Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
29 paź 2013, o 21:30
Kasa pustoszeje, trzeba doganiać VAT'em, fotoradary nie dają zamierzonych zysków
29 paź 2013, o 21:55
u mnie za A820 wyszło wszystkiego 73zł dla DHL. nie było żadnego rozbicia na vat i opłaty za odprawę.
29 paź 2013, o 22:36
nie jest prawda że wszystkie paczki sa clone (vat) to nadal jest mały procent z całości z tym ze skala naszych zakupów wzrosła w ostatnim roku.
Inny czynnik to koniec roku i ratowanie dziury w skarbcu państwa..
29 paź 2013, o 22:39
u mnie za A820 wyszło wszystkiego 73zł dla DHL. nie było żadnego rozbicia na vat i opłaty za odprawę.
73,80 zł
Koszt odprawy celnej dhl 2% należności celnych ale nie mniej niż 60 zł (netto). Czyli wynika z tego, że zapłaciłeś tyko za odprawę bez należności celnych. Idąc dalej, nie powinieneś zapłacić nic, skoro niczego nie naliczyli (cło, VAT), więc przysługiwało zwolnienie i tym samym powinni zastosować procedurę przesyłki low value.
29 paź 2013, o 23:14
ktoś się może orientuje jak to jest w innych krajach naszej wspaniałej Unii z kontrolami paczek? może warto rozważyć wysyłkę do rodziny/znajomych z zagranicy, którzy akurat będą wracać do Polski na święta za niedługo? :)
29 paź 2013, o 23:29
No u mnie też mam deklarację i więc co teraz zrobić:
1/ Jak chińczyk napisał Gift o wartości 25-40$ to nie mogę tego wpisać ? Bo przecież jest opisany jako gift...
30 paź 2013, o 00:02
Na trackingu można zobaczyc że paczka aktualnie jest na etapie WER Zabrze, mam się już bać? :)
30 paź 2013, o 03:12
UC Zabrze.
Twierdzicie, że zatrzymują prawie wszystkie paczki, a ja myślę ze jest trochę inaczej.
Zatrzymywanie paczek jest standardowe , tak jak w innych rejonach kraju. Śląsk jest najgęściej zaludnionym regionem Polski to i statystycznie najwięcej jest forumowiczów z tego regionu. I najwięcej pojawia się info o UC w Zabrzu.
Może się myle, ale tak chyba jest.
30 paź 2013, o 08:35
To dlaczego moja paczka powędrowała do Zabrza a nie do Wrocławia (gdzie mieszkam)?
30 paź 2013, o 09:56
Po to by został Ci naliczony VAT. Masz to jak w banku. Moja paczka też tam niestety trafiła i już ma status "Zatrzymana przez Urząd Celny".
Coraz więcej paczek będzie tam trafiać. Zawsze jest tak, że gdy pojawia się jakaś luka, na której obywatele zarabiają, Państwo ją szybko uszczelnia, żeby wydoić obywateli.
30 paź 2013, o 10:41
To we Wrocławiu nie umią naliczać podatku?