Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Jak płacić na aliexpress

Postprzez kyk » 23 sie 2015, o 20:09

No właśnie co się bardziej opłaca przy płatności kartą? Czy sprawdzał ktoś różnice w praktyce?

Z tego co wiem to płacąc kartą np. PKO BP jest tak: USD na EUR (po kursie Visa i 2% prowizji bankowej) --> EUR na PLN (po kursie sprzedaży EUR banku) w sumie wychodzi mi jakieś ~ +4,5% na transakcji w porównaniu do kursu sprzedaży USD w kantorach internetowych.
Wybierając przelewy24 płacę od razu w PLN tyle tylko, że nie wiem jakie są tu zastosowane kursy wymiany bo tu pośrednikiem między Alipay a przelewy24 jest PPRO i to od niego wychodzi kurs.

Reasumując lepiej podać dane karty Visa w AliPay czy przelewy24?
kyk

Telefon:: HTC

Postprzez existe » 23 sie 2015, o 20:24

na platnosci warto popatrzec inaczej - wszystko jest ok do czasu, az nie nastepuje jakis zgrzyt - a o to jak wiemy bardzo latwo

jeszcze nie tak dawno placilem swoja debetowka i guzik mnie interesowalo czy to jest 4 czy 10 groszy na dolarze wiecej, bo przeciez i tak kupuje taniej
do czasu !
az zrobilem reklamacje towaru za 100 dolcow i dostalem zwrot ! tak pelna refundacja 100%
tylko, ze wowczas jak policzylem prosta czynnosc - pobranie - zwrocona kasa - to wyszlo ze prawie 30% kasy jest mniej
(roznice kursowe oplaty w te i we wte)

od tej pory place tylko karta dolarowa
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez jacozz » 23 sie 2015, o 20:58

kyk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czytasz ze zrozumieniem? Podałem różnicę, dodam tylko, że była to karta walutowa VISA mbanku rozliczana w USD vs. przelewy24. 6groszy na dolarze na korzyść przelewy24
jacozz

Pochwały: 1

Postprzez marcoos1 » 23 sie 2015, o 22:01

Kazdy placi tak jak chce.
Wg mnie najtaniej jest karta walutowa i platnosc dolarami (ktore sam kupuje). Karte walutowa mozna miec za darmo (tak samo jak konto walutowe) wiec taniej sie nie da.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez jacozz » 23 sie 2015, o 22:17

Wiem, że każdy płaci jak chce, stwierdzam tylko fakt, ponieważ ludziska pytają jak jest taniej. W moim przypadku taniej wyszło przelewy24.
jacozz

Pochwały: 1

Postprzez kyk » 24 sie 2015, o 01:46

jacozz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A ty czytasz ze zrozumieniem? Podałeś różnicę dla karty walutowej Visa mbanku w USD, a ja pytałem jaka jest różnica w przypadku płatności kartą debetową Visa z rachunkiem w złotówkach, np od PKOBP. Natomiast marxxx napisał zupełnie odwrotnie, że to kartą walutową rozliczaną w dolarach wychodzi taniej.
marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

i to się wydaje bardziej racjonalne ponieważ nie ma przy płatności przewalutowania, a nie sądzę aby spready mbanku PLN->USD wynosiły więcej niż cała prowizja od transakcji realizowanej przez przelewy24 -> aliexpress, gdzie pomiędzy nimi de facto istnieje jeszcze inny operator finansowy, który pośredniczy w płatności.
Więc się proszę tak nie napinaj tylko pisz do rzeczy i w temacie.
kyk

Postprzez marx » 24 sie 2015, o 18:53

Kantory średni kurs dolara +0,2%
Karta dolarowa z zakupionymi dolarami w tanim kantorze np liderwalut.pl tak jak wyżej , tj. 0,2% +
Przelewy 24: średni kurs dolara +1,7%
Karta rozliczana w złotówkach , średni kurs + 3% (połowa spreadu)

Tak jak napisał wcześniej existe, (kiedyś zagorzały przeciwnik płacenia karta w dolarach) przy zwrocie z ali na konto które nie jest rozliczane w dolarach zapłacimy ponownie prowizje i jesteśmy narażeni na wahania kursowe.

P24 są w połowie stawki jeśli chodzi o koszty. Oczywiście bywają drobne wahania w kursach poszczególnych kantorów i banków. Różnice mogą być czasem mniejsze, a czasem większe.

Autor postu otrzymał pochwałę
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez kyk » 24 sie 2015, o 21:15

Wychodzi na to że karta walutowa USD wygląda najkorzystniej. Jakie są opłaty za tę kartę z liderwalut. Tylko 15zł a wydanie z ważnością na 3 lata tak? Czy za transakcje są jakieś opłaty, bo widzę że brak prowizji za zasilenie, skąd to 0,2%? Czy jest do niej wydawany oddzielny nr rachunku w USD czy tylko można ją zasilać środkami ze swojego portfela przez liderwalut? Z tego co widzę co kurs sprzedaży dolara w tym kantorze jest niższy niż średni NBP, więc nawet by się to opłacalo.
kyk

Postprzez INTseed » 24 sie 2015, o 21:21

Czy można wpisać nr. karty kredytowej na stałe gdzieś w opcjach?
Nie wiem czy kumpel da rade o 9 być przy kompie.
INTseed
VIP

Pochwały: 23

Postprzez Born2Be3 » 25 sie 2015, o 01:03

Do tej pory płaciłem kartą wirtualną ING, z moich wyliczeń wynikało że bank zjadał mi około 15 groszy na każdym wydanym dolarze więc postanowiłem założyć konto w aliorze w wirtualnym kantorze walut. Teraz pojawił się problem bo nie tam kodu CVV2 jak było to w przypadku ING tylko mam jakieś "Numer IBAN, Kod BIC/SWIFT" Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co mam dalej zrobić? Myślałem że wpiszę tylko numer rachunku tego w dolarach który jest w podsumowaniu, podam CVV2, datę ważności konta i poleci tymczasem coś namieszałem albo nie do końca wszystko rozumiem. Proszę o pomoc kolegów.
Born2Be3

Telefon:: Kruger&Matz D1

Postprzez marcoos1 » 25 sie 2015, o 01:13

Piszesz o kantor.aliorbank.pl/ ?
Podajesz numer karty i ten 3 cyfrowy numer co masz obok podpisu (na karcie).
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez kyk » 25 sie 2015, o 11:52

Jakie macie dziś na happy sale kursy za dolara przy płatności? Ile wam wychodzi za 1$?
W moim przypadku przy płatności kartą Visa PKOBP 1$ = 3.7812 zł a przelewy24 1$ = 3.7301 zł. Z karty walutowej po jakim kursie wam idzie?
kyk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI