Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez mardab » 22 lis 2015, o 17:44

Witam wszystkich, jestem nowy na forum.
Mam do was pytanie.
Paczka która idzie do mnie przez NL ma status na stronie poczty:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ta sama paczka w trakingu na trackitonline.ru ma status z tej samej godziny:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czy VAT już jest przesądzony.
Doczytałem w FAQ że status "zatrzymanie przez urząd celny" jeszcze nie przesądza sprawy.
Jednak martwi mnie status na trackonline.ru
Ostatnio edytowano 22 lis 2015, o 17:47 przez mardab, łącznie edytowano 1 raz
mardab

Telefon:: Redmi Note 3pro SE

Postprzez robot » 22 lis 2015, o 17:46

zatrzymane w cle = 100% , chyba ze ma mala wartosc i po dostarczeniu papierow sami puszcza :) Moze byc tez powod - ze jakies podrobki itp
robot
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: lumia

Postprzez mardab » 22 lis 2015, o 17:48

Tak, to wiem że zatrzymanie w cle to 100% VAT ale czemu na tej ruskiej stronie jest inny status niż na stronie poczty - statusy dokładnie z tej samej godziny.

robot napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie, to telefon.
Dobra z VATem się już pogodziłem.
Teraz pytanie o dostarczenie im dokumentów.
Ogólnie to wiem że wystarczy screen ze stroną z kupionym telefonem oraz dowód wpłaty.
Tyle tylko że kupiłem na en.jd.com a tam w szczegółach zamówienia gdzie jest adres wysyłki nie ma numeru przesyłki. Numer przesyłki można wyświetlić tylko na liście zamówień w takim oddzielnym okienku. Będzie dobrze jeśli zrobię dwa screeny z jd oraz dowód wpłaty z PAYPAL?
mardab

Telefon:: Redmi Note 3pro SE

Postprzez blue_voyager » 22 lis 2015, o 18:30

No to zrób dwa screeny, w czym problem. FAQ jest robiony pod ogólne zasady, nie bede go dostosowywał do kazdego sklepu osobno.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez marcoos1 » 22 lis 2015, o 22:14

mardab napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przecież to ten sam status.
Strony są obcojęzyczne a to jest tłumaczenie
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Karlos83 » 23 lis 2015, o 13:30

Paczka nadana NLPOST ma następujący tracking

Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Nadejście przesyłki 2015-11-19 16:49 AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE
Wysłanie przesyłki 2015-11-19 16:50 AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE
Nadejście przesyłki 2015-11-20 17:13 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2015-11-21 03:06 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2015-11-21 19:20 WER Zabrze
Zatrzymanie przez urząd celny 2015-11-23 08:25 International Postal System
Nadanie przesyłki 2015-11-23 08:52 WER Zabrze

Czy ja to dobrze czytam? Warszawa przekazała do Zabrza, nastąpiło zatrzymanie przez celny i zwolnienie przesyłki (nadanie do mnie o 8:52)?

Pierwsza taka sytuacja stąd pytanie.
Karlos83

Pochwały: 3
Telefon:: Bluboo

Postprzez Maltis » 23 lis 2015, o 13:59

Karlos83 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pierwsza może u ciebie. Umiesz czytac..? To czytaj temat a nie pytasz jak dureń..

Wysłane z mojego Lenovo S720 przy użyciu Tapatalka
NUBIA z5s->XIAOMI Mi3->IUNI U2->XIAOMI Mi4->NUBIA z7(nie MAX nie MINI)-> XXX
Maltis
VIP

Pochwały: 20
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI v6 4.4.4

Postprzez Karlos83 » 23 lis 2015, o 14:08

Kolego czas, który straciłeś na napisanie tego posta spokojnie mogłeś spożytkować na potwierdzenie bądź nie mojego toku myślenia.

Nie wiem za co masz rangę VIP na pewno nie za pomoc innym. A durni jak to nazwałeś szukaj sobie w swoim otoczeniu.
Karlos83

Pochwały: 3
Telefon:: Bluboo

Postprzez Maltis » 23 lis 2015, o 14:17

Karlos83 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Właśnie chodzi o to, że czas potrzebny na napisanie odpowiedzi na twoje pytanie byłby czasem straconym gdybym odpowiedział Ci i potwierdził bądź nie twoje przypuszczenia. Jako dobry wujek, chcę żebyś spróbował sam rozwiązać swoje wątpliwości szukając odpowiedzi i zadając sobie minimalny choć wysiłek. Tym bardziej, że osób pytajacych o to co Ty jest tu dziennie kilka.

Napisałem, że ktoś kto pyta nie zadawszy sobie trudu przeczytania choć kilku stron tego tematu,na których napewno znalazłby odpowiedź na swoje pytanie zachowuje się jak dureń. Nie napisałem,że jesteś durniem bo cię nie znam i tak nie uważam.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Lenovo S720 przy użyciu Tapatalka
NUBIA z5s->XIAOMI Mi3->IUNI U2->XIAOMI Mi4->NUBIA z7(nie MAX nie MINI)-> XXX
Maltis
VIP

Pochwały: 20
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI v6 4.4.4

Postprzez xtremesystems » 23 lis 2015, o 14:40

witam

zamawiałem juz kilka rzeczy z chin i po raz pierwszy paczkę zatrzymał UC. (możliwe ze chińczyk źle zadeklarował co idzie i wartość)
tak czy inaczej wiem ze muszę zapłacić VAT.

Pytanie 1

Czy jak komuś już raz zatrzymali paczkę to czy kolejne paczki na to nazwisko adres będą kontrolowane częściej czy po prostu znów albo się uda albo nie?

Pytanie 2

przepraszam jesli było

Mam konto walutowe w Tmobile usługi bankowe. place na ali karta walutową w dolarach

Co trzeba wysłać do UC w tym PDFie żeby naliczyli odpowiedni VAT?

czytałem faq i jest tam podane "zrzut ekranu płatności (lub inne potwierdzenie zapłaty w PDF)"

Czy chodzi o zrzut z ali pay? czy z mojego banku. (w banku wszystkie platnosci karta maja tego samego odbiorce czyli aliexpress)

Pytanie 3

Pytanie do bardziej doświadczonych.
Czy deklaracje "gift" i wartosc poniżej 45 dolarów to w ogóle teraz mają znaczenie? czy po prostu od szczęścia zależy czy naliczą vat czy nie? (w faq napisane ze nic to nie znaczy, ale na gifty vat jest od 45euro a na nie gifty od 22 euro)

Pytanie 4

W faq jest podana stawka vat 23%. jesli towar jest powyżej 150euro to dochodzi cło.

Jaka jest stawka cła ( bo nie ma jej w faq)
xtremesystems

Telefon:: lenovo

Postprzez blue_voyager » 23 lis 2015, o 15:39

Przeczytaj jeszcze raz ten FAQ, dokładniej.
Masz tam podaną stronę gdzie sobie sprawdzisz cło. Masz podane dokładnie co wysłać do UC w razie zatrzymania przesyłki. Dopisek Gift nic nie znaczy. Po co pisałem ten FAQ skoro teraz musze potwierdzać to co tam jest napisane???
A na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi nie, nikt nie będzie porównywał adresatów kolejnych paczek.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez xtremesystems » 23 lis 2015, o 16:16

Ale czy prawdą jest ze są różne stawki od których płaci się vat? wyczytałem ze jeśli kupuje coś w chinach to płacę vat juz od 22 euro. natomiast jesli dostaje gifta to placi sie vat dopiero od 45 euro.

FAQ
Moja przesyłka została zatrzymana przez Urząd Celny. Co teraz?
O: Otrzymasz pismo z UC zobowiązujące Cię do przesłania dowodu zakupu oraz dowodu zapłaty. Wykonaj zrzut ekranu z aukcjiważne aby była na nim zapłacona kwota, adres wysyłki, nazwa przedmiotu oraz numer przesyłki) TO JESTJASNEoraz zrzut ekranu płatnościTUTAJ NIE WIEM O CO CHODZI (lub inne potwierdzenie zapłaty w PDF). Prześlij do je do UC w formie wydruku lub elektronicznie (nie ma znaczenia czy pliki będą w PDF czy jpg.) załączając kserokopię dowodu osobistego (lub twoje dane wraz z numerem dowodu i pesel). Powołaj się na numer księgi magazynowej (będzie umieszczony w piśmie od UC) lub numer przesyłki.

ten ekran płatności to chodzi o konto ali pay czy bankowe?
xtremesystems

Telefon:: lenovo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI