Mi dziś przyszedł Cool1 C103, więc porównałem aparaty od razu na tych samych ujęciach z Xiaomi Mi4c.
Wydaje mi się że Cool1 robi minimalnie lepsze fotki, ale to może być wina ekranu - ten w Cool1 jest znacznie ostrzejszy niż na Mi4c, barwy są mniej nasycone i bledsze, a obraz wydaje się mieć więcej drobnych detali, taki jakby "odchudzony", więc możliwe że to złudzenie przez różnice w ekranie. Dodam że Mi4c jest na Mokee a nie na dziadowskim MIUI, na którym fotki wychodzą ok 30% gorzej w kwestii ostrości i szumów (na tej samej apce do zdjęć) niż na Mokee.
Niestety ekran Cool1 jakościowo odbiega od Mi4c w kwestii nasycenia barw, nie podoba mi się, choć ma pewne regulacje i kolory mam ustawione na najbardziej ciepłe ("tryb miękki"). Głębia czerni też jest znacznie gorsza. Filmiki są mniej kontrastowe itd. Cubot Note S czy H2 mają znacznie lepszy ekran i kolory. Dźwięk z głośnika trochę cienki i cichy, na Mi4c słychać jako tako bas i ogólnie pełniejszy jest (na głośniku). Telefon C103 w wersji na Indie więc jest podany SAR - nie mam tej naklejki przed sobą ale było ponad 0,8 na głowę i ponad 1,4 na ciało, czyli blisko max. normy. Trochę to niepokoi.
Ogólnie telefon wygląda w porządku, wykonanie też dobre ale ogólnie bez jakiejś rewelacji, ten ekran mnie denerwuje a nie ma custom romu z ręczną zmianą balansu bieli. Ciekawe co pokaże Nubia M2, ekran na pewno będzie o klasę lepszy tylko znowu aparat na najnowszych samplach wygląda cieniutko w porównaniu z Cool1 czy Mi4c. Podejrzewam, że skończy się na przesiadce z Mi4c 2/16 na 3/32.