Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Kostek142 » 31 lip 2014, o 14:30

hellhammer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A tego mogą kazać odsyłać bo nie jest to produkt leglnie wprowadzony do obrotu na tere UE czy jakoś tak, chodzi o te certyfikaty CE. Wiem że w UP Poznań robili takie jaja że kazali ludziom wybierać: kasacja albo zwrot do nadawcy.Dlatego pytam czy dalej tak jest czy już się ogarneli w tym temacie.

Btw.Ma ktoś może linka do tego certyfikatu CE dla Honora 3c? Szukałem ale nie mogłem znaleźć do tego modelu. Będę bardzo wdzięczny ;)
Kostek142

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo

Postprzez hellhammer » 31 lip 2014, o 14:36

Bzdura. Takie akcje były i beda ale w tmeacie nie z CE tylko z podrobkami!!! Czy wszelakiego rodzaju podrobki elektroniki jak podrobki, iphona, samsunga, w tunerach satelitarnych dreamoboxa gdzie oryginal kosztuje 2 razy tyle. Roznego rodzaju podrobki ciuchów jak adidas, nike, boss czy dolce. Przeciez takowa odziez nie posiada certyfikatu CE i nigdy nie bedzie posiadala. CE tyczy sie urzadzen i elektroniki. Wiec na jakiej podstawie moga np odziez ktora nie jest podrobka odeslac lub zniszzcyc.
Cos wiesz,ale nie do konca.
A co do certyfikatu, przewaznie jest na stronkach producenta, albo mozna do niego napisac o przyslanie takowego w formie pdfa, lub samego sprzedawce z ali.
Ostatnio edytowano 31 lip 2014, o 14:48 przez hellhammer, łącznie edytowano 1 raz
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez Doman » 31 lip 2014, o 14:45

@Kostek142

Szukaj na stronach producenta albo pros sprzedawce, jesli chcesz byc przygotowany.
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez simon17 » 31 lip 2014, o 14:48

Helhammer mówisz głupoty wielu osobom odsyłali telefony Lenovo czy Zte tłumacząc, że nie mają jakichś tam znaczków.
simon17

Pochwały: 2
Telefon:: brak

Postprzez hellhammer » 31 lip 2014, o 15:06

simon17 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak bo Ty sie dales nabrac na vat z allegro to nie znaczy ze kazdemu da sie wcisnac kita jak tobie :D
Drugi co nie doslyszy a powtarza bzdury. CE posiaad tylko elektronika i mazyny, odziesz takowej nie posiaa, to skad masz wziac ten certyfikat na odziez np :D? Kolejna sprawa kupujesz nie na handel a na swoj uzytek, wiec takowy Ce tez nie jest wymagany!! Najpier sie doucz i doinformuj a potem obrazaj innych.

Bylo wiele pryzpadkow, ale jak ktos zamaiwa np i handluje tym na allegro nagminnie to sie przyczpiea i do vat i do Ce i do podrobek, Kolejne przypadki to wlasnie podrobki, wlasnie kore najczescie sa niszczone lub odyslane. i tego sie wlasnie tycza te przypadki.
Ostatnio edytowano 31 lip 2014, o 15:09 przez hellhammer, łącznie edytowano 1 raz
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez Mad_MAX » 31 lip 2014, o 15:06

simon17 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Po pierwsze , to hamuj się z językiem trochę.

Po drugie , nie wiem co wy się tak tego oznaczenia CE przyczepiliście , podkreślam któryś raz , ze jeśli jest towar na użytek własny i nie do dalszej odsprzedaży , to nie potrzeba mieć oznaczenia/certyfikatu CE i tyle.
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Xiaomi Mi MAX 2
ROM: 7.1.1

Postprzez simon17 » 31 lip 2014, o 15:14

Halhammer może i się dałem nabrać, ale pierwszy i ostatni raz. http://forum.android.com.pl/f180/czy-tw ... ndex5.html / http://www.wykop.pl/wpis/8279126/ / http://cafe.allegro.pl/showthread.php?9 ... zek-z-CHIN
Dalej twierdzisz, że tylko podróbki?
simon17

Pochwały: 2
Telefon:: brak

Postprzez polo123 » 31 lip 2014, o 19:03

niektualne do skasowania
Ostatnio edytowano 31 lip 2014, o 21:00 przez polo123, łącznie edytowano 1 raz
polo123

Telefon:: G2

Postprzez mortimer » 31 lip 2014, o 19:03

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

no takie tłumaczenie nie było kiedyś niestety do ogarnięcia rozumowego dla jednego z wielkopolskich UC.
pamiętasz może czy jest jakiś konkretny przepis na to?
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez m6059 » 31 lip 2014, o 21:27

andolek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Witam,
widzę, że mam bardzo podobny tracking.

Spoiler:

Jestem ciekaw co teraz;/ List polecony z UC czy może puszczą;/ Obawiam się o certyfikat CE, bo przesyłka to LENOVO S660 czyli najmniej przyjemna opcja.
m6059

Telefon:: Apanda80s
ROM: 4.0.3

Postprzez lukaszek36 » 1 sie 2014, o 10:21

Dzień dobry.

Nie chcę kupić telefonu z aliexpress, ale inną rzecz, aczkolwiek piszę tutaj, dlatego że widzę tutaj dużo ekspertów z doświadczeniem w imporcie z chin.
Otóż chcę kupić taką rzecz:
http://www.aliexpress.com/item/Wholesale-top-thai-qaulity-14-15-Manchester-jersey-home-and-away-2015-Macncherster-man-women-jersey/1955659963.html

Przybliżając sytuację, zamierzam kupić podróbkę, gdyż co prawda koszulka na zdjęciu nie posiada znaków firmowych producenta odzieży, natomiast w rzeczywistości ta koszulka dociera do adresata z naszytym logo firmy (w tym wypadku nike) oraz znakiem firmowym klubu (Manchester United).

Moje pytania:
1. Rozumiem, że za koszulkę w tej cenie nie zapłacę cła i powinno udać się ominąć VAT?
2. Jeśli jednak UC skontroluje i będzie chciał skreeny aukcji to może być problem z względu, iż na aukcji nie ma znaków firmowych, natomiast ja dostaję koszulkę z znakami?
3. Co w wypadku wykrycia podróbki? Da się zagadać, że nie wiedziałem, że to podróbka?

Dziękuję.
lukaszek36

Telefon:: Samsung

Postprzez alukard88 » 1 sie 2014, o 10:34

Jeśli jedna sztuka to jeszcze dużego problemu nie ma nawet jak się dobiorą do paczki, gorzej jak więcej bo podchodzi to pod wprowadzanie podróbek do obrotu, a to jest dosyć mocno ścigane.
alukard88

Pochwały: 5
Telefon:: Desire Z

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI