JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez garibaldi » 13 mar 2015, o 15:42

Witam

Mam następującą sprawę. Sprzedawca prawdopodobnie przez pomyłkę wysłał telefon na Białoruś zamiast do Polski.
Mój track: RF318668411SG.
Dopiero na drugi email raczył odpowiedzieć.
Due to the serious custom checking has a little delay .
Pls check it in 3-5 days :
http://www.17track.net/en/result/post.s ... 18668411SG
Jak mam to rozumieć, że przesyłka utknęła na Białorusi. Czy warto jużotwierać spór.

Pozdrowienia
garibaldi

Pochwały: 1
Telefon:: Xiaomi mi note pro
ROM: 4

Postprzez blue_voyager » 13 mar 2015, o 15:53

Mało prawdopodobne jest, że wysłał Twoją przesyłkę na Białoruś, raczej dostałeś czyjś numer przesyłki.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez garibaldi » 13 mar 2015, o 17:17

No tak, ale czy warto jeszcze czekać 3 do 5 dni, tak jak chińczyk napisał i następnie otwierać spór.
garibaldi

Pochwały: 1
Telefon:: Xiaomi mi note pro
ROM: 4

Postprzez Salioner » 14 mar 2015, o 19:34

Cześć, na jedną z zakupionych niedawno rzeczy kończy mi się ochrona a sprzedawca wysłał przedmiot dokładnie tydzień temu. Czy warto otworzyć spór?
Salioner

Pochwały: 4
Telefon:: Meizu MX4

Postprzez blue_voyager » 14 mar 2015, o 19:38

Tak, warto otworzyć spór.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez versace85 » 14 mar 2015, o 23:13

Witam!

Zastrzeżenia do mejego lenovo p780:

1. Telefon wygląda na używany, folia na wyświetlaczu była porysowana a pudełko otwarte. Bateria rozładowuje się szybciej niż powinna.

2. Ładowarka ma wejście dla Stanów Zjednoczonych a powinna mieć europejskie

Jak myślicie o jaki refund mogę się starać? Telefon kosztował 100$
versace85

Telefon:: GOCLEVER Q400

Postprzez blue_voyager » 14 mar 2015, o 23:33

Przede wszystkim sprawdź na aukcji czy to nie był refub. Jeśli tak, to tego się należało spodziewać. Jeśli nie, to otwórz spór, ale to Ty musisz zdecydować o ile jest mniejsza wartość tego telefonu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez pado » 15 mar 2015, o 10:11

mam taki problem. Kupiłem telefon (niby od sprzedawcy, który ma dobre opinie itd), telefon nie działa. Tego samego dnia co go odebrałem od raz info do sprzedawcy- brak odpowiedzi, i tak co dwa dni pisałem załączając foty i nawet film... zero odpowiedzi. Otworzyłem spór, który kończy się za ok dobę i oczywiście zero reakcji. W sporze podałem, ze zwrócę towar i chcę full refund- w końcu nie chcę nikogo oszukać to i dlaczego mam nie odesłać. No ale coś mam przeczucie, że sprzedawca się nie odezwie i spór zostanie zakończony na moich warunkach i tu powstaje moje pytanie- Ali zwróci mi wtedy kasę zapewne dopiero jak odeślę towar-tak jak podałem w formularzu? ALE jak mam odesłać jak nie mam kontaktu ze sprzedawcą i nie wiem gdzie (zakładając, że się nie odezwie)? I dlatego tak myślę, czy przed końcem sporu nie zmodyfikować go, że chcę full refund ale nie odsyłam fona...tylko pytanie, czy czas zacznie lecieć na nowo? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym?
PS
Równocześnie złożyłem reklamacje chargeback w banku...jako dodatkowe zabezpieczenie, ale to zapewne potrwa.
pado

Telefon:: lenovo

Postprzez blue_voyager » 15 mar 2015, o 10:16

Spór możesz modyfikować w każdej chwili, nie przedłuża to sporu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez pado » 15 mar 2015, o 10:20

czyli teoretycznie można poczekać np 15 minut przed końcem (jak na aukcji:) ) i zmodyfikować...może nie do końca "uczciwe", ale chyba dobre rozwiązanie (pod warunkiem, że na pewno czas nie poleci od nowa itp) bo w końcu od ponad 10 dni jestem bez $$$, telefonu i sprzedawca nie reaguje...
pado

Telefon:: lenovo

Postprzez blue_voyager » 15 mar 2015, o 10:24

Czemu nieuczciwie? Sprzedawca może zareagować w każdej chwili, skoro do tego czasu nic nie zrobił, to jego problem.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Geralt » 15 mar 2015, o 23:06

Za to moja paczka (RB002042207SG) wisi od 1 lutego na statusie "Despatched to overseas (Country code: PL)". Z informacji, którą mam z forum wiem, że kontener, którym leciała moja paczka wylądował 5 lutego w Warszawie. Niestety moja paczka nigdy nie została zarejestrowana w bazie poczty polskiej. Otworzyłem już spór, który ciągnie się od kilku dni i tłumaczę majfrendowi, że paczka została zgubiona przez pocztowców. A on w kółko powtarza, że on w trackerze widzi "transport" i nie ma ochoty zwrócić pieniędzy (27$). Ręce mi już opadają, bo liczyłem bardzo na zawartość tej przesyłki, a przez to wszystko nie mam pieniędzy żeby złożyć zamówienie u kogoś innego
Geralt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI