Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

15 lut 2014, o 13:13

Odprawę zlecasz firmie kurierskiej kiedy przesyłka trafi do Polski. Płaci się za to 70-80 zł. Nie może być przesłana pocztą lotniczą.

Ja i LG G2

15 lut 2014, o 14:06

Dzisiaj odebralem swoja paczke, ktora byla"zatrzymana w cle". Wyslalem na maila stosowne dokumenty(screen z ali i z przelewu bankowego). Nastepnego dnia przesylka zostala zwolniona i wyslana do mnie, dzisiaj ja odebralem i jakie bylo moje zdziwienie kiedy nie musialem nic placic przy odbiorze(myslalem, ze bede musial zaplacic VAT). Musze sam sie teraz do nich fatygowac, zeby cos zaplacic czy to normalne? Pierwszy raz mam taka sytuacje, zawsze puszczali bez problemu. Pierwszy raz tez mialem rewizje paczki, dziwne uczucie.

Pozdrawiam

15 lut 2014, o 14:10

A jaka była wartość tej przesyłki ? Bo być może zbyt mała i po prostu ją puścili.
Druga opcja to listonosz zapomniał pobrać opłaty przy doręczeniu paczki, ktoś już miał taki przypadek kiedyś.

15 lut 2014, o 14:13

Jeżeli przybita na paczce pieczątka zielona "dopuszczono do obrotu", to wszystko OK.
Jak była niska kwota zakupu, to właśnie uniknąłeś opłat.
Jeżeli czerwona" pobrać opłaty", to ktoś zrobił błąd, może doręczyciel nie pobrał opłaty, zapomniał.
Sprawdź sobie pieczątki na paczce.

15 lut 2014, o 14:49

Wartosc paczki 45$

15 lut 2014, o 15:15

No i wszystko jasne, zbyt mała do naliczenia opłat więc puścili dalej.

15 lut 2014, o 15:40

To VAT jak trzeba zapłacić to przy odbiorze? Listonosz przynosi paczkę i o tym mówi?

15 lut 2014, o 15:44

Dokładnie tak.

15 lut 2014, o 18:46

Aha w takim razie dzięki za odpowiedź, bo widzę że trzeba będzie uzbierać całą kwotę żeby VAT opłacić jak coś. To liczy się normalnie 23% z kwoty produktu (np. telefon za 140$)

15 lut 2014, o 18:53

Tak plus kilka złotych dla Poczty Polskiej za papierkową robotę.

16 lut 2014, o 08:50

A czy za transport też płaci się VAT ? Czy za sam towar?

16 lut 2014, o 08:51

Również się płaci, naliczają od całości.
Odpowiedz