Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez blue_voyager » 21 sie 2016, o 13:16

Mylisz się, przy takiej ilości przesyłek nie ma możliwości ovatowania wszystkich, gdyby tak było, robiono by to, bo są to ogromne wpływy do budżetu i nikt by z tego nie zrezygnował. WERy nie są przystosowane zarówno pod względem przepustowości jak i ilości pracowników do sprawdzenia każdej paczki. To sie pewnie zmieni ale póki co część przesyłek, i to wcale niemała, przechodzi bez naliczenia podatku.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez szymi » 21 sie 2016, o 18:59

grzegorzpluta napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pani na poczcie mi tak powiedziała. Takie informacje mam od nich.

Wysłane z mojego m3 note przy użyciu Tapatalka

to prawie tak jakbyś brał informacje o akcyzie na alkohol od sprzedawcy w monopolu
musiałem :-)
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez pidey » 21 sie 2016, o 19:31

Skoro wszystko mieliby "watować" to jak to wytłumaczysz @grzegorzpluta:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

a o wacie nic mi nie wiadomo :lol:
pidey

Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi MI-4C 3/32
ROM: 7.0

Postprzez grzegorzpluta » 22 sie 2016, o 07:10

pidey napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wśród moich znajomych żaden takiego szczęścia nie ma. Nie wiem, może przez to że paczki do lublina lubią sprawdzać. Moja mama jest kierownikiem jednego z oddziałów celnych i sama mówiła że w tej chwili wymuszono na nich częstsze i większe kontrolę aby zwiększyć wpływu do budżetu. Może na ten moment nie jest to jeszcze odczuwalne ale od stycznia kiedy w budżecie zabraknie kilku miliardów więcej będą je brać z takich rzeczy.

Dodatkowo kolego skąd szła Twoja przesyłka?

Niezależnie co się kupuje każda paczka POWINNA trafić na UC, mogę ją zwolnić lub zatrzymać, to, że paczka nie trafiła na UC znaczy tyle że masz tam jakiś bubel który wydaje się nic nie kosztować.

Wysłane z mojego m3 note przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 22 sie 2016, o 07:28 przez grzegorzpluta, łącznie edytowano 2 razy
grzegorzpluta

Telefon:: apple
ROM: ios 9

Postprzez blue_voyager » 22 sie 2016, o 07:24

Częstsze kontrole ciągle nie oznaczają ovatowania wszystkich przesyłek, bo tak jak napisałem wcześniej, nie ma w tej chwili ku temu technicznych możliwości. I może na tym zakończmy te rozważania, bo jak widzę co by nie napisać to i tak wiesz swoje.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez cinek93 » 22 sie 2016, o 12:47

Trzymają komuś paczki w WER Zabrze? Moja leży od 9 sierpnia. Od razu wysłałem im potrzebne dokumenty podając w temacie numer przesyłki. 11 sierpnia dostałem list z nr. ks. mag.
Więc wysłałem drugą wiadomość powołując się na ten numer. Paczki nadal nie ma. Status przesyłki się nie zmienia. Dzwonić i pytać?

Druga sprawa to przesylka rejestrowana poczty chińskiej. Wrzuciłem screen.
Leci to do Polski czy nie leci?
Obrazek
cinek93

Telefon:: Nokia

Postprzez jack78 » 22 sie 2016, o 12:49

Wyleciało z chin

wysłane z RedMi Note 3 Pro
jack78

Pochwały: 2

Postprzez marek54352 » 22 sie 2016, o 13:05

marek54352 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zadzwoniłem do urzędu celnego pod ten numer:

Podałem tam numer przesyłki i podano mi numer magazynowy, po czym skierowano mnie tutaj:

Gdzie kazali mi wysłać dokumenty pod ten mail:

Zapewniono mnie też, że przesyłka zostanie odprawiona do końca tygodnia. Gdy ktoś ma problem niech dzwoni. :)

Przesyłka nie została odprawiona, nie ma żadnego listu. Żadnej odpowiedzi na maila. Czekam cały czas. Po prostu to jest jakieś nieporozumienie co urząd celny robi z tą przesyłką. Zdarzyło Wam się kiedyś coś takiego?

Odnośnie tej przesyłki. Status zmienił się dzisiaj na: zwolniono z urzędu celnego.
Mam takie pytanie. Ile będę musiał zapłacić listonoszowi za telefon o wartości 495zł? 130zł starczy?
marek54352

Telefon:: 3310

Postprzez blue_voyager » 22 sie 2016, o 13:11

Kolego, jak skończyłeś podstawówkę to chyba jesteś w s tanie policzyć 23% od wartości zakupu + 8zł. Nie zaśmiecaj wątku.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez cinek93 » 22 sie 2016, o 13:14

Tak ciężko obliczyć 23% z danej kwoty?

Trzymają komuś paczki w WER Zabrze? Moja leży od 9 sierpnia. Od razu wysłałem im potrzebne dokumenty podając w temacie numer przesyłki. 11 sierpnia dostałem list z nr. ks. mag.
Więc wysłałem drugą wiadomość powołując się na ten numer. Paczki nadal nie ma. Status przesyłki się nie zmienia. Dzwonić i pytać?
cinek93

Telefon:: Nokia

Postprzez Stradivarius » 23 sie 2016, o 11:20

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Coś w tym jednak może być. Nie wiem dokładnie jak jest z małymi paczkami, ale przy sprowadzaniu całych kontenerów z Chin drogą morską UC stał się ostatnio bardziej upierdliwy i czepiają się rzeczy, o które nikt wcześniej nie pytał. A raz nawet miałem telefon z pytaniem czy aby korzystam z odpowiedniego kodu celnego na importowany towar, mimo iż mam stały numer WIT i odprawa jest w trybie uproszczonym, ale pani urzędnik mocno się kłóciła.
Przy eksportach też ostatnio dzieją się dziwne rzeczy, szczególnie w Gdyni. Jeszcze niedawno jeśli brakowało potwierdzenia eksportu wystarczyło zadzwonić do UC, pani sprawdziła w systemie czy kontener był odprawiony i zaraz było potwierdzenie. Natomiast teraz, nawet jeśli dostali wcześniej wszystkie dokumenty eksportowe i wszystko było odprawione (nie wiem czy tam mają taki bałagan) to czasem powiedzą, że ich nie dostali i nikt się tym nie zainteresuje, nie sprawdzają systemu tylko trzeba pisać wniosek i do tego wymagane załączniki tj. potwierdzenie odbiorcy z podpisem i pieczątką, a że większość eksportu jest do USA to tu ciekawostka - tam nie używa się pieczątek ani stempli. I weź się tu naciągaj z durniami, jeden nie przyjmie dokumentu bez pieczątki a drugi nie wie co do pieczątka. Najbardziej wk... to, że UC potrafi zgubić dokumenty i nikt za to nie odpowiada.

Dziwnym zbiegiem okoliczności "uszczelnianie systemu" zaczęło się po wyborach, także nie tylko kupujący telefony na aliexpress zrzucają się na 500+.
Stradivarius

Telefon:: OnePlus 3T

Postprzez blue_voyager » 23 sie 2016, o 11:29

Nie porównuj odprawy celnej przesyłek lotniczych i morskich, to zupełnie inna bajka.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI