Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez drago68 » 25 paź 2013, o 19:17

mortimer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

w paczce lenovo smartfon.
zwrotka za brak ce, instrukcji pl i takich tam...
natomiast interesuje mnie bardzo fakt, jak to dalej będzie rozegrane, czy to poczta odeśle bezpośrednio do nadawcy?
no i jak z chińczykiem rozmawiać, żeby koszta zwrócił?

Był gdzieś tutaj taki przypadek z tabletem Ainol, trzeba poszukać postu, forumowicza.
Zatrzymany miał przez UC i odesłany do ekspertyzy na koszt UC, czy spełnia wymogi Unii, nie miał właśnie CE. Odpowiedź była negatywna.
Tablet na pewno został odesłany do nadawcy i chyba kupujący nie płaci za wysyłkę, tylko sprzedawca przy odebraniu paczki może coś dopłacić.
A jaki to UC taki ..."dokładny".???
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mortimer » 25 paź 2013, o 19:25

@drago68

dzięki - poszukam zaraz. ekspertyzę już mieli na te telefony - wszystkie negatywne. pokaźny stos tego mieli na składzie.
co do lokalizacji - sprawa w toku, więc na ten moment zostawmy to na boku, natomiast mogę spokojnie powiedzieć, że to nie twój rejon na pewno.

jak się temat ostatecznie rozwiąże, to na pewno znajdę czas aby to wszystko dokładnie opisać tu na forum.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez dytruff » 25 paź 2013, o 20:33

stawiam na wielkopolskie lub lubuskie
Powinieneś otworzyć spór i prosić o certyfikat sprzedawcę. On odpowiada za CE i RoHS zgodnie z regułami Aliexpress. Masz decyzję z UC o powodzie niedopuszczenia?
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez voi14 » 26 paź 2013, o 11:09

Dziwna sprawa z tym tabletem bo Ainole są sprzedawane normalnie w polskich sklepach i na allegro.
Na moim byłym Ainolu Fire jest normalne CE.
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez fake4r » 26 paź 2013, o 12:00

Kupiłem A820 w sklepie 1% Profit 100% Satisfaction Digital Store http://www.aliexpress.com/store/610800
Lecz niestety nie obyło się bez vatu, a możliwa przyczyna jest taka że, sprzedający ładnie podał że to jest odtwarzacz mp4 za 30$, niestety z drugiej strony paczki tam gdzie dane adresowe pisze "A820 White + silicon case + screen protector.
Więc domyślam się że przez ten napis pomogło trafić na vat.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez dmisieekk » 26 paź 2013, o 12:02

Nie przez to lecz przez normy celników które muszą wyrobić i sprawdzają każdą większa paczkę :)
dmisieekk

Telefon:: 3310

Postprzez mortimer » 26 paź 2013, o 12:34

dytruff napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dzięki za wskazówki.
w UC mi powiedzieli, że teraz procedura jest taka, że UKE ma się wypowiedzieć profesjonalnie (i to jest ta ekspertyza) nt. telefonu. pokazali mi już kilka z tym samym modelem - wszystkie negatywne. powiedzieli mi też, że mogę od razu wypełnić wniosek o odesłanie telefonu, bez czekania na tą ekspertyzę. ale póki co, jeszcze nic nie dostałem z UC.
czekać zatem na oficjalne pismo, czy od razu otwierać spór na ali i opisać temat? bo na otworzenie sporu też chyba jakiś ograniczony czas mam, nie?
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez dytruff » 26 paź 2013, o 13:07

Musisz otworzyć przed upływem czasu na dostarczenie przesyłki. Dobrze żebyś miał pismo jako dowód odesłania przesyłki z powodu braku ce.
dytruff
AKTYWNY

Postprzez dytruff » 26 paź 2013, o 13:10

ale napisz koniecznie w zamówieniu co się dzieje z przesyłką i poproś sprzedawcę o certyfikat.
dytruff
AKTYWNY

Postprzez szatri » 26 paź 2013, o 14:35

jak długo zwleka uc po wysłaniu papierków (email) na zwolnienie?
szatri

Postprzez drago68 » 26 paź 2013, o 14:38

szatri napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

U mnie trwało to dwa dni od wysłania na e-maila danych transakcji. Równo po dwóch dniach zwolnili.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mbakugan » 26 paź 2013, o 16:36

U mnie procedura trwała 20 dni:-) chyba jestem najlepszy:D
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI