Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
8 gru 2014, o 23:13
Po statusie? Tak, jak będziesz miał status zatrzymane w cle, to na 99% zapłacisz VAT. Zakładając oczywiście, że towar jest odpowiednio wysokiej wartości.
9 gru 2014, o 08:08
Ma ktoś jakieś ostatnie doświadczenia z komornikami? Dwa tygodnie temu zatrzymali mi przesyłkę dokumenty dostali na drugi dzień i echo. Przesyłka z Chin szła krócej niż kibluje w Polsce
Tapatap by Oneplus One
9 gru 2014, o 10:27
Przyczyną są zapewne Mikołajki plus zbliżające się święta, mi w WER ZABRZE od 28.11 paczka leży.
9 gru 2014, o 12:13
Whaaat? Ja mam held at the customs w Zabrzu, od wczoraj w południe, czy to w połączeniu z Twoim postem i aktualną częścią roku oznacza, że poczekam jeszcze z miesiąc na paczkę?
9 gru 2014, o 12:25
Whaaat? Ja mam held at the customs w Zabrzu, od wczoraj w południe, czy to w połączeniu z Twoim postem i aktualną częścią roku oznacza, że poczekam jeszcze z miesiąc na paczkę?
Nie chcę Cię martwić, ale na sam polecony z Zabrza - wysłany 28.11 - czekałem do 2 grudnia. Kilka postów wcześniej ktoś pisał, że z zatrzymaną paczkę 24 listopada wysłali mu 3 grudnia, ja już barierę 9 dni przekroczyłem. I chociaż w duchu mam nadzieję, że wyślą mi paczkę w tym tygodniu, to niestety wcale się nie zdziwię, jak uczynią to dopiero w przyszłym tygodniu. Oczywiście nie chcę generalizować, może jest LIFO i będziesz miał paczkę szybciej ode mnie
9 gru 2014, o 12:54
No i stał się cud, przed chwilą mi zwolnili paczkę trzymaną od 24.11. Paczka jest o wartości 59 usd dowalą VAT czy za mała wartość?
Tapatap by Oneplus One
9 gru 2014, o 13:14
Moja 3.12 zatrzymana 8.12 zwolniona. List miałem w domu 4.12 ... także to naprawde nie jest reguła. Dokumenty wysłałem od razu, jak tylko list z numerem księgi dostałem.
Jako ciekawostkę, o ile ten licznik się nie przesuwa, to wiem ile zatrzymali paczek
od 01 WRZEŚNIA, do 02 GRUDNIA - 13 000 paczek

(wnioskując po numerach magazynowych - licznik rośnie...)
9 gru 2014, o 13:16
Ajjj stało się i u mnie. Wracając ze sklepu z bułkami zaszedłem na portiernię (akademik) zobaczyć czy coś jest. Przywitała mnie informacja, że czeka na mnie polecony i w tym momencie wiedziałem że będzie płacony VAT

Tracking pokazuje wczoraj 12:16 held by customs a dziś o 12 odebrałem polecony. No cóż, czas wysłać dokumenty.
Pytanie, w piśmie napisane jest
"1.Faktura, paragon (...) dokument potwierdzający dokonani zakupu (dokument w j. obcym powinien być przetłumaczony na j. polski i podpisany przez osobę dokonującą tłumaczenia)" czy potwierdzenie transakcji mam wziąć z Aliexpress co wiązałoby się z j. angielskim czy może wystarczy przelew z konta walutowego rozliczanego w $?
I propozycja, ja szukając informacji nt. cła itp. zobaczyłem ten temat więc tutaj zadaję pytania, ale teraz zauważyłem, że w temacie
Q&A już kilka z nich się pojawiło. Sugerowałbym dodanie linku na szczycie posta z pierwszej strony tego tematu bo patrząc po sobie raczej często używam szukajki zanim zadam pytanie a w tym wypadku nie wiedziałem jak to ubrać w słowa i tylko niepotrzebnie nawrzucałem kilka postów
9 gru 2014, o 14:48
Ja niczego nie tłumaczyłem - wszystko po angielsku wysłałem, tysiące innych ludzi też i przeszło :) Nie martw się i szybko to wyślij - wtedy może paczka zdąży przed świętami (nie ma reguły, ale ostatnio zdarza się czekanie 10 albo więcej dni na zwolnienie paczki).
1. Swoje dane spisane z dowodu albo po prostu skany dowodu osobistego.
2. Screen z zakładki Financial, możesz też dodać screen z aukcji (tam gdzie widać miniaturki zdjęć i cenę).
3. Potwierdzenie płatności z banku.
10 gru 2014, o 00:56
Mam pytanie czy jak zadzwonie do UC to podadzą mi przyczynę zatrzymania??? Zamówiłem LG optimus G ale koreańską wersję i nie wiem czy ona ma znak CE a chciałbym wysłać już im wszystko zanim dostane od nich list. Bo jak coś jest nie tak to ja nic nie zamawiałem:D