JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez jacek789456 » 1 mar 2015, o 08:37

witajcie
mam taki status na sporze : http://imageshack.com/a/img661/6600/evOkE4.jpg
co to oznacza ?
czy jak wyślę telefon w tym czasie i podam tam numer tracking to chinol odda mi od razu pieniądze ? czy muszę czekać aż paczka do niego dotrze ?
jacek789456

Telefon:: samsung s advance
ROM: 8g

Postprzez swiezak82 » 1 mar 2015, o 09:02

Wysyłasz towar, podajesz nr, chińczyk odbiera paczkę, potwierdza ze wszystko jest ok, dostajesz kasę
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez blue_voyager » 1 mar 2015, o 09:08

Jeśli nie wyślesz przesyłki w podanym terminie (nie przekażesz numeru przesyłki) zapłata zostanie przekazana sprzedawcy i będzie po sporze.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez jacek789456 » 1 mar 2015, o 14:43

dzięki :D
jacek789456

Telefon:: samsung s advance
ROM: 8g

Postprzez mrseeba » 2 mar 2015, o 12:49

Panowie,

Otworzyłem spór Chińczykowi, ten przystał na full refund, ale że nigdy nie miałem "przyjemności" prowadzenia sporów na aliexpress, mam pytanko:
Płaciłem kartą kredytową, a przyjaciel zaoferował zwrot przez PayPal - jaki to może mieć przebieg? Powinienem podać mu jakieś dane/informacje? Jeśli tak to jakie, bo nie ogarniam PayPal ani trochę :-D
mrseeba

Postprzez blue_voyager » 2 mar 2015, o 12:54

Rozumiem, że zakup na Aliexpress i nie potwierdziłeś jeszcze Confirm Goods Recived? Jak sprzedawca chce Ci zwrócić pieniądze, których nie dostał? Prawdopodobnie chce Cię naciągnąć. Zwrotu dokonuje Aliexpress, sprzedawcy nic do tego.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez mrseeba » 2 mar 2015, o 13:00

Zapłaciłem kartą kredytową, otworzyłem spór, oczywiście nie potwierdziłem otrzymania towaru, nie zakończyłem sporu. Chińczyk napisał jedynie w odpowiedzi na spór "hi,friend. we will full refund to you by paypal. can you accept paypal payment ???"

Odruchowo odpisałem, że ok zgadzam się na zwrot przez PayPal, a później dopiero przyszło mi do głowy, że coś tu śmierdzi.
Czyli co powinienem zrobić? Czekać aż spór automatycznie się zakończy?
mrseeba

Postprzez blue_voyager » 2 mar 2015, o 13:06

Najlepiej napisz że nie zgadzasz się na Pay Pal i żeby potwierdził spór. Wtedy Aliexpress zwróci Ci kasę.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez mrseeba » 2 mar 2015, o 13:11

Dziękuję pięknie za pomoc. Chińczyk poinformowany, zobaczymy jak się zakończy pierwszy spór przy pierwszym zakupie na aliexpress :D Co prawda to tylko 12$ za cover, ale zawsze coś.

Update: Chińczyk się poddał, spór zaakceptowany. Mam rozumieć, że środki wrócą na kartę, którą płaciłem?
mrseeba

Postprzez existe » 2 mar 2015, o 14:31

platnosc na paypal widoczna jest po krotkiej chwili od dokonania zaplaty
ja nie widze problemu aby sie na to zgodzic, a wkrotce PO otrzymaniu zaplaty sprawe zamknac
oczywiscie masz swiadomosc, ze bedziesz mial w calej tranzakcji ze 4 przewalutowania i na koncie bankowym zostanie Ci tak ze 20-30 % mniej niz zaplaciles - no ale takie sa konsekwencje platnosci kartami w zl
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI