JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez marcoos1 » 22 maja 2016, o 13:48

Jakie te opcje do wyboru masz?
1. Cancel arbitration
a druga (lub kolejne)?

Masz jeszcze czas ochrony kupującego?
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Azael » 22 maja 2016, o 14:12

Mam jeszcze ze 2 tyg.
Jest tylko ta opcja

Tapatalk
Azael
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: Sony

Rysy obudowy telefonu a spór na aliexpress

Postprzez widmo82 » 23 maja 2016, o 09:03

Nauczony doświadczeniem innych od dłuższego czasu otwierając większość paczek kręcę unboxingi. Pierwszy przydał mi się miesiąc temu jak otwierałem paczkę w której nie znalazłem HT7Pro a jakiś telefon za $20 i ostatnio nagrałem otwarcie paczki z Xiaomi Mi4 od FANTACY TECHNOLOGY. Telefon bez VAT ale z wadą... rysy w dolnej części obudowy. Nie zakładałem sporu, złożyłem na PW propozycję dogadania się, częściowego refunda. Pierwsza odp. - prośba o zdjęcia (filmik w HD - wszystko widać). Niestety mimo kolejnych wiadomości nie uzyskałem, żadnej deklaracji refundacji za to propozycję odesłania telefonu a oni zapytają się w Xiaomi, dlaczego tak się stało. Czyli korespondencja typowo na zmęczenie klienta.
Ciekawi mnie wasze doświadczenie w tego typu przypadkach. Czy jest sens zakładania sporu w tej sytuacji skoro warunkiem porozumienia wg. sprzedawcy jest odesłanie telefonu? Jak podchodzi do tego aliexpress bo wątpię by spór skończył się porozumieniem, jeśli do tej pory nie udało mi się dojść do porozumienia i konieczna będzie eskalacja sporu. Telefon posiada wszystko co mają inne zestawy sprzedawane jako nowe, nie zauważyłem innych wad poza tymi rysami.
Gdzieś czytałem, że refundy były przyznawane bardzo duże, ale bardziej ciekawią mnie te skrajnie mało korzystne rozstrzygnięcia.
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Re: Rysy obudowy telefonu a spór na aliexpress

Postprzez bartazzz » 23 maja 2016, o 09:30

ja ostatnio walczyłem z goldwayem o refund. Była wada wyswietlacza. Chciał żeby odesłał. Nie zgodziłem się. Po eskalacji sporu, stanęło na 24 USD. Więcej nie szło wycisnąc po mimo najwyższego ratingu kupującego
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez Azael » 23 maja 2016, o 10:23

Czyli wybrać cancel atribute?
Teraz dopóki jest dispute in progres nie widzę jaki mam czas ochrony.
Moglbym zamieścić co mi odpisali ale to długa wiadomość. Mogę?

Tapatalk
Azael
AKTYWNY

Postprzez widmo82 » 23 maja 2016, o 12:51

bartazzz w Twoim przypadku wada była powazniejsza więc zasadnym było żądanie odesłania, ale z powodu rysek na obudowie? ;/ Telefon kupiony przez PlanetPlusa więc rabat 26$. Janek z PlanetPlusa nie ustalił co się dzieje jak po założeniu sporu dostanę częsciowy refund tzn. czy dostanę cashbak czy Aliexpress uzna, że nie przysługuje bo miałem czelność reklamować ;/ Odpisali mu wg. standardów allegro: każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie.
widmo82
AKTYWNY

Postprzez widmo82 » 23 maja 2016, o 18:42

FANTACY TECHNOLOGY zaproponowałem w ramach ugody wysłanie mi Pistonów lub covera do Xiaomi (który u nich jest kosmicznie drogi) to odpisał mi, że da mi rabat na następne zakupy - taaa jak covera nie chce wysłac, który normalnie kosztuje $5 to da rabat... pewnie $3 :)

Oj w głowach się tym sprzedawcom poprzewracało. Escalate Dispute!

*Post pod postem bo ktoś wpadł na pomysł, że nie można edytować nawet jak ktoś inny jeszcze się nie dopisał :>
widmo82
AKTYWNY

Postprzez marcoos1 » 23 maja 2016, o 18:50

@Widmo82, eskaluj.
Arbiter zaproponuje odesłanie i pełen zwrot lub jakiś refund i zatrzymanie (tak mi się wydaje). Wszystko zależy jak to przedstawisz, ale telefon za 130$ więc myślę, że propozycja refunda będzie wyższa niż 3$
marcoos1
VIP

Postprzez Azael » 23 maja 2016, o 21:26

Dalej nie wiem co zrobić

Tapatalk
Azael
AKTYWNY

Postprzez marcoos1 » 24 maja 2016, o 00:29

@Azael
Bardzo chaotycznie piszesz to ciężko o poradę.
Otworzyłeś spór po miesiącu (bez sensu).
Dostałeś informację by czekać. Wspominałeś o opcjach do wyboru, ale potem, że jednak nie ma żadnego wyboru.
Skoro otworzyłeś już jednak ten spór i arbiter napisał byś czekał to czekaj.
marcoos1
VIP

Postprzez Azael » 24 maja 2016, o 07:17

Azael napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Może i chaotycznie pisze ale trzeba też czytać dokładnie. Twoim zdaniem bez sensu założyłem po miesiącu spór skoro sprzedawca napisał mi, że towar nie został wysłany bo go nie ma?

Tapatalk
Azael
AKTYWNY

Postprzez Azael » 24 maja 2016, o 11:51

Znów zaczęło się odliczenie i mam 2 opcje jak na screenie. Załączam też wcześniejszą notatkę od alli
Obrazek
Obrazek

Tapatalk
Azael
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI