Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Quis » 20 lis 2013, o 09:27

@up moglbys podac linka, gdzie te zmiany od nowego roku sa opisane? Troche pogooglowalem ale nic konkretnego nie znalazlem
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez lukkki » 20 lis 2013, o 09:28

Jaka zmiana przepisów?
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez bumbum » 20 lis 2013, o 09:36

bo nie znajdziesz. Nie są jeszcze zatwierdzone ale celnicy juz wiedzą. Mam kumpla celnika.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez maaciek » 20 lis 2013, o 09:47

@up - a wiesz może, co z moją sytuacją? Dostałem fakturę na $18 w której napisane jest, że przesyła mi Mp3 i jest to gift (faktura w excelu, ale wyeksportowałem do pdf). Na kwicie z UC mam napisane, że nie ma rachunku. Chcę napisać oświadczenie, załączyć fakturę i mieć z bani. Tylko - co mam napisać w tym oświadczeniu? Mam pisać, że jest to odtwarzacz od najlepszego kumpla z chin, czy co?
maaciek

Telefon:: Lenovo

Postprzez bartazzz » 20 lis 2013, o 10:23

wg mnie w tym wszystkim chodzi o pieniądze i prędzej czy później zakaże się masowego cofania paczek ze względu na certyfikaty, stawiałbym że jeżeli zmiany będą to pójdą w stronę dokładniejszej weryfikacji jeśli chodzi o VAT i to dla Państwa będzie korzystniejsze niż marnowanie czasu i pieniędzy publicznych dla cofnięcia paczki która żadnych zysków nie przynosi. Podejrzewam że oni tez mają ciśnienie jak Policjanci na wyrobienie wyników.
Trzeba niestety być gotowym na poniesienie tego ryzyka i wtedy człowiek nie będzie się tak wkurzał jak się okaże że paczka została cofnięta lub zatrzymana w cle. Warto myślę sie po prostu na takie sytuacje przygotować i co będzie to będzie....
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez Quis » 20 lis 2013, o 10:28

Moglbys pokrotce napisac dlaczego te zmiany beda dla nas korzystne? do tej pory myślałem że obecna nadgorliwość celników spowodowana jest koniecznoscia wyrobienia jakichś norm przed nowym rokiem lub zarobienia premii przed świętami. W kazdym badz razie nastepna paczke zamowie dopiero w polowie grudnia, tak zeby przyszla juz po nowym roku.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez maaciek » 20 lis 2013, o 13:59

Jeszcze jedno pytanie - czy otwierają przesyłki by sprawdzić, co jest w środku? Zamówiłem telefon, ale dostałem fakturę na odtwarzacz MP3 za $18. Boję się tego zapisu o art. 233 K.K. (mowa o fałszywych zeznaniach). Co się może stać?
maaciek

Telefon:: Lenovo

Postprzez Shaq » 20 lis 2013, o 14:23

colins napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zaraz, zaraz. Skoro sprzęt wraca po naprawie, to napisz gamoniom, że tak jest więc jakim prawem naliczają VAT skoro już przecież sprzęt wcześniej był w kraju (o ile to prawda). Nie dajmy się wrabiać tym czarnym z UC w ich wydumane opłaty. Bo przecież nie może być tak, że przykładowo kupiłem telefon, oni naliczyli VAT i ja go zapłaciłem. Po jakimś czasie telefon się psuje więc odsyłam go na gwarancję. Telefon wraca z Chin po naprawie, a UC znowu zatrzymuje i żąda zapłaty VAT. No jakim prawem panowie? :-/ Przecież raz już płaciłem. Płaci się raz i mogą mnie w trąbę pocałować złodzieje.
Tylko, że w Twoim przypadku było tak, że zapewne za pierwszym razem udało Ci się uniknąć płacenia podatku. Więc teraz jeśli wyskoczysz z zapytaniem dlaczego masz płacić ponownie, to oni zażądają (bo przecież oni nie proszą :-?) wcześniejszego dowodu zapłaty. I w takim wypadku nic niestety nie zdziałasz.
W każdym razie nawet jeśli nie płaciłeś dotychczas podatku, to napisz do nich, że to nie jest nowy zakup tylko sprzęt po naprawie gwarancyjnej. Bo jeśli tego nie zrobisz, to rzeczywiście gotowi Ci w ogóle odesłać go powołując się na brak certyfikatów CE.

Wczoraj zatrzymali paczkę, przed chwilą zaś dostałem pismo z UP w Poznaniu :shock: Zaraz zrobię skan zamówienia na serwis i oświadczę, że wysłałem używany już kupę czasu telefon do naprawy. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kosztów, ew. VAT od usługi serwisowej (to jakoś przełknę)
Shaq

Postprzez mati24 » 20 lis 2013, o 14:33

maaciek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Stać się teoretycznie nie powinno nic, w najgorszym wypadku odpowiesz za swoje czyny co może skutkować wysoką grzywną. Jeśli mam być szczery to moim zdaniem nie warto kombinować.

Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2013-11-19 12:42 WER Warszawa - stoi tak i nic nie zmienia się w statusie, czy to aby normalne?
mati24

Postprzez Utioz » 20 lis 2013, o 14:42

Czy po wysłaniu na maila dokumentów do Warszawy jest już 100% pewne, że nałożą mi VAT w Warszawie czy VAT nakłada WER który jest bliżej mojego Urzędu Pocztowego(WER Lublin)?. Czy jest jeszcze cień szansy, że ominie mnie VAT?
Utioz

Pochwały: 3
Telefon:: Xiaomi redmi 1s

Postprzez kenner » 20 lis 2013, o 14:46

Co należy zrobić po otrzymaniu postanowienia o zajęciu telefonu z powodu braku CE? Czy odesłanie do nadawcy odbywa się automatycznie? Czy należy przesłać do UC jakąś informację?
kenner

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez bumbum » 20 lis 2013, o 15:54

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No własnie, u mnie, to znaczy u mojego kumpla tez został zajęty bez mozliwosci odesłania do nadawcy. Nie wiem czy tak mogą sobie zająć? Owszem, mogą nie dopuscić do obrotu i odesłać.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI