Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Jak płacić na aliexpress

Postprzez 15leonsio » 19 maja 2014, o 09:39

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Bzdura.Zawsze płacę MC i kwota za dolara zawsze jest po aktualnym kursie , ani grosza więcej.
15leonsio

Pochwały: 1
Telefon:: elephone p7 mini
ROM: 4.2.2

Postprzez Kyrtap » 19 maja 2014, o 11:27

W jakim banku ta karta?

SGS III i9300 - Tapatalk
Kyrtap

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez drago68 » 19 maja 2014, o 12:30

15leonsio napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Bzdura.Zawsze płacę MC i kwota za dolara zawsze jest po aktualnym kursie , ani grosza więcej.

Nie bzdura, tylko prawda. W każdym banku jak płacisz kartą MasterCard , która jest rozliczana w PLN, a musisz zapłacić np. w USD, bank liczy spread tj właśnie to 8-12gr. więcej od ceny sprzedaży w danym banku USD.
Inaczej się ma jak płacisz kartą MasterCard w USD, to ściąga tyle USD ile wynosi kwota zapłaty.

@15leonsio
pochwal się jaki to masz dobry bank.....! podaj nazwę....!
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez kolosm » 19 maja 2014, o 12:58

Witam po raz pierwszy;)
Nie chcąc zaciemniac sytuacji mam takie oto szybkie pytanko, bo nie wiem czy dobrze zrozumialem info z 1 postu odnosnie płatności: czy mogę zaplacic za towar zakupiony na Aliexpress karta kredytową (wypukłe cyfry, Visa) nie mając żadnej karty internetowej? Po prostu kupuje, uzupelniam dane tej kary, sio potwierdzam i...czekam na przesyłkę?
Thx śliczne z góry
pozdr Michal
kolosm

Telefon:: iocean g7

Postprzez drago68 » 19 maja 2014, o 13:34

Możesz płacić normalnie kartą VisaElectron.
Dokładnie wszystko co napisałeś jest prawdą.
drago68
VIP

Postprzez paralityk » 19 maja 2014, o 14:34

Bez problemu można zapłacić kartą debetową. Potrzebujemy imię i nazwisko właściciela karty (najlepiej jak to będzie swoja karta a nie pożyczona bez czyjejś wiedzy ;), nr karty, datę ważności karty i dodatkowo kod CVV (ostanie trzy cyfry na odwrocie karty).
I zapłacone. Tyle że trzeba się liczyć z tym że jeżeli jest to konto w PLN to bank zamieni nam na dolary czy też na inną walutę ale po swoim kursie. Kwota zostanie zablokowana, a po jakimś czasie (parę dni) w historii płatności zobaczysz ile dokładnie zapłaciłeś. Kupując możesz sprawdzić danego dnia jaki jest kurs danej waluty w Twoim banku. np. Alior Bank (to nie to samo co Alior Sync - dobrze że zmienili nazwę bo jak ktoś pisze Alior to nie wiadomo o jaki bank chodzi)
Tabela kursów walut Alior Banku:
http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/kurs ... ualne/main
Jak widzicie najpopularniejsze waluty mają dwa kursy (dziwne nie?)
Niestety nam policzą ten z ** czyli jeden dolar dziś po 3.2723
** dotyczy płatności bezgotówkowych realizowanych kartami klientów indywidualnych
I tak należałoby sobie poszukać w swoim banku "tabelę kursu walut" w transakcjach bezgotówkowych jeżeli chcemy się dowiedzieć ile zapłacimy w PLN.
paralityk

Telefon:: Samsung

Postprzez 15leonsio » 19 maja 2014, o 17:48

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie bzdura, tylko prawda. W każdym banku jak płacisz kartą MasterCard , która jest rozliczana w PLN, a musisz zapłacić np. w USD, bank liczy spread tj właśnie to 8-12gr. więcej od ceny sprzedaży w danym banku USD.
Inaczej się ma jak płacisz kartą MasterCard w USD, to ściąga tyle USD ile wynosi kwota zapłaty.

@15leonsio
pochwal się jaki to masz dobry bank.....! podaj nazwę....!

Pekao SA zwykła karta debetowa wypukła z kodem cv jak kredytówka konto złotówkowe eurokonto aktywne plus. Dla przykładu wczoraj zamówiłem doogee dg 2014 .Akceptacja płatności po godzinie 1$-3.06pln. Zero dodatkowych opłat. Nie wiem jak w innych bankach .Kilkanaście zamówień doświadczenia.
15leonsio

Postprzez drago68 » 19 maja 2014, o 18:19

@ 15leonsio
Tak przyznaję Tobie rację, że Pekao SA ma sposób rozliczania karty MasterCard PLN tylko po kursie sprzedaży dolara MasterCard, nie po kursie Banku Pekao oraz jest jeden przelicznik USD>>>PLN, ale nie do końca, bo występują opłaty za prowadzenie konta miesięcznie około 9-10zł + za kartę 2,99, co można obniżyć koszt karty PLN do 0,99zł płacąc kartą miesięcznie ponad 500zł. Tak, że dla mnie lepiej darmowe konta PLN, USD i karty PLN i USD w banku T-mobile Usługi Bankowe jest o wiele opłacalne. Za prowadzenie kont oraz posiadanie kart = 0 zł miesięcznie.
drago68
VIP

Postprzez 15leonsio » 19 maja 2014, o 18:29

Te 10 pln za konto to również ubezpieczenie na życie i od wypadków oraz asistans za 3 żywce misięcznie. Dodetkowo zero opłat za każde dodatkowe konto , mam jeszcze w euro i jakikolwiek przelew internetowy
15leonsio

Postprzez tomes42 » 19 maja 2014, o 22:16

Witam
Nowy tu jestem ale przeglądam forum od jakiegoś czasu,mogę coś powiedzieć o płaceniu z inteligo ,więc jeśli mamy kartę visa elektron płacąc w usd
bank policzy koszt waluty po aktualnym kursie(dziś np sprzedaż była po 3,13) a visa pobieże 2 % prowizji od usd,a mając kartę master card płacimy tylko za usd.Pytałem na infolini banku.
tomes42

Telefon:: nokia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI