Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez blue_voyager » 22 sie 2016, o 13:11

Kolego, jak skończyłeś podstawówkę to chyba jesteś w s tanie policzyć 23% od wartości zakupu + 8zł. Nie zaśmiecaj wątku.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez cinek93 » 22 sie 2016, o 13:14

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak ciężko obliczyć 23% z danej kwoty?

Trzymają komuś paczki w WER Zabrze? Moja leży od 9 sierpnia. Od razu wysłałem im potrzebne dokumenty podając w temacie numer przesyłki. 11 sierpnia dostałem list z nr. ks. mag.
Więc wysłałem drugą wiadomość powołując się na ten numer. Paczki nadal nie ma. Status przesyłki się nie zmienia. Dzwonić i pytać?
cinek93

Telefon:: Nokia

Postprzez Stradivarius » 23 sie 2016, o 11:20

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Coś w tym jednak może być. Nie wiem dokładnie jak jest z małymi paczkami, ale przy sprowadzaniu całych kontenerów z Chin drogą morską UC stał się ostatnio bardziej upierdliwy i czepiają się rzeczy, o które nikt wcześniej nie pytał. A raz nawet miałem telefon z pytaniem czy aby korzystam z odpowiedniego kodu celnego na importowany towar, mimo iż mam stały numer WIT i odprawa jest w trybie uproszczonym, ale pani urzędnik mocno się kłóciła.
Przy eksportach też ostatnio dzieją się dziwne rzeczy, szczególnie w Gdyni. Jeszcze niedawno jeśli brakowało potwierdzenia eksportu wystarczyło zadzwonić do UC, pani sprawdziła w systemie czy kontener był odprawiony i zaraz było potwierdzenie. Natomiast teraz, nawet jeśli dostali wcześniej wszystkie dokumenty eksportowe i wszystko było odprawione (nie wiem czy tam mają taki bałagan) to czasem powiedzą, że ich nie dostali i nikt się tym nie zainteresuje, nie sprawdzają systemu tylko trzeba pisać wniosek i do tego wymagane załączniki tj. potwierdzenie odbiorcy z podpisem i pieczątką, a że większość eksportu jest do USA to tu ciekawostka - tam nie używa się pieczątek ani stempli. I weź się tu naciągaj z durniami, jeden nie przyjmie dokumentu bez pieczątki a drugi nie wie co do pieczątka. Najbardziej wk... to, że UC potrafi zgubić dokumenty i nikt za to nie odpowiada.

Dziwnym zbiegiem okoliczności "uszczelnianie systemu" zaczęło się po wyborach, także nie tylko kupujący telefony na aliexpress zrzucają się na 500+.
Stradivarius

Telefon:: OnePlus 3T

Postprzez blue_voyager » 23 sie 2016, o 11:29

Nie porównuj odprawy celnej przesyłek lotniczych i morskich, to zupełnie inna bajka.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Waran z komodo » 23 sie 2016, o 23:02

saroo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kolego czy dostałeś jakiś dokument odnośnie tej opłaty (jeśli to co na nim było) i czy wlicza się w to jakąś dodatkową opłatę bo VAT od 31$ to mniej niż 30zł, w takim razie za co te pozostałe 20?
Waran z komodo

Postprzez saroo » 23 sie 2016, o 23:11

Tak. Na dokumencie widnieje, że jest to: "Należność podatku VAT wg dokumentu celnego nr. ..." Nie wiem jak oni wyliczyli 49 zł.

Wysłane z LeTV x900+
saroo

Pochwały: 3
Telefon:: LeTV

Postprzez pidey » 24 sie 2016, o 18:13

Nie ma co roztrząsać czy powinno być 30 czy 49 zł VAT'u skoro w/g wartości rzeczywistej VAT wychodzi 245zł - to i tak duuuużo mniej :)
pidey

Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi MI-4C 3/32
ROM: 7.0

Postprzez Waran z komodo » 24 sie 2016, o 21:39

Dlatego zamówię chyba przez DHL właśnie
Waran z komodo

Postprzez Gravis » 24 sie 2016, o 21:44

Tylko czy tam nie dochodzi przypadłem dopłata 80zł za odprawę? Bo taką właśnie musiałem zapłacić :/ I Pani twierdziła, że dotyczy wszystkich bez wyjątku.
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez saroo » 24 sie 2016, o 22:04

Nie prawda. DHL nie pobiera żadnych opłat za odprawę od osób prywatnych.

Wysłane z LeTV x900+
Ostatnio edytowano 24 sie 2016, o 22:25 przez saroo, łącznie edytowano 1 raz
saroo

Pochwały: 3
Telefon:: LeTV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI