Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez voi14 » 28 paź 2013, o 18:07

@drago68
A v967s ma CE i te wszystkie inne?
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez mortimer » 28 paź 2013, o 18:18

@daras432

jeżeli masz w paczce telefon, to zapomnij o nim od razu - poznań też zatrzymuje telefony. sprawdzą, czy ma znaczki ce, instrukcje pl i czy jest dopuszczony do użytkowania na terenie kraju. dostaniesz specjalne pismo o powodach nie dopuszczenia telefonu.

i dalej:

@daras432
@chodar

jeżeli nie ma CE, masz 2 wyjścia - albo się zgodzisz na zniszczenie, albo odsyłasz do nadawcy i sam walczysz o zwrot kasy. tak w skrócie. poczekaj ze sporem, aż dostaniesz pismo z uc - ja czekam właśnie na takie, ale chińczykowi już opisałem temat - na ten moment w wiadomości do zamówienia, bez otwierania sporu jeszcze.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez daras432 » 28 paź 2013, o 18:41

Kumpel ma tam jakiegoś znajomego to zobaczymy czy coś załatwi z tym fantem.
daras432

Postprzez eSbe » 28 paź 2013, o 18:44

Nacisk producentow wielkich marek czy co, ze tak sprawdzaja skrupulatnie paczki telefonami? Kiedyś to olewali, byle VAT byl zaplacony i paczka szla dalej. Ciekawe jak chinczycy zareaguja na zwrot tylu paczek.
eSbe
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: czajna

Postprzez dmisieekk » 28 paź 2013, o 19:46

Wicie coś czy w Zabrzu też tak trzepią paczki z telefonami? otrzymał ktoś telefon od nich ?? mnie zatrzymali 22.10.13r telefon - wysłałem im dokumenty i do dzisiaj cisza..
dmisieekk

Telefon:: 3310

Postprzez daras432 » 28 paź 2013, o 19:56

dmisieekk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A jakie papiery wysyłałeś?
daras432

Postprzez mortimer » 28 paź 2013, o 20:01

dmisieekk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

mi zatrzymali 15/10 i do teraz czekam na pismo. zawiadomienie o zatrzymaniu przyszło po kilku dniach - bardzo szybko odesłałem wypełnione wraz z resztą dokumentów. celnik powiedział, że teraz czekać trzeba, i dodał od siebie, że naprawdę dużo mają teraz tych zatrzymań.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez sebek53 » 28 paź 2013, o 20:03

Biorąc pod uwagę poczynania naszych drogich celników, którzy zapewne też czytają te forum wnioskuję iż zakup na chwilę obecną w chinach jest średnio opłacalny. Niestety na swoją zgubę zakupiłem dwa telefony dla siebie i żony ale obawiam się że zakup po naliczeniu tych wszystkich pierdół będzie nie opłacalny.

Pozdrawiam
sebek53

Telefon:: HTC

Postprzez mateo1992 » 28 paź 2013, o 20:04

Ale o co to może chodzić z tymi telefonami,że tak zatrzymują?
Kiedyś wydaje mi się,że ludzie tak nie narzekali na to zatrzymywanie więc pewnie dużo mniej sprawdzali i zatrzymywali.
A jaką kwotę telefonu miałeś kolego wyżej w USD?
mateo1992
AKTYWNY

Postprzez dmisieekk » 28 paź 2013, o 20:17

Wysłałem im potwierdzenie zapłatyz konta i zakupu emailem w PDF. Jutro do niech zadzwonię i zapytam o co chodzi.
dmisieekk

Postprzez dmisieekk » 28 paź 2013, o 20:18

mortimer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

mi zatrzymali 15/10 i do teraz czekam na pismo. zawiadomienie o zatrzymaniu przyszło po kilku dniach - bardzo szybko odesłałem wypełnione wraz z resztą dokumentów. celnik powiedział, że teraz czekać trzeba, i dodał od siebie, że naprawdę dużo mają teraz tych zatrzymań.

moze zadzwon do nich, podobno odsyłaja do nadawcy paczki jeśli nie posiada znaku CE.
dmisieekk

Postprzez szatri » 28 paź 2013, o 20:18

A czy wer warszawa również tak sprawdza te paczki pod kontem CE?
szatri

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI