Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez Azael » 31 lip 2016, o 14:03

Czy zamawiając telefon z Ali z wysyłką z DE możemy być pewni, że nie zatrzymaja w cle i nie będzie opłaty?

Wysłane z mojego C3
Azael
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: Sony

Postprzez bergmen » 1 sie 2016, o 10:50

między krajami UE nie ma opłat celnych
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez basswitek » 9 sie 2016, o 22:17

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kupiłem wysyłkowo bardzo tani telefon z Chin za 23$ (z Gearbest, wysyłka pocztą Czeską), który został zatrzymany w urzędzie celnym. Właśnie mi przyszły dokumenty, do zapłaty 17zł ;)
Pytanie czy w ogóle powinien być doliczony VAT ? Czytałem, że przesyłki do wartości 22 euro nie powinny być objęte VAT-em. Nie chodzi mi o głupie 17zł tylko o sam fakt, czy na pewno słusznie to naliczają ?
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez do-misiek » 9 sie 2016, o 23:44

Z tego co rozumiem to kupując telefon z chin cła się nie płacy tylko pozostaje vat do martwienia się tak?
do-misiek

Telefon:: LG

Postprzez zielony14 » 9 sie 2016, o 23:50

Tak, na telefony nie ma cła. Jedynie jest VAT.

Poczytaj FAQ jeśli jesteś nowy na forum.
faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html
Pomoc w zakupach z chin, w wyborze telefonu.
Najnowsze promocje telefonów!

Więcej na pw, bądź "zleceniekupna@gmail.com".
zielony14
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: IPHONE 11 PRO MAX

Postprzez szymi » 10 sie 2016, o 00:18

basswitek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kupiłem wysyłkowo bardzo tani telefon z Chin za 23$ (z Gearbest, wysyłka pocztą Czeską), który został zatrzymany w urzędzie celnym. Właśnie mi przyszły dokumenty, do zapłaty 17zł ;)
Pytanie czy w ogóle powinien być doliczony VAT ? Czytałem, że przesyłki do wartości 22 euro nie powinny być objęte VAT-em. Nie chodzi mi o głupie 17zł tylko o sam fakt, czy na pewno słusznie to naliczają ?

ale gdzie ty masz w dokumentach podane ile płacisz, jak za vat płacisz przy odbiorze paczki. Dostałeś dokumenty i sam sobie policzyłeś? wyślij im na maila to co potrzeba i powinni zwolnić
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez basswitek » 10 sie 2016, o 23:31

Rzeczywiście masz rację. Mała pomyłka z mojej strony bo nie sprawdziłem dokładnie pisma, tylko jeden z domowników który je odebrał, tak mi powiedział. Te 17zł jest na piśmie ale jak sprawdziłem dotyczy zupełnie czegoś innego, opłaty "w przypadku składania dokumentów przez osobę trzecią". Więc wyślę dokumenty i zobaczymy.

Mają prawo naliczyć vat od tej kwoty czy nie ? Kwota jest niższa od 22 euro. Czy tylko chcą sprawdzić czy rzeczywiście telefon kosztuje te 23$ ? :-)
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez grzegorzpluta » 11 sie 2016, o 18:52

Cześć,

dziś przyszła mi koperta o UC.
Wer warszawa zatrzymała moją przesyłkę i wiadomo chcą na nią papierów ale mam problem,
w protokole dołączonym do papierka z UC jest zaznaczone iż "paczka przyszła z uszkodzonym opakowaniem - dostęp do zawartosci".

Wg. ich badania w srodku jest telefon MEIZU.
Waga z etykiety z singapuru i u nas się zgadza.

Przesyłkę podobno przepakowano po czym waga wzrosła.

Czy wierzyć im i już wysyłać papiery (ok 130zł VAT) czy pisać maile i dzwonić aby ktoś potwierdził mi czy mi nie zapierdzielili fona bo wtedy nie ma po co VAT płacić tylko występuję o zwrot kasy.
grzegorzpluta

Telefon:: apple
ROM: ios 9

Postprzez woody » 11 sie 2016, o 19:43

Waga wzrosła bo prawdopodobnie spakowali tamto uszkodzone opakowanie w jakieś pudełko.
Dzwoń , bo i tak nie wiesz czy telefon jest cały?
woody
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Huawei P10

Postprzez grzegorzpluta » 11 sie 2016, o 19:49

woody napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A może zrobić tak:

Wyślę im to co chcą a jak paczka przyjdzie na PP to zanim zapłacę VAT będę chciał rozpakować przesyłkę przy okienku i wszystko sprawdzić.
W razie problemów wezwę kierownika.

Jak myślicie?

"Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona. – art. 74. Ust. 1 Prawo przewozowe"

" Poczta Polska oferuje możliwość sprawdzenia przesyłki, gdy budzi ona wątpliwości odbiorcy co do jej zawartości - może np. wydawać się za lekka, za ciężka, za duża lub za mała. W takiej sytuacji kurier umożliwia sprawdzenie przesyłki(otwarcie, sporządza odpowiedni protokół i w zależności od decyzji klienta - wydaje mu paczkę, bądź nie"
grzegorzpluta

Postprzez blue_voyager » 11 sie 2016, o 19:57

Przesyłka na poczcie nie będzie naruszona bo ją przecież przepakowali (UC), nie ma więc podstaw do tego aby pozwolono Ci sprawdzić zawartość przed podpisaniem odbioru.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez grzegorzpluta » 11 sie 2016, o 20:00

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zdaje mi się, że jeżeli przyjdę do nich z protokołem i powiem jak wygląda sprawa mogę tego zażądać.
Ja im nie kazałem paczki przepakowywać.

Nie muszę odbierać paczki wzbudzającej moje zastrzeżenia.

Mam prawo do wymagania zgodnie z Prawem Przewozowym.
grzegorzpluta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI