JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez siwa342 » 3 lis 2014, o 13:23

numer jest ale na PP nic nie wyświetla RJ186507599CN ,więc tak jak by ta paczka nie była wysłana a w szczegółach są wypisane informacje
16.09.2014 12:28 (GMT-7): Pakiet wysłany
16.09.2014 09:44 (GMT-7): Wyjazd z zewnątrz urzędu wymiany
16.09.2014 02:27 (GMT-7): Otwarcie

teraz nie wiem czy coś sprzedawcy odpisywać czy nie
siwa342

Telefon:: sony ericson

Re: Odp: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez grendel » 3 lis 2014, o 15:11

siwa342 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Paczka została wysłana. Poczta Polska wyświetla. Musisz tylko wybrać opcję "powyżej 30 dni". Wszak nadana została 16 września. To przesyłka ekonomiczna, może trwać i 60 dni. Czasem nawet dłużej. To info ze strony PP:

Numer przesyłki: RJ186507599CN
Rodzaj przesyłki: List polecony ekonomiczny
Kraj nadania: Chiny
Kraj przeznaczenia: Polska
Status przesyłki:
Nadanie przesyłki 2014-09-11 17:00 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2014-09-16 12:28 SHANGHAI

Radziłbym tak, jak napisałem w poprzednim swoim poście. Bo u Ciebie sytuacja jest analogiczna.

A tu coś na pocieszenie. Post z 01.11.2014 z innego wątku:
Libero napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Namalowałem w Tapatalk
grendel
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: Letv X600
ROM: BB72 07S RL

Postprzez siwa342 » 3 lis 2014, o 15:36

dziękuje bardzo :) kurcze pierwszy raz coś mi idzie aż tak długo
siwa342

Telefon:: sony ericson

Postprzez grendel » 3 lis 2014, o 15:46

Pilnuj tylko czasu ochrony.

Namalowałem w Tapatalk
grendel
AKTYWNY

Postprzez Malojk » 4 lis 2014, o 22:26

Prosze mi powiedziec bo rozpoczolem spor a ali i czekam na potwiwedzenie sporu przez sprzedajacego.czas ochrony dalej leci pozostalo 21 dni . gdy sprzedawca nie potwierdzi sporu to co wtedy ?albo jak potwierdzi chwile przed koncem uplywu czasu to czas odnowa bedzie naliczany?zalezy mi na sxybkim rozczygnieciu sprawy czyli wysylka zwrotna i full refund. Mozna to jakos przyspieszyc? Spezedawca od czasu rozpiczecia sporu jakby urwal kontakt.Nie wiem czy cos kominuje czy jak, ale chce byc przygotowany na rozne ewentualnosci.
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez grendel » 4 lis 2014, o 22:35

Jak nie potwierdzi, czyli nie zajmie stanowiska, to skończy się tak jak wnioskowałeś.

Namalowałem w Tapatalk
grendel
AKTYWNY

Postprzez Malojk » 5 lis 2014, o 21:03

grendel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zgodzil sie na warunki i wysylam. Tylko mam dylemt czym : polecony priorytet czy list priorytetowy z zadeklarowana wartoscia? Sprzedawca pisal cos wpisaniu niskiej wartosci.A mi zalezy zeby clo odzyskac tu w Polsce i musze miec deklaracje ze wyslalem za co zaplacilem clo. czy w chinach tez ta paczka moze byc oclona?
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez recznik » 5 lis 2014, o 23:35

a ile średnio czeka się na rozwiązanie sporu (zajęcie stanowiska przez Ali?)

chińczyk sprzedał mi baterie o pojemności 3200mAh, która okazała się mieć 2600mAh.... co sam mi przyznał w mailu.
dodatkowo firma, która produkuje te baterie nie ma takiego modelu, chińczyk przesłał mi jakąś kartę z wypisanymi cyframi na kartce z logo więc się wkur... i zrobiłem full refund. i pyta czemu nie jestem happy? teraz chce żebym zakończył spór i odesłał produkt to zwróci kasę.

