Witam!
To może ja też dorzucę swoje 3 grosze na temat aktualnych softów na x722.
Przetestowałem pare i jak na razie najlepiej wypadła oficjalna wersja lineageOS 16 na androidzie pie od codeworkx. Parę słów o samym systemie: szybki, stabilny, oferuje czarny motyw, selinux restrykcyjny, dobre wsparcie dewelopera, dużo aktualizacji.
Między czasie testowałem nitrogen os i byłem zaskoczony jeśli chodzi o stabilność i mnogość funkcji, jednakże dużym minusem było to, że nie wyświetlały mi się powiadomienia pobierania plików i instalowania aplikacji. Niby nic wielkiego a jednak było to dość kłopotliwe, gdyż telefon wibrował sygnalizując, że coś się dzieje a nie wiadomo było dokładnie co. Czekałem na aktualizacje, ale deweloper nie kwapi się do wydania poprawek. Podobnie mają się sprawy z Omni Rom.
Brak wsparcia od jakiegoś miesiąca.
Przez mój telefon przewinął się także AOSIP w wersji od Augustina Lorenzo i ten oficjalny od gabrong czy jakoś tak.
Co do samych systemów to są one niemal identyczne. W obydwu wersjach były jakieś bugi. pare ustawień mi nie działało, dodatkowo na BlackScreen telefon mi się grzał bardziej niż chociażby na lineage. Z fajnych rzeczy, to podobał mi się blok dodatkowych ustawień niemalże idealnie zintegrowany z systemem (ikony).
O AEX 6.2 szkoda gadać. Zapowiadało się dobrze a wyszło jak wyszło. Miałem zainstalowany przez jakiś czas ale wyleciał ze względu na to, że wydawał się dużo wolniejszy od chociażby nitrogena. AEX w wersji 5.7 na oreo nie miał sobie równych i szkoda, że Vichergsen nie wydał wersji na pie.
DotOs i ResurectionRemix nie instalowałem, bo to są jeszcze świeże i niedoskonałe wersje.
Jak na razie u mnie wygrywa LineageOS.
Mam nadzieję, że swoim wpisem komuś pomogę rozwiać wątpliwości.
Pozdrawiam!