JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez marcoos1 » 15 cze 2016, o 19:51

Nic nie zamykaj jeśli wcześniej nie przedłuży ochrony. Jak nic nie odpisze na spór to on sam się eskaluje.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez widmo82 » 15 cze 2016, o 20:21

doszperal się ktoś kiedyś jaki jest maksymalny termin zwrotu kasy po zakonczeniu sporu na korzyść kupującego? Kupiłem kamerkę Xiaomi Ants i rozjeżdzał się dzwiek w stosunku do obrazu. Chińczyk zasugerował zmianę softu - nie pomogło. Zgodził się na full refunda i napisał, że kasa będzie w ciągu 7-10dni. Minęło 11 roboczych i kasy brak.

EDIT:
http://activities.aliexpress.com/adcms/ ... refund.php

Obrazek
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez marcoos1 » 15 cze 2016, o 20:49

Otworzyłeś spór i zwrot ma nastąpić przez Ali czy jakoś inaczej się z nim dogadywałeś?
Jak przez Ali to sprawdź w zakładce "finance" czy już wysłali, potem sprawdź w historii konta czy zwrot nie nastąpił z datą płatności (a nie bieżącą).
marcoos1
VIP

Postprzez foggy_baca » 16 cze 2016, o 14:57

Witam Panie i Panów frendsów :D
Kupiłem tel Ule Paris ostatnio w promocji za 337 zł , wszystko ładnie pięknie tylko mam biały odcień.
Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, ale myślę aby parę groszy odzyskać za ten dekfekt...bo wymiana jakaś wchodzi w grę? wysyłka była od trójkolorowych. Jak założyć refund od banggood?
foggy_baca

Postprzez marcoos1 » 17 cze 2016, o 00:41

Chyba jednak nie używaj skrótów myślowych.
Nie jesteśmy "frendsami".
O jaki biały odcień? Na czym polega defekt?
Kim są trójkolorowi (Francja)?
marcoos1
VIP

Postprzez foggy_baca » 17 cze 2016, o 01:48

Tak, z francji. Biała jaśniejsze plamka 1cm x 0.5 cm.
foggy_baca

Czy sprzedawca może eskalować spór?

Postprzez ender » 17 cze 2016, o 08:27

Witam,
Czytałem właśnie FAQ i moje szybkie pytanie, bo nigdzie jasno nie jest to napisane. Czy sprzedawca może eskalować spór na AliExpress, czy tylko klient ma taką możliwość?
ender

Pochwały: 1

Postprzez blue_voyager » 17 cze 2016, o 08:37

Twój spór? A po co miałby to robić?
Nie wiem czy sprzedawca może założyć spór na Ali, pewnie tak, więc pewnie może go też eskalować, ale czemu miałby eskalowac Twój spór, przecież to nie w jego interesie.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ender » 17 cze 2016, o 08:46

Tak mój. Mam nagrany filmik jak towar nie działa i pewny full refund, sprzedawca deklaruje zgodę na moje warunki, ale prosi o zmianę sporu na powód osobisty że towar już mi się nie podoba. Boję się że zrobię zmianę wtedy on eskaluje i w tym wypadku AliExpress już nie przyzna mi pełnego zwrotu.
ender

Postprzez blue_voyager » 17 cze 2016, o 08:49

Nie wymyślaj. Sprzedawcy często proszą o zmianę powodu sporu, na mniej uciążliwy dla nich. Zmień, to szybciej sie to zakończy, jak nie zmienisz to pewnie będziesz musiał eskalowac i czekać.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ender » 17 cze 2016, o 09:06

No może przewrażliwiony jestem, gość mi już nawet wysłał połowę kasy na PayPal ale w opcji zapłaty za jakiś towar, zwróciłem mu to i teraz chce zmiany powodu sporu. No nic dzięki za radę chyba zrobię tak jak mówisz.
ender

Postprzez recznik » 20 cze 2016, o 10:10

takie szybkie pytanie, nie dostałem towaru i otworzyłem w związku z tym spór.
sprzedawca cały czas zmienia mi moje refound amount na 0.00 w końcu zgodził się oddać kasę ale znowu zmienił na 0.00.
nie bardzo rozumiem o co chodzi. czyżby chińczyk chciał mnie oszukać? i liczy ze zaakceptuje spór zgodnie z tym co napisał - nie patrząc na kwotę sporu?

Obrazek
recznik

Pochwały: 7
Telefon:: lumia 920

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI