Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez blue_voyager » 8 gru 2014, o 23:13

Po statusie? Tak, jak będziesz miał status zatrzymane w cle, to na 99% zapłacisz VAT. Zakładając oczywiście, że towar jest odpowiednio wysokiej wartości.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ricki » 9 gru 2014, o 08:08

Ma ktoś jakieś ostatnie doświadczenia z komornikami? Dwa tygodnie temu zatrzymali mi przesyłkę dokumenty dostali na drugi dzień i echo. Przesyłka z Chin szła krócej niż kibluje w Polsce

Tapatap by Oneplus One
ricki

Pochwały: 1

Postprzez darthpit » 9 gru 2014, o 10:27

ricki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przyczyną są zapewne Mikołajki plus zbliżające się święta, mi w WER ZABRZE od 28.11 paczka leży.
darthpit

Telefon:: HDC

Postprzez bobekzea » 9 gru 2014, o 12:13

darthpit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Whaaat? Ja mam held at the customs w Zabrzu, od wczoraj w południe, czy to w połączeniu z Twoim postem i aktualną częścią roku oznacza, że poczekam jeszcze z miesiąc na paczkę?
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez darthpit » 9 gru 2014, o 12:25

bobekzea napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Whaaat? Ja mam held at the customs w Zabrzu, od wczoraj w południe, czy to w połączeniu z Twoim postem i aktualną częścią roku oznacza, że poczekam jeszcze z miesiąc na paczkę?

Nie chcę Cię martwić, ale na sam polecony z Zabrza - wysłany 28.11 - czekałem do 2 grudnia. Kilka postów wcześniej ktoś pisał, że z zatrzymaną paczkę 24 listopada wysłali mu 3 grudnia, ja już barierę 9 dni przekroczyłem. I chociaż w duchu mam nadzieję, że wyślą mi paczkę w tym tygodniu, to niestety wcale się nie zdziwię, jak uczynią to dopiero w przyszłym tygodniu. Oczywiście nie chcę generalizować, może jest LIFO i będziesz miał paczkę szybciej ode mnie ;-)
darthpit

Telefon:: HDC

Postprzez ricki » 9 gru 2014, o 12:54

No i stał się cud, przed chwilą mi zwolnili paczkę trzymaną od 24.11. Paczka jest o wartości 59 usd dowalą VAT czy za mała wartość?

Tapatap by Oneplus One
ricki

Pochwały: 1

Postprzez ra-vau » 9 gru 2014, o 13:14

Moja 3.12 zatrzymana 8.12 zwolniona. List miałem w domu 4.12 ... także to naprawde nie jest reguła. Dokumenty wysłałem od razu, jak tylko list z numerem księgi dostałem.

Jako ciekawostkę, o ile ten licznik się nie przesuwa, to wiem ile zatrzymali paczek od 01 WRZEŚNIA, do 02 GRUDNIA - 13 000 paczek 8-) (wnioskując po numerach magazynowych - licznik rośnie...)
LeEco :)
ra-vau
NewsMan

Pochwały: 114
Telefon:: V967S

Postprzez bobekzea » 9 gru 2014, o 13:16

darthpit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ajjj stało się i u mnie. Wracając ze sklepu z bułkami zaszedłem na portiernię (akademik) zobaczyć czy coś jest. Przywitała mnie informacja, że czeka na mnie polecony i w tym momencie wiedziałem że będzie płacony VAT :-( Tracking pokazuje wczoraj 12:16 held by customs a dziś o 12 odebrałem polecony. No cóż, czas wysłać dokumenty.

Pytanie, w piśmie napisane jest
"1.Faktura, paragon (...) dokument potwierdzający dokonani zakupu (dokument w j. obcym powinien być przetłumaczony na j. polski i podpisany przez osobę dokonującą tłumaczenia)"
czy potwierdzenie transakcji mam wziąć z Aliexpress co wiązałoby się z j. angielskim czy może wystarczy przelew z konta walutowego rozliczanego w $?

I propozycja, ja szukając informacji nt. cła itp. zobaczyłem ten temat więc tutaj zadaję pytania, ale teraz zauważyłem, że w temacie Q&A już kilka z nich się pojawiło. Sugerowałbym dodanie linku na szczycie posta z pierwszej strony tego tematu bo patrząc po sobie raczej często używam szukajki zanim zadam pytanie a w tym wypadku nie wiedziałem jak to ubrać w słowa i tylko niepotrzebnie nawrzucałem kilka postów ;-)
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez AITD » 9 gru 2014, o 14:48

bobekzea napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja niczego nie tłumaczyłem - wszystko po angielsku wysłałem, tysiące innych ludzi też i przeszło :) Nie martw się i szybko to wyślij - wtedy może paczka zdąży przed świętami (nie ma reguły, ale ostatnio zdarza się czekanie 10 albo więcej dni na zwolnienie paczki).

1. Swoje dane spisane z dowodu albo po prostu skany dowodu osobistego.
2. Screen z zakładki Financial, możesz też dodać screen z aukcji (tam gdzie widać miniaturki zdjęć i cenę).
3. Potwierdzenie płatności z banku.

Autor postu otrzymał pochwałę
AITD

Pochwały: 2
Telefon:: HTC

Postprzez pawlos19 » 10 gru 2014, o 00:56

Mam pytanie czy jak zadzwonie do UC to podadzą mi przyczynę zatrzymania??? Zamówiłem LG optimus G ale koreańską wersję i nie wiem czy ona ma znak CE a chciałbym wysłać już im wszystko zanim dostane od nich list. Bo jak coś jest nie tak to ja nic nie zamawiałem:D
pawlos19

Telefon:: sony

Postprzez lagarto » 10 gru 2014, o 01:33

Jak Ci zależy na czasie to zadzwoń i poproś o numer księgi magazynowej. Wtedy odeślij dane z dowodu, potwierdzenie przelewu i skan aukcji.
Nie przyznawanie się do paczki jest najmniej korzystną opcją - trudno wtedy o refund z ali.
Czym się różni koreańska wersja od polskiej? Może nasz certyfikat by "przeszedł"?
Niemniej jednak konsekwencje z powodu braku CE (tego się czepia Poznań najczęściej) nie są poważne - telefon leci na sprawdzenie do UKE, jeśli nie przejdzie testów to wraca do nadawcy (chociaż nie byłbym taki pewien, że wszystko wysyłają do UKE - brak CE=brak dopuszczenia do użytkowania=odesłanie do nadawcy) - full refund osiągalny w takiej opcji.
A kosztów nie ponosisz z tego tytułu żadnych.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez pawlos19 » 10 gru 2014, o 01:35

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

moja jest zatrzymana w zabrzu
Czyli mogę śmiało wszystko wysłać przed otrzymaniem listu?? Znaku CE raczej nie będzie bo to wersja na rynek koreański dokładnie F180

Co do różnic to inna częstotliwość LTE jest, reszta jest taka sama
pawlos19

Telefon:: sony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI