Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez skawin » 29 paź 2013, o 13:57

Mam pytanie. WER-y zatrzymują paczki jest komunikat "zatrzymanie paczki w cle" czyli teraz po naszej stronie telefon do WER-u + musimy przygotować skan z aliexpress rzeczy którą zakupiliśmy + co wydruk z konta za ile kupiliśmy daną rzecz tak? Wiadomo w większości są to telefony, czyli teraz co, robimy skan z aliexpress gdzie widać że to zakupiony telefon? Czy wtedy gdy prześlemy do WER-u taki skan do niczego się nie przyczepią, że to bateria, że nie ma CE ??
Dzięki za wyjaśnienie
skawin
AKTYWNY

Pochwały: 1

Postprzez fake4r » 29 paź 2013, o 14:03

Nie powinni.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez mbakugan » 29 paź 2013, o 14:38

Po jakim czasie od nadejścia przesyłki na WER Warszawa można spodziewać się statusu: Zatrzymanie przesyłki przez Urząd Celny??
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Postprzez dmisieekk » 29 paź 2013, o 14:41

mbakugan napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

różnie, ja miałem na drugi dzień...

Na jaki nr dzwonic do UC do Zabrza ?? Nikt kurde tam nie odbiera!!
dmisieekk

Telefon:: 3310

Postprzez tacim » 29 paź 2013, o 15:13

mbakugan napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli paczka jest kole 20:00 i kolejnego dnia rano nie masz nic w statusie to idzie dalej. Tak przynajmniej ja miałem.
tacim
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: SE K510

Postprzez boyd11 » 29 paź 2013, o 15:28

WITAM!!! Jestem nowy na tym forum. Ale mam ten sam problem czyli zatrzymana paczka z telefonem przez urząd celny , dzisiaj wysłałem im skany z aliexpres i dowód zapłaty. Zobaczymy jak to będzie , no i oczywiście dodzwonienie się do celnego graniczy z cudem.
Myślę , że nie jest to odosobniony przypadek i celnicy wzięli się do roboty ( na naszą niekorzyść).
boyd11

Telefon:: A760

Postprzez agula » 29 paź 2013, o 15:32

boyd11 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kolego a w jakim miescie dokladnie Ci celnicy paczuszke przechwycili??
agula
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez boyd11 » 29 paź 2013, o 15:37

W Zabrzu
boyd11

Telefon:: A760

Postprzez voi14 » 29 paź 2013, o 15:44

A gdzieżby indziej :D
Ja też wczoraj wysłałem i czekam w napięciu.

dmisieekk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

różnie, ja miałem na drugi dzień...

Na jaki nr dzwonic do UC do Zabrza ?? Nikt kurde tam nie odbiera!!

Ja polecam kontakt mailowy.
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Otrzymałem odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania.
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez wenecjanka » 29 paź 2013, o 16:01

Witam! Planuję zamówić jeden sweter na aliexpress. Kosztuje on ledwie $11, więc nawet gdyby mi naliczyli za niego vat czy cło, to nie będą to duże sumy. Niepokoi mnie coś innego: czy w razie, gdyby paczka została zatrzymana, będę musiała zapłacić także za obsługę celną? Jeśli tak, to ile? Kilka stron temu ktoś pisał, że w przypadku DHL jest to ponad 80zł :-o Ja planuję zamówić darmową wysyłkę pocztą lotniczą. Czy w takim razie grozi mi, że celnicy zażądają ode mnie jakichś dodatkowych opłat, poza cłem lub vatem?
To moje pierwsze zakupy w Chinach, więc w razie gdyby moje pytanie nie było najmądrzejsze, proszę o wyrozumiałość ;-)
wenecjanka

Telefon:: sony

Postprzez fake4r » 29 paź 2013, o 16:06

Jak zamówisz darmową pocztą to nie żadnych opłat dodatkowych.
Na taką wartość to również nie ma cła ani vatu.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez divine » 29 paź 2013, o 16:11

Widzę, że wielu z Was, którzy zamówili telefony i inny sprzęt RTV, ma problemy z Urzędem Celnym. Czytając wątek od początku do końca, można odnotować coraz więcej przypadków kontroli celnej. Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy zamawianie z chin wciąż ma taki sens jak kiedyś.

Sam planowałem zamówić HTC Desire Z, jako, że wychodzi taniej o ok 250 zł niż u konkurencji która wysyła z Polski. (na aliexpress za mniej niż 300 zł, na allegro - 530zł + wysyłka). Jeśli do tych 300 zł doliczymy koszty opłaty celnej i VAT 23%, a do tego okres oczekiwania, nerwy, telefony, pisma i oświadczenia... Chyba lepiej zrobić to po prostej linii i zamówić z PL za 550 z pewną gwarancją i bez zbędnych problemów czy formalności.
divine

Telefon:: LG P895

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI