przez lasic94 » 28 maja 2015, o 20:36
Mam takie pytanko. Pierwszy raz mam do czynienia z ocleniem paczki. Sprawa ma się tak, że u jednego sprzedawcy złożyłem 2 osobne zamówienia na te same rzeczy (ograniczenia co do ilości zakupionych sztuk przy darmowej wysyłce na paczkę) i tym samym otrzymałem 2 numery nadania. W jednej paczce teoretycznie miało być 9 sztuk grzebieni po 10$ każda (cena zakupu na alli, na paczce jest podana wartość 9.90$), a w drugiej paczce 2 sztuki tego samego po 10$(prawdopodobnie zadeklarowana wartość również wynosi 9.90$, ale to bez znaczenia chyba).
Otóż fakty są takie, że sprzedawca podzielił to na 2 przesyłki, gdzie w jednej było 7 sztuk (ta dotarła do mnie bez wizyty w urzędzie celnym), oraz analogicznie domniemam, że w drugiej powinny być 4 sztuki tego produktu.
Teraz każą mi przesłać potwierdzenie transakcji. Chińczyk chyba dodatkowo wpisał odwrotnie numery nadania i aktualnie urząd prosi mnie o wyjaśnienie zawartości paczki z konkretnym numerem, gdzie na Alli mam zamówienie zapisane jako 9sztuk zamiast dwóch. Czy jak napiszę do niego o zamianę wprowadzonych numerów to będzie ok?
Wtedy będzie się zgadzał numer przesyłki, ale ilość sztuk już niestety nie (bo zamiast 2 wysłał 4 przecież). Mam przesłać wtedy skana tej transakcji i upierać się, że za towar zapłaciłem 20$ i powinien być wolny od cła, czy wyjaśnić, że sprzedawca przesłał 4 sztuki zamiast dwóch o wartości 40$ i uiścić wysokość cła?
Do tego pytanie na marginesie - jaka jest procentowa wartość cła? Czy trzeba opłacić również podatek? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wskazówki.