http://imgur.com/mOuZaTI

mogę odesłać, chociaż wysyłka to 1/3 ceny produktu i pewnie 30 dni to do niego będzie szło znowu.
irytuje mnie takie ściemnianie. myślicie, że ali odda mi całą kasę czy tylko %
cena całkowita to ~16$
recznik

Telefon:: lumia 920

Postprzez majkel_94 » 6 lis 2014, o 00:16

Jeśli bateria działa, tylko ma mniejszą pojemność i da się z tym żyć - to walcz o refund bez odsyłania. Może ali się zgodzi na całość (skoro przedmiot niezgodny z opisem), może 50%, może 30% - lepsze to nić odsyłka :P
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez existe » 6 lis 2014, o 00:28

recznik napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak jest to bardzo czeste i cholernie irytujace
na szczescie aliex (w mojej opinii i z moich doswiadczen) nie popiera tak jawnego oszustwa
masz przewage, bo jak twierdzisz sprzedajacy przyznal sie itp

pisz dispute, to co nie zmiesci sie w polu na opis - opisywac nalezy w miejscu na korespondencje ze sprzedajacym, piszac pisz w tresci nie jak do sprzedajacego (jego ignorowac) tylko do "sedziego wyzej" :-)
jesli on cokolwiek napisze - ty odpisujesz, nawet to co juz napisales, byle by twoje bylo na gorze - ze to swiadomy sprawy oszust
nie szkodzi, ze kwota niska - tym bardziej mniej tracisz - sadze, ze mozesz sobie pozwolic na strate 16$ - walcz by tych oszustow tepic
moja sugestia - zazadaj zwrotu 12$ (nie badz chciwy ale stanowczy), pozostale 4$ przeznaczasz z laski na oplacenie zwrotu PRZEZ chinczyka, bo to on jest oszustem i on mial pelna swiadomosc tego co robi
podkresl ze wysylka z polski do chin jest prawie rowna wartosci zamowienia - i nie mozesz byc karany za to ze napotkales na oszusta !

mialem prawie to samo - walczylem ponad miesiac - postepowalem jw - dostalem wiecej zwrotu niz oczekiwalem ! cale 100%
walcz z oszustami, ktorzy pisza genuine 100% - a sprzedaja guano
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez existe » 6 lis 2014, o 00:40

jeszcze na szybko uzupelnie swoja powyzsza uwage - wiele razy tu czytalem, ze sprzedawca nie odpowiada na maila - ale ochoczo mozna sie dogadac na czacie
dla mnie jest to mocno watpliwa forma komunikacji - bo po czacie nie ma zadnego sladu - tam moga napisac to co slina niesie , natomiast po mailach zostaje slad az do konca tranzakcji
ja zawsze pisze maila do potencjalnego sprzedawcy o niby wyjasnienie kwestii/watpliwosci, wole zaplacic pare $ wiecej - a unikam tych nieodpisujach lub nie potwierdzajacych
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez recznik » 6 lis 2014, o 01:12

produkt działa (pytanie jak długo..) jest praktyczny i spełnia swoją funkcje, raczej nie chcę go odsyłać ale tez nie chce wyjść na mirka biznesu :)
chyba samej zasady zrobiłem spór bo trochę irytuje mnie takie podejście. skoro sprzedaje 3200 to 3200 a nie ~2600 to 1/5 różnicy w wielkości :)

zaznaczyłem full refund ale juz chyba nie mogę zmienić. wrzuciłem screena z maila z chińczykiem zobaczymy jak się to dalej rozwinie i ile to będzie trwało.
napisałem, że skoro wie o innej specyfikacji produktu to może niech wrzuci adnotacje na aukcje - ciekawe co napisze ;)
Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 01:53 przez recznik, łącznie edytowano 1 raz
recznik

Telefon:: lumia 920

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI