
Nadejście przesyłki 2014-06-13 06:47 UP Przemyśl 2
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2014-06-13 09:01 UP Przemyśl 2
Przekazanie przesyłki do doręczenia 2014-06-13 09:01 UP Przemyśl 2
_-Zopo zp810_-NEO N003_-XIAOMI REDMI 1S -Jiayu S3
AINOL AURORA_- ONDA V989
KingdomPL
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: XIAOMI REDMI 1S
ROM: MIUI V5

[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez basa » 14 cze 2014, o 00:07

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie otrzymasz kasy

KASA ZOSTANIE ZWRÓCONA. Warunkiem jest aby karta była przypisana do konta. A nie sama wirtualna karta.
Kasa wraca także na konto karty gdy jest już data ważności nieaktualna lub zastrzeżona a ma się w posiadaniu nową do tego konta.

I tu sie nie zgodze poniewaz mialem identyczna sytuacje w alior sync , karte ktora placilem zwykla w zlotowkach zlikwidowalem zakladajac se nowa w usd , mialem dispute i full refund a karty juz nie bylo aktywnej mimo ze konto nadal istnialo i zadna kasa nigdy nie wrocila! Gdybym tej sytuacji nie doswiadczyl namacalnie to nawet bym nie odpisywal forumowiczowi, wiec pewnie zalezy to od banku.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez Damian_waw » 14 cze 2014, o 06:41

lajsta napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Chwilunia - przesyłka była zatrzymana w cle, tak? Jeśli zwolnili ją a Ty nie dostałeś listu i nie wysyłałeś im skanów z transakcji i potwierdzenia dokonania przelewu to raczej nie bedzie VAT-u, bo niby na jakiej podstawie mieliby go naliczyc, he? Chyba, że podesłałeś im te kwity w ciągu tych 4 dni - to wtedy jest VAT, jest żałoba ;) Jeśli nie, to w poniedziałek cieszysz się nowym fonem i to nie po "prawie miesiącu" tylko w "niewiele po 3 tygodniach" :mrgreen:

Wszystkie dokumenty podeslalem mailem, zrzut ekranu z Ali i banku.
Tego nie dopisałem, skorki.
No nic nie ma co gdybać, jak dojdzie to napisze co i jak.
Pozdrawiam
Damian_waw

Telefon:: n52

Re: Odp: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez arcziramm » 14 cze 2014, o 09:09

Którego ze słów: "Zwolnienie przesyłki przez urząd celny" nie rozumiesz?

Wysłane z mojego ZTE V970 przy użyciu Tapatalka
arcziramm

Telefon:: ZTE
ROM: V-Gamer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI