Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez ciras » 6 lis 2015, o 17:08

Cześć, załóżmy teoretycznie, że mam działalność w Polsce i chciałbym sprzedawać przedmioty z aliexpress (nie podróby, poprostu tańsze produkty). W jaki sposób mogę to zrobić wystarczy opłacić VAT od wartości paczki ?
ciras

Telefon:: Sony

Postprzez yusuf » 6 lis 2015, o 21:01

Jeśli teoretycznie masz działalność, to powinieneś te sprawę skonsultować z teoretycznym księgowym, bo twoje działania mogą nie być wystarczające

Wysłane mobilnie
yusuf

Pochwały: 3
Telefon:: Jiayu G4s | Monster

Postprzez gramacz » 9 lis 2015, o 11:08

Plany UE na najbliższy czas,
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
gramacz

Pochwały: 7
Telefon:: LENOVO

Postprzez deniol96 » 11 lis 2015, o 21:58

Mam pytanie. W dziale najlepsze znaleziska ktoś polecił Elephone P8000. Z kodem JD991 jest za cenę 129$ (http://en.jd.com/product/804582.html). "Ship from: Finland" czyli nie muszę się martwić o vat?
deniol96

Telefon:: LeTV
ROM: EUI 5.9.024S

Postprzez blue_voyager » 11 lis 2015, o 22:37

Niekonieczni. Jeśli towar nie był wprowadzony na obszar celny EU podobnie jak to było w przypadku Xiaomi z Estonii, to VAT może być naliczony. I raczej to bym obstawiał.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Flyagaric » 12 lis 2015, o 15:45

deniol96 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To jest ostatnio stosowany wabik na klientów. Sprytne majfrendy wysyłają do magazynów w EU, przepakowują i ślą dalej - początkowo celnicy dali się nabierać. Niestety, towary dalej oznaczane są etykietą CN22, co zaświadcza, że towar jest tylko re-shippmentem z Chin i podstawą dla celników do naliczneia VAT. Będzie to więc czysta loteria. Jedyne co zyskujesz na pewno, to czas - z Finlandii bliżej.

VAT nie trzeba się obawiać tylko wtedy, gdy sprzedawca w treści opisu deklaruje, że VATu nie będzie. Wtedy nawet jeśli naliczą, to sprzedawca go zwróci, lub możemy go reklamować (np. w PayPalu). Jeśli tej deklaracji brak, to pozostawiamy sprawy przypadkowi i brak pdstaw do upominania się o zwrot VATu od sprzedawcy.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez alienv » 17 lis 2015, o 17:24

mam pytanie hipotetycznie zbliżone do jednego z pytań powyżej :)

prowadzę działalność i to nie hipotetycznie, i planuję zakupić telefon dla firmy - nie na dalszą odsprzedaż - więc to czy wpadnie w VAT czy nie jest mi obojętne - a nawet - bardziej mi się opłaca żeby oclili (czyt ovatowali) mi towar bo koszty i tak sobie odliczę (tak przypuszczam przynajmniej)

Jak to zrobić żeby to przeszło możliwie najmniej inwazyjnie ? czy np DHL faktycznie ogarnia te rzeczy znacznie szybciej niż poczta ?
Chce żeby to przeszło relatywnie szybko i nie było problemów z rozliczneiem faktury po mojej stronie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?
alienv
AKTYWNY

Telefon:: iOcean X7S
ROM: 4.2.2 0520

Postprzez blue_voyager » 17 lis 2015, o 17:44

Uzyskaj numer EORI, zamów towar z dostawą kurierską. Oni zrobią za Ciebie odprawę po przedstawieniu im faktury, za ich pośrednictwem zapłacisz VAT i cło.
O szczegóły pytaj swoją księgową.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez bar4u » 17 lis 2015, o 18:46

Dokładnie, dodam że pocztą, będziesz musiał i tak zapłacić za agencję celną. Jak sprzedawca da radę wysłać fedex-em to będzie taniej - nie ma opłaty za odprawę jak w Dhl.
Najlepiej niech sprzedawca deklaruje prawdziwą wartość.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
bar4u
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: MI4C
ROM: miui PL

Postprzez alienv » 18 lis 2015, o 00:54

Orientujesz się może jakiej wysokości są to opłaty ? (dhl, fedex)
alienv
AKTYWNY

Postprzez panfree » 20 lis 2015, o 08:03

Mam pytanie jaki kod celny jest na akcesoria do telefonów? Bo chińczyk wpisał mi kod: 3919 90 90 a najgorsze, że na to jest 15% cła i chcę uratować sytuację jeszcze póki się da szczególnie, że to są akcesoria do telefonów na które mamy 0% cła :) Jaki więc jest kod na akcesoria do telefonów? Czy to jest kod: 8517 70 90 ?

Z góry dzięki za pomoc ;)

Jesli chodzi o opłaty:
DHL: 2% wartości ale nie mniej niż 60zł netto bodajże :)

Ale pamiętajcie by pytać czy jest to opłata za odprawę importową (jest okey) czy exportową bo często firmy taką właśnie robią :)
panfree

Postprzez alienv » 20 lis 2015, o 11:41

OK, faktycznie takie są opłaty.
Odnalazłem ciekawy pdf w którym wyjaśnionio chyba wszystko jeśli chodzi o odprawę celną przez dhl, podlinkuję może komuś jeszcze się przyda : http://www.dhl.com.pl/content/dam/downl ... _pl_pl.pdf
alienv
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI