JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez Salioner » 12 mar 2015, o 07:45

Witam, wczoraj kupowałem kilka rzeczy i w moim niedopatrzeniu podczas kupowania pokrowca kupiłem na inny model telefonu ( informacja była dopiero na końcu aukcji). Zawsze od razu płace za zamowienie, zorientowałem się że źle kupiłem mniej więcej po 2h. Niestety nie mogłem usunąć zamówienia ponieważ miałem status sprawdzania płatności, więc napisałem do Chińczyka ze chce zrezygnować. Dziś rano się budzę i wysłał zamówienie. Co mogę zrobić w takim wypadku?
Salioner

Pochwały: 4
Telefon:: Meizu MX4

Postprzez blue_voyager » 12 mar 2015, o 07:53

Nic, wysłanego zamówienia nie można anulować. Celowo podał tak szybko numer przesyłki (wcale nie musiał jej wysyłać) żebyś nie mógł zrezygnować. Cóż, ból ale wszystko zgodnie z regulaminem.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Salioner » 12 mar 2015, o 07:57

Cóż... wcześniej od niego kupowałem na właściwy model to czekałem tydzień :/ Eh najgorsze jest to że wątpię abym sprzedał ten pokrowiec w PL że względu że telefon malo osób kupuje. Zwracać mi się paczki o wartości 10$ nie opłaca, przynajmniej tak myślę
Salioner

Pochwały: 4
Telefon:: Meizu MX4

Postprzez kerad » 12 mar 2015, o 09:01

Po otwarciu sporu z uwagi na fakt nie otrzymania towaru, chińczyk wydłużył ochronę o 30 dni
"Status:
The seller has shipped your order
Reminder:
In 31days 2hours 36minutes 49seconds Purchase Protection will end.Purchase Protection is a specified time from which you can open a dispute case to protect your purchase. Purchase Protection differs according to the shipping terms you chose. Once Purchase Protection ends, your purchase will be automatically finalized. "
i poprosił o zamknięcie sporu, jeżeli aktualnie zamknę spór a przez kolejne 30 dni nie zobaczę przesyłki to mogę ponownie otworzyć spór? Dziś aktualnie mija 59 dzień a wysłał listem nie rejestrowanym w Polsce?
kerad

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 12 mar 2015, o 09:07

Nie zamykaj sporu. Jeśli sprzedawca odrzuci spór, eskaluj go.

Czytaj ten wątek, takie pytania padają co i rusz.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez mortimer » 12 mar 2015, o 09:42

Uzupełnię jeszcze, że zanim eskalujesz, upewnij się, że status żądania jest taki, jakiego oczekujesz (np. full refund). Po kliknięciu magicznego "escalate" nie można już tego zmienić.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez kerad » 12 mar 2015, o 10:04

blue_voyager dzięki ale były różne interpretację bo niektórzy pisali że jak została wydłużona ochrona, a u mnie o kolejne 30 dni to mozna zamknąć a później znów otworzyć póki trwa ochrona.
Bo u mnie w odpowiedzi na spór sprzedawca wydłużył czas ochrony:

"Hi Dear Dariusz,
So sorry to hear that you still don't get item.
We have extended delivery time 30days for you.
One more thing, please do me a favor to cancel the dispute.
Thank you very much.
If you have any concern, pls contact us.
Best regards,
Wholly"

Czyli nie zamykać sporu, mimo wydłużenia ochrony?
kerad

Postprzez blue_voyager » 12 mar 2015, o 10:06

Po raz drugi, tak, nie zamykać sporu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez drago68 » 12 mar 2015, o 12:49

@ blue_voyager
Niestety w tym przypadku ...mylisz się.
Jeżeli sprzedawca przedłużył czas ochrony, to można spokojnie zamknąć spór. Otworzyć można ponownie przed upływem danego czasu ochrony.
Inna kwestia jest, gdy spór jest otwarty a skończyła się ochrona kupujące i sprzedawca nie wydłużył okresu dostawy. Wtedy NIE wolno zamykać sporu, tylko eskalować.

Co do eskalacji sporu jeżeli wpisaliśmy swoje żądania i sprzedawca odrzucił, to gdy eskalujemy spór, a nie zrobiliśmy znowu korekty w sporze co do naszych żądań to i tak support aliexpress rozpatruje sprawę sporu co było napisane w czasie trwania sporu.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez shady21_88 » 12 mar 2015, o 18:27

witam
mój "dispute" został przedłużony po raz 3ci, tym razem o 17 dni.
Otworzyłem spór 23.01.2015 , przesłałem filmik z niedziałającym przedmiotem. Chińczyk, podał dane do zwrotu, odesłałem paczkę. 10.02.2015r paczka była w chinach widzę info o nieudanym doręczeniu, prawdopodobnie nie odbiera paczki, w sporze napisał, że nie ma informacji o paczce. Podałem numer przesyłki (nie wysłałem foto nadania, zrobię to chyba teraz). Ali po raz drugi wydłużyło "esalated". O co w tym wszystkim chodzi??
shady21_88

Postprzez kerad » 12 mar 2015, o 23:27

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czyli reasumując jeżeli widzę ze mam 31 dni ochrony to spokojnie mogę spór zamknąć gdyż bez problemu jak zostaną np 2 dni ochrony a przesyłka nie dotrze, otworzyć go na nowo na full refund?

Wysłane z mojego X9180
kerad

Postprzez blue_voyager » 12 mar 2015, o 23:35

No tak, tyle że tak to możesz czekać w nieskończoność, bo kto sprzedawcy zabroni wydłużyć drugi i trzeci raz okres ochrony?
Powtórzę, ja raz otwartego sporu już raczej nie zamykam, przeciwnie, eskaluję go jeśli nie ma widoków na to, że przesyłka dotrze.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI