Niestety, z xiaomi jest często podobnie - słyszałeś określenie SyfMIUI? Sprzedawcy najczęściej dodają języki do chińskiego softu i opisują to jako global, więc pierwsza rzecz po przyjściu wygląda tak samo jak tutaj - wgranie oficjalnego globala. To niby też jest łatwe, ale mogą się pojawić komplikacje i jest dokładnie ta sama sytuacja.
Błąd twej siostry polegał chyba na tym, że wgrała OTA.
Żeby było jak piszesz, to musiałaby kupić Xiaomi z loalnej Europejskiej dystrybucji, albo od sprzedawcy, który na 100% wgra globala.
Dziwi mnie to recovery. Próbowaliście obu opcji - 'apply from external' i 'apply form cache' ? Dozwiedz się który dokładnie ROM to jest. Będzie w settingsach->about phone, lub gdzieś blisko.
Powtórz swój wpis w wątku głównym Coola1 - tam dużo więcej osób zagląda. W ogóle, to chyba szybciej będzie jak szwagier się tu zarejestruje i sam będzie pisał co i jak.
EDIT: Możecie spróbować wrócić do stocka .018s, wg. opisu w tym linku, to idzie przez stock recovery:
https://forum.xda-developers.com/androi ... l-t3592650- wg. tego co czytałem na 4PDA, to 18s też łyka LeRee bez problemu. Niestety, nie wiem czy ten da się wgrać.