Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Mad_MAX » 28 lip 2014, o 23:09

Libero napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przecież VAT jest 23% :) Chyba sobie pomyliłeś pojęcia :)

Na wszystko jest 23% vat? Oj chyba nie.

Stawki podatkowe VAT w Polsce są 3 :)
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Xiaomi Mi MAX 2
ROM: 7.1.1

Postprzez korek2 » 29 lip 2014, o 09:29

Przesyłka nadana DHL jest w tej chwili już u kuriera. Nikt z DHL do mnie nie dzwonił a kurier powiedział że jest 60 zł do zapłacenia. To VAT czy obsługa? Czy jedno i drugie?
korek2

Pochwały: 2
Telefon:: Jiayu G5S

Postprzez Mad_MAX » 29 lip 2014, o 10:21

Raczej jedno i drugie ale w sumie to dziwne , że nikt się z tobą nie kontaktował :)
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Postprzez korek2 » 29 lip 2014, o 10:30

No właśnie, już się cieszyłem że bez vatu
korek2

Pochwały: 2
Telefon:: Jiayu G5S

Postprzez Bigbob » 29 lip 2014, o 11:01

MI trzymają już półtora tygodnia telefon w wer wawa. Dokumenty wysłane od razu, ciekawe ile jeszcze trzeba czekać.
Bigbob

Telefon:: --

Postprzez Adax » 29 lip 2014, o 13:56

A ja z innej beczki w temacie "Ilość handlowa"...
Czy jak zamówię 4 obudowy do smartfonów ( 4 x 8 = ok 32$), to w przypadku zatrzymania w UC jak oni to potraktują? Jako wielkość handlową? Wolę zapytać, bo mam zgłoszenia z pracy, ale chyba trzeba będzie zamawiać pojedynczo....
Czy ktoś z Was miał taki przypadek?
Adax

Telefon:: LG

Postprzez Godzilla » 29 lip 2014, o 13:59

Witam,
Zamierzam zakupić na Ali kilka przedmiotów, każdy za max 25$. Niektóre z nich to ewidentne podróbki np. http://www.aliexpress.com/item/New-2014 ... 73423.html - niby zegarek OMEGA
i tu moje pytanie: czy kupując jedną sztukę takiego zegarka, płacąc kwotę z aukcji, czy narażam się na jakieś ryzyko związane z tym, że jest to podróbka? Znalazłem info, że jeżeli to jest jedna sztuka (czyli na użytek własny a nie "ilość wskazująca na wprowadzenie do obrotu gospodarczego") to wówczas jest ok.
Jeżeli chodzi o cło/vat to jestem oczywiście gotów opłacić - jeżeli wymaga...
Godzilla

Pochwały: 1
Telefon:: NOTE

Postprzez Mad_MAX » 29 lip 2014, o 14:14

Adax napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No ale w czym masz problem ?? Zamawiasz , płacisz i tyle :)
Mad_MAX
AKTYWNY

Postprzez Libero » 29 lip 2014, o 14:19

Godzilla napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przeczytaj temat to będziesz wiedział. Każda sztuka to wprowadzenie podrabianego towaru. Nawet jak zamówisz pół zegarka to i tak podróba.
Jedynie co można zrobić to pisać do chinola i pytać czy to oryginał. Więcej wyczytasz w tym wątku kilka stron wcześniej.
Libero
NewsMan

Pochwały: 8
Telefon:: OnePlus One
ROM: CYANOGEM MOD 11S

Postprzez zielonyem » 29 lip 2014, o 17:23

Witam,
Zamówiłem Zenfone 5 i niestety został zatrzymany przez urząd celny w Warszawie.
Na druku mam coś takiego:
Dokumenty określające rodzaj, ilość, wartość towaru dołączone do przesyłki (wypełnia funkcjonariusz celny)"
1. TOWAR W/G DEKLARACJI - BRAK RACHUNKU

Czy to oznacza, że muszę im dosłać skan rachunku ze sklepu? Czy potwierdzenie mailowe o zakupie wystarczy? A może screen z PayPal?
Zamawiałem z Antelife.
Z góry dzięki za odpowiedź.
zielonyem

Postprzez Adax » 29 lip 2014, o 17:28

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No ale w czym masz problem ?? Zamawiasz , płacisz i tyle :)
Bo naczytałem się, że wszsytko > 1 szt może celnik zakwalifikować jako ILOŚĆ HANDLOWA, tak tutaj gdzieś czytałem. :) W takim razie, kiedy jest problem z "ilością handlową"? Tylko w przypadku podróbek, czy kiedy indziej to też działa przeciw nam?
Adax

Telefon:: LG

Postprzez Marcus » 29 lip 2014, o 18:38

Witam Wszystkich!
Jestem tu nowy, zmuszony przez życie, gdyż UC mnie wzywa (list polecony) i mam 20 dni na dostarczenie dokumentów zakupowych. Prawie tak jak powyżej, tylko, że 2 sztuki i OP-COMA :P -nie widzę o tym sprzęcie wątków :( -zakup na Aliexpresso.

Zatrzymali mi w UC 2 op-comy, które zakupiłem dla celów własnych (Opel w rodzinie, a rodzinka spora). Kupując je wiedziałem, co kupuję, bo to jedyne porządne sprzęty do Opla, a z drugiej strony wiem, że Adaco szaleje, bo uznaje je za podróbki i sprzedaje swoje za ponad 3 tys. Miał ktoś z Was "schody" z op-comem? Co doradzacie zrobić? Podać jak nigdy nic papiery czy nie odbierać? Będę wdzięczny za rady, ew. b. proszę o info na PW, bo "licho" nie śpi :P Pozdrowienia
Marcus

Telefon:: 1S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI